發覺好多人唔識打呢幾個廣東話正字,學識防做不孝子「修正版」

440 回覆
1062 Like 17 Dislike
有啲無口就算啦
速成揭幾版好Q煩

依句真
留名
以前
Nokia / SE / Samsung 年代
字庫唔統一
Nokia SMS "嘅" / "喺" / "嗰" 呢幾個字俾 SE, 一定會出亂碼 or 怪獸字

係直到 iOS出現, 將字庫改革, 先有今日。

乜都係 apple 囉
知唔知 unicode consortium 喺 8/90 年代做咗幾多嘢先有今日

唔係想屌你

你細心諗下

係 iOS 出現前

邊間廠肯做呢個改革?

就算你玩 Nokia 個 s60 system
都要揀港版繁體版
以前
字庫唔統一
Nokia SMS "嘅" / "喺" / "嗰" 呢幾個字俾 SE, 一定會出亂碼 or 怪獸字

乜都係 apple 囉
知唔知 unicode consortium 喺 8/90 年代做咗幾多嘢先有今日

唔係想屌你

你細心諗下

係 iOS 出現前

邊間廠肯做呢個改革?

都要揀港版繁體版

唔知你地講乜,有無翻譯
呀同吖有咩分別

吖係第一聲
呀係第三聲

呀係讀aa1
啊先係讀aa3
不嬲打開 返 and 畀
但係加個口字就唔會
照打 既 and 架
以前
字庫唔統一

乜都係 apple 囉

唔係想屌你

你細心諗下

係 iOS 出現前

邊間廠肯做呢個改革?

都要揀港版繁體版

即係咁呢
我主要係針對你一開始話 "iOS出現, 將字庫改革" 依點
iOS 根本冇改革過咩字庫,佢只係用咗 unicode 同埋跟 unicode standard 黎做
我唔否定 iphone 的確係帶黎咗好大嘅轉變,但係 "改革字庫" 絕對唔係其中一樣
對正字好執著,唔知點解
俾同畀嘅用法有待斟酌 其他都大體支持
同埋我想講
Character encoding 係好複雜嘅嘢 (宜家可以話其實仲複雜過以前)
好多以前嘅 os (尤其係手提) 都因為硬件上 memory 同 processing power 嘅限制而唔能夠做到 100% support
好多廠為咗唔浪費 storage 都會減少 os 佔嘅空間,咁 cut 走唔甩嘅字體就係其中一樣可以做嘅嘢
(知唔知以前喺亞洲以外嘅 windows xp 預設係連一隻中日韓字體都冇?)
同埋 unicode 係一直有更新緊,而唔係一個固定唔變嘅 spec,如果冇 update os 就會 outdate

仲有 programmer 要 handle 埋 encoding 嘅嘢,不過唔打咁多,太 off-topic 喇,要講去去軟件台講
我成日想知
「咪就係」呢三個字
點解好多人會打做「咪臭係」
仲要唔止一次見到
留名
我成日想知
「咪就係」呢三個字
點解好多人會打做「咪臭係」
仲要唔止一次見到

咪臭閪
留名
駛定使 啱啱打xxx唔使用 如果用唔駛用會唔會冇啱易get錯?
駛定使 啱啱打xxx唔使用 如果用唔駛用會唔會冇啱易get錯?

駛字意錯哂,同使用,使有異讀音「洗」

駛字意錯哂,同使用,使有異讀音「洗」

我知 但啲人可能get錯
啱啱諗起一個
又係成班文盲on99都打得錯

人身攻擊<正字
人生攻擊<錯字

真心唔明啲白痴點解會撈得亂
啱啱諗起一個
又係成班文盲on99都打得錯

人身攻擊&lt;正字
人生攻擊&lt;錯字

真心唔明啲白痴點解會撈得亂

有好多人無讀過書㗎
利申無讀過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞