發覺好多人唔識打呢幾個廣東話正字,學識防做不孝子「修正版」

440 回覆
1062 Like 17 Dislike
正所謂正宗香港人講正宗廣東話先夠本土,打字打返正字先夠香港味
雖然我見呢度打正字嘅人比高登多好多,連登真正夠本土有捍衛到廣東話嘅地方
唔係個個都叫山加唔巧啊就真係以為自己去咗譚仔

上連登希望大家都可以打返個正字,打正字對成個論壇風氣同質素都好有影響,如果唔係就慢慢5p化

返!常錯字之首
因為返字讀音係反,通常會打翻同番嘅近音字,但正字係返

番字義係 野蠻人,外來者,例:番鬼佬,生番等等
或者係量詞,乜乜鬥一番
而翻個字義就更令人混淆
翻好似有返回嘅意思,但性質好唔同,翻係解由a轉去b,例如翻譯,翻新,翻騰七周半,翻本,係事情上由a達到b,並且有轉向嘅意思
而返就係由a返回b點,係重覆,例如返屋企,睇返

啱!超多人錯
岩好明顯唔係對嘅意思

使
常錯洗,洗只有洗去清走嘅意思

既欠口,字義都差好遠

比,俾,畀!最易錯
比,用於a比較b 的分別
例:我比唔上你

俾,係有令,使,把嘅意思,通常係被動
例唔好俾人知道我鐘意你

畀,就係成日用嘅給予嘅意思
我送畀你㗎

三合一例子
我送畀你嘅嘢係比唔上其他人希望你唔好俾人知

好多人會打
喱,尼,哩嘅近音

用法:呢個,呢到,呢種

同係相似,但喺係代表在,係代表是

音:哥
錯字近音字,果 ,戈,個

用法,嗰個,嗰邊,嗰度

錯字: 架
最常犯嘅字之二

有人會打跟本

野,就係多返個口字部

泥,黎

常錯呢到
已正皮

利伸:有接開transcription freelance job 表示打正體粵語字係好緊要
以前中學暑期作業 年年學校都會逼我地做錯別字 要逐個逐個search 以前覺得好煩 依家睇返覺得都幾有用
留名學野
但粵語語法書通常用「翻」,表回復體
留名
但粵語語法書通常用「翻」,表回復體

求指教
啲人都係覆舊post
支持,連登好多本土post
呢啲po要推
俾多啲人知道粵語正字
留名
我以後就跟住呢個post打字
個「㗎 」字win 10打唔到

用九方
平時都好注重呢啲
成日覺得用唔啱字成句句子語氣唔同曬

仲有分語氣用「啦」、「喇」、「嘞」

同埋點少得「闌單(殫)」
十世都回覆一次
一回就開左新post

巴打所言甚是
我都對錯別字好敏感
但係(喺)個人覺得 好多時打小個口字部係(喺)貪方便 (速成撚

我反而想講好多基本詞語都畀唔少人打錯哂同音字
例如 遺反 你講嘅跟本 解析 等等 見到都礙眼

正打算開post 但又好似唔夠磚拋就打消左念頭
不過你個focus 好似喺日常廣東話用語
十世都回覆一次
一回就開左新post

巴打所言甚是
我都對錯別字好敏感
但係(喺)個人覺得 好多時打小個口字部係(喺)貪方便 (速成撚

我反而想講好多基本詞語都畀唔少人打錯哂同音字
例如 遺反 你講嘅跟本 解析 等等 見到都礙眼

正打算開post 但又好似唔夠磚拋就打消左念頭
不過你個focus 好似喺日常廣東話用語

唔回覆一次
認真,一直以為畀係俾字嘅簡體

用九方

用開倉頡
留名慢慢改
其實 畀 同 俾 用法有冇分別

【俾】書面語:「被」,「讓」。英文:let. 「我俾佢打。」、「俾啲嘢我食。」
【畀】書面語:「給」,予。英文:to give.「我畀十蚊你。」
Source: 生活粵語本字趣譚,p67。正字正確,p106。
--WikiCantona 2007年1月2日 (二) 03:42 (UTC)
[突發]美國學者籌旗出粵英詞典!!!
https://lihkg.com/thread/7401?ref=ios

Kickstarter link: http://kck.st/2fjxPNf

蘋果新聞link
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/special/art/20161127/19846701

唔想廣東話就咁消失嘅話就有錢出錢 有力出力 幫手share出去!冇理由身為香港人連自己日日講嘅語言都保護唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞