[警告]Telegram會暴露個人電話號碼

647 回覆
878 Like 23 Dislike
上面果啲所謂方法全部摺撚埋唔好害人啦
除左用假number之外冇任何方法可以保得住你個電話number

就住呢樣嘢我問過telegram support
佢嘅建議都只係叫你用假number
你改乜撚嘢setting 都唔會有用
因為佢覺得佢已經有so call 既機制去防止人地用number 起底,但事實上當然係冇用

我果時直頭同佢講話香港警察一定會用呢個漏洞起人底,然後佢只係咁答
原文:
Each account can only have 5000 contacts and they can only add them 50 at a time (rate limited). The police would therefore have to use lots of accounts to do a brute force attack - which they probably do.

It may be better for key group members to use VoIP numbers for their Telegram accounts.
我fd用朋友電話search 我tg id都見到我電話
而佢朋友係無save 我電話嘅
我del埋sync contact 佢都仲係見到
1. 電訊商就有資料
2. 申請政府嘢時都有機會填左電話
一開始有phone verification
823人鏈
對方一樣會知 只係冇sync contact 嘅人唔知咋
d 人話唔sync contact 就得係錯
你冇sync contact 你睇唔到人地電話
但我sync 咗contact 我本身save 咗你電話,就會睇到你個 id

唔洗再拗 Telegram官網寫到明 唔信自己上去睇
總之玩telegram 要完全匿名,就要用新話號碼,唔好用真電話number
無論自己telgram 既privacy setting 點set, 就算全部nobody , 只要人地電話簿有save到你電話號碼而佢telegram 有sync 到電話簿,佢就一定睇到你,改咩名都會直接顯示電話簿save 咗既名。唔信你可以試下。

我已親自驗證。
測試過唔會。只要自己個contact冇上過去tg 就冇問題。如果上左去都可以del cloud data 解決
都話sync contact 係你見唔到人
人地contact 有你咪見到你囉

亦有巴打親身問過

亦有巴打親身問過
除左delete sync 記得快手睇下有無啲唔熟嘅出現係contact
依家嘅情況係用香港太空咭都未必安全,真係要安全就用外國電話號碼嚟開tg ac

亦有巴打親身問過
較咗呀 一直都有較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞