加入新口號「港人治港,高度自治」

543 回覆
1667 Like 54 Dislike
agger
唔係港獨有問題,港獨既問題係how?
你想點獨?係咪有可以同老共鬥既軍火?係咪已經有新政府?有既請話我知,因為普選只係獨立既必經階段,不如你話我聽,你有咩計劃可以下一步就獨立而不用有真普選?
佢用呢句野呃左你廿年,但唔等於呢句口號既真正意思有問題,係兩樣野
平反呢句口號呀我要!
agger
都得
叫完全
港人治港,真正自治
咁你教我 點樣可以喺個極權政府統治底下爭取真普選
我明白依家冇組織新政府嘅人選,武力同資本
但你又知唔知你所講嘅真普選 其實同港獨上係冇實質分別
要真普選,港人治港 姐係要修改翻基本法
就要上交人民代表大會去審批
好大機會就唔批啦
但假如批咗 就係有先例 變相由中央手上削權啦喎
你話啦 若然可以真普選 選到個又為香港好 又唔奶共又唔反共嘅人 中共俾唔俾?
唔好唔記得你嘅特首要向中共負責喎
你又有冇可能同中共講 特首以後唔好同你負責啦 好唔好呀?

定抑或你想爭取制度內真普選?
同埋我冇講過獨立要先於真普選喎
認同你講既,所以我堅持口號係要與中英聯合聲明有關,因為我地既資本除左條命就係其他國家,如果你大大聲嗌港獨,會變左獨立戰爭,無外國可以干涉,而你都知道我地無軍火無人幫既情況下,根本獨唔到。
但如果我地係爭取基本法既真普選,成個世界都有大條道理去介入,因為事關中國對國際既公信力,而真普選到底點先叫做真「真」,今次係我地定,唔係老共定,係變相港獨。
總括黎講,如果直接叫港獨就打仗,如果係要爭取基本法所定落既「真」普選就可以借助外國施壓,無論邊條path,只要成功都係實際意義上既獨,只係...我真係唔覺得嗌完獨立個場仗可以打得贏...除非有軍火support
咁我而家咪就係爭取緊真普選
不過認清一個事實 決定「真」字嘅係中共
無論國際點俾經濟壓力 中共選擇食草都唔俾真普選我地嘅話我地都冇符
而且 如果你想由普選中獨立 頭嗰幾年冇軍隊冇砲嘅我哋點防衛 ? 點樣抗拒中共經濟壓迫?
借人支兵的話 咁點解你咁肯定我地真正宣布獨立嘅話又唔會有人借兵俾我哋 又唔會發大到國際事件嘅level? 假假地我地呢到都叫國際金融中心 有乜衣郁都有大把人撤資

而且 受人恩惠係要還嫁
同意
「真」字又讓俾中共,打又唔夠打,國際壓力你又話無用,咁你同放棄有咩分別不如你俾啲實際行動出黎先
根本係你眼中做乜都無用你到底做乜尻
但把口生喺中共到 我都講咗連改基本法嘅能力都喺中共到
但我哋唔係冇嘢做嘅 練大隻先啦
98去

仲要捍衛自己嘅文化 再將文化反cup
今次唔得 咪下次囉
只要一日我哋香港人未死曬 一日都未叫輸
學一個我專敬嘅friend話齋 我地要同中共鬥長命
甚至等我地革命思想完善 再向上面嘅人講革命思想 借力打力都得
都嗰陣 就真係可以搞港獨啦
支持!!
港人治港,全面自治
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞