發覺好多人唔識打呢幾個廣東話正字,學識防做不孝子「修正版」

440 回覆
1062 Like 17 Dislike
留名學野
以前用window 95-98果個年代,windom預設字款根本就無粵語字款,所以“野,架,既,係,岩,lor”之類只能用呢類字代替。
呢個習慣係直至今日都唔能夠改到,請見諒
留名
唔係唔想打,係有d forum有時出唔到隻字或者變問號,打打下就慣左
高質post
真係學識咗好多
不過咁多錯別字真係要慢慢改
啲習慣真係唔係話改就改到
巴打好高質
我係啊俊/我係呀俊
你想點啊/你想點呀
邊個正字
除o左使打o左做駛
其他小學icq開始已經冇錯過
以前d人似係懶打多過真係唔識

好多人會打
喱,尼,哩嘅近音

用法:呢個,呢到,呢種

同係相似,但喺係代表在,係代表是

音:哥
錯字近音字,果 ,戈,個

用法,嗰個,嗰邊,嗰度

錯字: 架
最常犯嘅字之二

有人會打跟本

野,就係多返個口字部

泥,黎

常錯呢到

你自己都打錯喎

一睇到都想講
留明

「禁」一定係錯字,意思上都唔正確,
反而想知「撳」vs「㩒」誰對誰錯?
另外都想討論吓「啲」vs「尐」,
同埋「而家」vs「宜家」vs「依家」vs「呢家」

建議巴打如果有source去support就最好畀埋,
咁樣說服力會大好多,同時避免集非成是,以為用開嘅錯字係啱嘅
「嗰」唔係go2咩 「哥」係go1

平時啲人讀咩音就打返近音俾佢哋知,脫離現實就好難改,go2係啱啊 但無近音字

我有朋友真係讀「哥」音

如果佢對自己有要求你咪指點吓佢,否則 就咪執佢音,反面都似

改唔到 所以由得佢
「吓」好似係「嚇」嘅殘體,用「下」(音haa5 意指動作次數)合理啲。

我上中大個網睇好似「啊」先有ha2呢個音

Haa2係語氣詞,例如「haa2,唔係啩?」用於疑問句。「指點吓」就算唔係「下」字都係讀haa5音。

http://www.cantonese.asia/attachments/oncc/lessons/027.htm
吓:①疑問②相當於「一下」
①[haa2]吓?!冇理由唔啱㗎喎!吓?做乜嘢?
②[haa5]畀你嚇咗吓!

呢道話「啊」嘅haa2讀音有疑問嘅意思
同埋喺呢道搵唔到「吓」呢個字
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/
雞髀
經常有人打錯做雞脾

髀 (音:比) 指大腿
脾 (音:皮) 指淋巴器官

住私樓有雞髀食 唔係有雞脾食

泥,黎
[/quote]

樓主,請增加5p常用字....

好撚憎吾..乜乜...

吾鐘意.......

請大家開火!極憎!
其實我諗好多人係識,只不過係懶姐,如果唔係打開,特別係口宇部要碌到好後先揀到個字
最尾個幾個加口字部成日懶得打
嗰,嚟,嘢
頭個啲就不嬲用開
留名學嘢
留名

使
呢d字講多d幾好
我都戒緊打「返」而唔係「番」
但口字邊果d真係冇計
有好多apps好多口字邊既字都出唔到有時, 同埋係太後好難搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞