發覺好多人唔識打呢幾個廣東話正字,學識防做不孝子「修正版」

440 回覆
1062 Like 17 Dislike
重有 重要 同 仲要

呢一個互通,因為重個字義太深令人有混淆
我重要買嘢,我重要提你
以上例子會要人諗一諗,喺文章入邊可能更多混淆不清
所以打仲要係口語比較好

諗一諗好易啫,基本上都係"important"同"still"既意思分別,正常人一眼就知咩意思。再講我地平時講野寫野打字都用腦架啦,我覺得因為怕混淆而打字打一個錯嘅字落去唔係幾好囉
話 win7 win10 打唔到嗰啲
要入輸入法設定 enable 返香港字先得
如果要打某啲字可能甚至要開埋 ext-b (例如: 𨋢)

<<< 我打到, 但出格仔 (車立)

咁可能係因為你用嘅 os / 字體 / 輸入法太舊
Android?
高質
重有 重要 同 仲要

我重要買嘢,我重要提你
所以打仲要係口語比較好

諗一諗好易啫,基本上都係"important"同"still"既意思分別,正常人一眼就知咩意思。再講我地平時講野寫野打字都用腦架啦,我覺得因為怕混淆而打字打一個錯嘅字落去唔係幾好囉

你啱
推爆我就修正返好
btw 我想搵日開個 post 由技術角度講下香港字
(big5 / hkscs / codepage 951 / unicode han unification)
但係唔知值唔值得用咁多時間
btw 我想搵日開個 post 由技術角度講下香港字
(big5 / hkscs / codepage 951 / unicode han unification)
但係唔知值唔值得用咁多時間

留名學嘢
值唔值無得計,自己開心就做
我超期待嘅
重有 重要 同 仲要

我重要買嘢,我重要提你
所以打仲要係口語比較好

你啱
推爆我就修正返好

雖然明眼人都知呢兩個"重要"容易分到咩意思,不過為免令人感到混亂,都係用"仲要"表達"still"呢個意思好啲.
正字特警
正評不解釋
咁 '比條仆街跣咗我一鑊!' 應該係用俾?

畀,你轉做書面就會分到
我給那個仆街害了一鑊

你又話「俾」係被動,「畀」係給予
咁呢個情況應該用俾先啱wo?

Btw
「wo」同「bo」香港字點打?
有時冇裝到完全版打唔到某啲字
留名
咁 '比條仆街跣咗我一鑊!' 應該係用俾?

畀,你轉做書面就會分到
我給那個仆街害了一鑊

Btw
「wo」同「bo」香港字點打?

喎?
bo唔知係咪啵
未見過有人用呢個字
广东话 👍🏻

你都係打返英文把啦
重有
重係、重有、重未走 zung6 而非仲
之前高登手機版唔SUPPORT 香港字,所以唔敢打個"口"
[quote][quote]咁 '比條仆街跣咗我一鑊!' 應該係用俾?

畀,你轉做書面就會分到
我給那個仆街害了一鑊

俾係讓,令人,使
畀係給予
我都難分
有時想係論壇度打字,都要諗下係咪5p字
例如:你想打我呀?(音:牙)
就俾人講牙你老母
喂,大佬呀,個音唔同就會唔同左個意思同語氣㗎啦
Sor for 1999
其實不嬲用緊正字
高登中文台
其實不嬲用緊正字

㩒錯,未打完
用google語音or google粵拼一定唔會寫錯字
係好多人因為懶打多個口字部貪方便姐
有時想係論壇度打字,都要諗下係咪5p字
例如:你想打我呀?(音:牙)
就俾人講牙你老母
喂,大佬呀,個音唔同就會唔同左個意思同語氣㗎啦
Sor for 1999

一個字可以有幾個發音
呀可以發牙音, 如果唔係要個問號嚟做乜鳩

p.s. 牙你老母

雖然d 「喺、嚟」貪快好難改
但都盡量用返正字
重有重 仲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞