六月頭緬甸仰光 其實我乜都唔知

279 回覆
0 Like 6 Dislike
其實得 幾日走去緬甸做咩
冇十日都唔夠玩啦
仲要揀雨季同熱到仆街先去,又多蚊,番到來一定係咁屌

東南亞好多旅遊點有直航,五日四夜通常夠玩,可惜緬甸唔係
8-15
8-15

solo
8-15

solo

我都係呢啲時間去,早你兩日出發,tg 傾下會點plan?
有有巴絲依家係緬甸 天氣如何呀
準備雨季,邊有野玩。

bagan舊d,初次玩就推介Yangon/Mandalay 會好d,去每個廟都要比美金。。。

想知再講
準備雨季,邊有野玩。

bagan舊d,初次玩就推介Yangon/Mandalay 會好d,去每個廟都要比美金。。。

想知再講

more
準備雨季,邊有野玩。

想知再講

more

你去得緬甸都係想欣賞下發展中國家嘅地方,個到d廟多的是,多到爆,華人廟又有,傳統緬甸又有,但巴打你去得幾日,我都係建議你留返係仰光,去下大金寺(Shwedagon Pagoda),全仰光最大嘅廟,男人可以上去個廟入面,可以近距離拜佛,好似可以幫手貼埋d金上個佛到。

緬甸都有唐人街,係市區有間Chinatown hotel(好似係呢個名),個間酒店附近都多野食,又多遊客,應該幾岩你。

重有玉石市場個到,有好多手信買,記得都係講價,見住d遊客買貴左好多野,d員工tum多兩tum就會平比你,比d耐性就得

提提你: 巴士無可能同當地人迫到,坐的士記得講價,連當地人d的士司機都會收貴,記得係咪都講價。

不過當地人都nice嘅,問佢野都唔會好似香港人咁,至少唔會啤住你
用uber最方便 司機識英文 又預先知幾錢 唔駛講價
有冇巴絲而家係緬甸?
有冇巴絲而家係緬甸?

人在inle lake
有冇巴絲而家係緬甸?

人在inle lake

天氣如何?

順帶問一問巴士飛你係去到再買定一早訂左
有冇巴絲而家係緬甸?

人在inle lake

係仰光 今晚去蒲甘
好熱啊
其實得 幾日走去緬甸做咩
冇十日都唔夠玩啦
仲要揀雨季同熱到仆街先去,又多蚊,番到來一定係咁屌

on9
有冇巴絲而家係緬甸?

人在inle lake

天氣如何?

順帶問一問巴士飛你係去到再買定一早訂左

日頭無乜落雨 就算落雨都係深夜或者細到唔會遮
仰光去蒲甘之前係fb訂 蒲甘去其他地方可以到時係hostel book
準備搭UO最後一班機飛去仰光啦

幾時?

幾時?

到左仰光啦 今日最後一班

幾時?

咁回程搭咩

幾時?

咁回程搭咩

Airasia
有無人係緬甸?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞