ib 換美金最平 沒有之一

392 回覆
46 Like 3 Dislike
就係講緊閒錢
ib個網可以直接計埋interest paid
Hi 我前兩日IB account active 左
本身唔夠錢開離岸戶口
粹純想過d 錢去IB 避下險
會唔會唔安全?
係喎
要㩒返Interest Paid on Idle Cash Balances先得
冇得direct link入去
講緊idle cash
條link要自己再揀返idle cash
樓上巴打講得啱
用以家個息計,大約放33000 USD就年收120 USD idle cash interest
我到今時今日都唔知話IB hk 安全嘅人邏輯喺邊
自己都知一國兩制係笑話 係不可信
IB 呢間嘢擺明就係玩國際版同hk一國兩制
國際版就受SIPC 保障 hk就態度曖昧 即係冇
自己就竟然走去催眠自己
話ib執就係全球爆煲 用IB hk冇事
個邏輯直頭同中國好 香港好完全冇分別
人哋有事 直接同IB hk 割𥱊根本係冇後果
不過算啦 總有人覺得佢喺股災前一定走得甩嘅
佢要去仆街 點會唔畀佢試下仆一次啫
咁你有咩推介
ib uk都係一國兩制啦咁
個問題根本唔係間券商到
係驚在地化嘅當地金融/司法制度保障唔到你
因為ib/cs/td都係因為sfc監管要求先在地化
正如cs hk/td hk都係有呢樣風險
驚sipc其實即使係hsbc/citi都好似冇明文講到有冇(佢地都係靠美國嗰邊分公司/母公司去做trade)
而經咗海外分公司呢類我估情況太複雜 冇案例下唔敢寫死賠唔賠
同埋如果大如ib執 sipc都應該未必夠錢填 500k只係最高賠償
咁請教下開邊間好?
CS/TD 就算開 international
只要SFC一再收緊政策隨時都踢晒返去CS/TD HK
Firstrade個CEO又使唔使擔心係共諜?
個盤又細過ib係唔係仲危險?
點樣verify signature?
唔明
我係IB換晒做USD想轉去citibank個currency account
但電匯果度佢要我入代理銀行,應該點填?
citybank都要代理銀行咩?

你係IB俾?
我都唔明點解我用citibank佢都要我用代理
巴打本身個citi 戶口係美國離岸定本地?
citi priority ?
當我有20萬, 我可以一野由HSBC saving, BOC saving, 存入IB
再換美金, 再存入citi?
都唔知咩叫professional cert 同acknowledge from
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞