發覺好多人唔識打呢幾個廣東話正字,學識防做不孝子「修正版」

440 回覆
1062 Like 17 Dislike
( Show Blocked User - Sky_Croc )
又block 多件
樓主唔記得上述好多字喺舊登係出唔到
"個度"同"嗰度"我自己覺得有分別
"個度"我會解讀到成近dd ge地方,而"嗰度"我會讀成"哥度",解讀成遠dd ge地方。

又好似有道理
但有呢度同嗰度

呢度係近,嗰度係遠

"呢度","個度",同"嗰度 "應該係3種唔同程度GE距離

"呢度"指說話者自身範圍GE地方
"個度"指離說話雙方遠少少距離GE地方
"嗰度 "指離說話雙方好遠,未必睇到GE地方?

例:銀行係邊?
答A:呢度咪銀行囉!
答B:對面馬路個度咪銀行囉!
答C:呢度直行30分鐘去到山腳嗰度咪銀行囉!

有錯請指教

個度查過並無那兒嘅意思
如果係讀音可能由嗰度變聲而成

答B:對面馬路嗰度咪銀行囉!

咁讀返其實無乜分別,因為你地
讀Go2聲 「哥」下一聲
讀go4聲 都係用返同一個字,會自己變聲
高質留名
有時唔係我唔想打正字,我電話速成無"o既"字畀我打

應該係你錯碼定搵唔到,2016應該唔會咁落後喇喎

口山都無嗎
用開倉頡, 真心唔知
唔明負皮嘅人係咩心態
大陸仔?5p? mk?
樓主唔記得上述好多字喺舊登係出唔到

記得,嗰個垃圾 2016 仲用緊1996嘅版本 真係文化遺產
唔明負皮嘅人係咩心態
大陸仔?5p? mk?

點都會有人對自己無乜要求,明咪得
人生一定好多都講是但啦咪煩啦,食嘢飽肚就得嘅人
每人對自己嘅要求唔同,唔使強求人哋做乜
Ben sir
話 win7 win10 打唔到嗰啲
要入輸入法設定 enable 返香港字先得
如果要打某啲字可能甚至要開埋 ext-b (例如: 𨋢)

win7 10小弟都不敢恭維
完全唔好用除咗可以打機
Ben sir

死肥婆想點啊?入嚟食字啊?
我自己都覺得唔好笑
[quote]"個度"同"嗰度方。

又好似有道理
但有呢度同嗰度

有錯請指教

個度查過並無那兒嘅意思
如果係讀音可能由嗰度變聲而成

答B:對面馬路嗰度咪銀行囉!

咁讀返其實無乜分別,因為你地
讀Go2聲 「哥」下一聲
讀go4聲 都係用返同一個字,會自己變聲

你啱
字應該係用同一個"嗰",只係讀法唔同。
「嗰」唔係go2咩 「哥」係go1

平時啲人讀咩音就打返近音俾佢哋知,脫離現實就好難改,go2係啱啊 但無近音字

我有朋友真係讀「哥」音

如果佢對自己有要求你咪指點吓佢,否則 就咪執佢音,反面都似

改唔到 所以由得佢
「吓」好似係「嚇」嘅殘體,用「下」(音haa5 意指動作次數)合理啲。

我上中大個網睇好似「啊」先有ha2呢個音

Haa2係語氣詞,例如「haa2,唔係啩?」用於疑問句。「指點吓」就算唔係「下」字都係讀haa5音。

http://www.cantonese.asia/attachments/oncc/lessons/027.htm
吓:①疑問②相當於「一下」
①[haa2]吓?!冇理由唔啱㗎喎!吓?做乜嘢?
②[haa5]畀你嚇咗吓!

呢道話「啊」嘅haa2讀音有疑問嘅意思
同埋喺呢道搵唔到「吓」呢個字
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/

所以咪話「吓」唔知啱定錯囉

吓字,可能係大陸同香港個字源有唔同
佢簡化咗唔同我哋香港字乜都加口部令我地上一個聲
而下真係一個量詞,如果要用上邊例句
下!做乜
就好似唔啱意思

所以樓上有人話[haa2]淨係搵到「啊」係有個音。咁「指點下」、「諗下」又用得啱唔啱?
「嗰」唔係go2咩 「哥」係go1

平時啲人讀咩音就打返近音俾佢哋知,脫離現實就好難改,go2係啱啊 但無近音字

我有朋友真係讀「哥」音

如果佢對自己有要求你咪指點吓佢,否則 就咪執佢音,反面都似

改唔到 所以由得佢
「吓」好似係「嚇」嘅殘體,用「下」(音haa5 意指動作次數)合理啲。

我上中大個網睇好似「啊」先有ha2呢個音

Haa2係語氣詞,例如「haa2,唔係啩?」用於疑問句。「指點吓」就算唔係「下」字都係讀haa5音。

http://www.cantonese.asia/attachments/oncc/lessons/027.htm
吓:①疑問②相當於「一下」
①[haa2]吓?!冇理由唔啱㗎喎!吓?做乜嘢?
②[haa5]畀你嚇咗吓!

呢道話「啊」嘅haa2讀音有疑問嘅意思
同埋喺呢道搵唔到「吓」呢個字
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/

所以咪話「吓」唔知啱定錯囉

吓字,可能係大陸同香港個字源有唔同
佢簡化咗唔同我哋香港字乜都加口部令我地上一個聲
而下真係一個量詞,如果要用上邊例句
下!做乜
就好似唔啱意思

所以樓上有人話[haa2]淨係搵到「啊」係有個音。咁「指點下」、「諗下」又用得啱唔啱?

有乜唔識轉書面就明
想一下,指教一下
而吓只係個啊,哦啲朋友
留名學野

應該係你錯碼定搵唔到,2016應該唔會咁落後喇喎

唔好話"o既" , 連 "o下","手羅"都搵唔到
錯碼就唔會,因為我舊果部機全部打得出呢"o的"字

<<< 我打到, 但出格仔 (車立)
仲有鐘意,中意同鍾意

超多人錯
係金重 鍾。並非金童鐘
鐘係鐘錶
鍾先係愛嗰個鍾

留名學嘢
極高質

我成日屌人錯字,結果自己都錯唔少
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞