[沙盤推演] 警方、政府9月部署

1290 回覆
3731 Like 19 Dislike
Push
最重要的post
Pishhhh
香港人加油
有見地 推
唉,其實仲可以點
第1點真係控制外 睇大家點收埋自己行踪
第2全部地方都唔得 咁得一條路 但門檻高 應該有難度 有一大群係後面但過唔到心理關口 諗到既好多手足都講左但都係唔夠
第3呢個講左2日已經冇左影 唔知係有以命相博定避而不談 或者係資訊飽和戰成功
政府第1點其實唔需要諗 因為佢單方面權力 佢出同出老解一樣 一係返屋企柒訓 一係流血收場 正式攬炒
第2 活動太密資訊疲勞現象出現 宣傳或活動方式要改變 有啲變左行禮如儀 有必要改變模式 實際諗唔到 企出局外既睇法

總括講 針對返行動目標去討論 街頭抗爭唔係冇用 但要定目標 街頭係手段唔係目標 針對對方策略討論達成目標既方法 集體智慧去左邊?

香港人 返黎埋位啦 未打完架
睇得幾清既,但緊急法果度我有啲懷疑
其實而家都擺到明冇左法治,律政司一早放哂水比popo濫暴,點解要冒攬炒風險去officially幫佢地加大警權佢地想升級就升級㗎啦,martial law根本冇影響
感謝提供有用資訊
唯一意見:唔好再話「執法」。佢哋唔係執行緊法律,只係打緊人,包庇緊極權。
推,一定要堅持落去
612 721 728 811 825
唔關有無法治事
呢d law係要黎
1. 獎勵警隊、穩定軍心,等佢地做野更無掣肘,更無後顧之憂
2. 名正言順凌駕醫護、記者,邊個護士記者成日寸寸貢、阻頭阻勢就拉埋一份
3. 增加示威成本

攬唔攬炒既命題係用唔用條緊急法,我既前設係佢會用(不考慮成本),所以你有少少偏離左討論重點
你可以調返轉頭諗,政府唔係警權呢點用緊急法,佢會用係邊?
暫時我既結論就係上述既point
其實今晚已經變相戒嚴 唔宣布不過做緊 諗返之前話考慮分區戒嚴 今日已成真 佢會用 但又唔會宣布 應該都係會呢個方向出手 變相唔攻係呢個位根本佢行完都攬炒唔到
Push
因為緊急法有無窮無盡既方法使用而又不會對任何金融、制度造成衝擊

我不同意。

推行緊急法任何一部份都會造成非常嚴重既衝擊同鏈式反應, 街頭抗擊既力度將會攀升到一個新高峰。 喺民眾支持下, 勇武派將會係掌聲及支持下被賦權進行更加激進嘅對抗行為。

同時喺暴政下民眾嘅支持度 / 支持者基數將會大幅增加, 更多和理非將會向勇武派方向發展。

零售方面, 緊急法既實行所導致既抗爭行動進一步激進化情況, 即使同抗爭升級無關, 市民依然會因為情緒、 白色恐懼等因素避免上街, 令不論抗爭者定係反對者一方消費意欲必然進一步下跌, 零售業將進入真正既末日。

金融方面, 因為香港政局長期不穩, 警權無限澎漲進一步加劇地區性濫暴行為, 加上緊急法可能會延伸到銀行業既風險, 市場對零售股、 銀行、 地產股信心將會大幅下跌, 可以預計緊急法一上台, 多項香港核心股將會急瀉, 樓價會大跌, 嚴重拖累香港主要指數及經濟指標, 極有可能引發資產恐慌性拋售, 然後出現大量資本逃逸。

更恐怖既係, 國外大量投行/大鱷會瞄準呢次機會大量抛售港股, 甚至進一步衝擊港元。

最後, 緊急法嘅推出當然會衝擊制度, 因為政府決定無限擴大, 令其政府係媒體、 政治、 通訊、 司法、 金融等核心範疇既操控力無限膨脹, 香港既兩制將真正名存實亡。

兩制嘅名存實亡引來信用評級機構對香港評分嘅下調甚至國際制裁、 香港同美元掛鈎取消、 港元大幅貶值導致惡性通貨膨脹...

唔好撚聽啲濕鳩官講, 緊急法係真攬抄。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞