ib 換美金最平 沒有之一

392 回覆
46 Like 3 Dislike
你語法真係錯,仲串人
醜唔醜?
有人講唔等如啱,
好多人錯係咪就可以接受?
香港美金戶口收錢
要唔要填代理行?
大家出咗糧未!?
ib hk可唔可以直接匯過ft? 可以又要幾錢手績費
約定俗成
錢多嘅其實抵
一嚟個價差大 開完cut acc點都抵
二嚟過100k免最低佣金
仲係高息活期戶口(2.x%)
總知佢平過銀行多多就得啦
我覺得有trade 開用IB就岩
冇trade 開無啦啦俾$10usd 就唔多值
咁順便學埋投資美股啦
錢多嘅其實抵
一嚟個價差大 開完cut acc點都抵
二嚟過100k免最低佣金
仲係高息活期戶口(1.62%)

sor 更正係1.62% at this moment
100K好似講緊美金
不過連登仔咁有錢大把人有80萬
係呀
800k港紙計埋股唔算多啦
過30好多都有
<26嘅又有優惠3 usd
係中間嗰啲慘啲
其實唔使擺足800k
idle cash 有息㗎嘛
大約擺70k夠cover
sor, 計錯,頭10k usd冇息
應該大約要擺150k hkd 先夠cover
Idle cash意思係咪乜7都唔搞就有活期息
yes
擺150k就有活期息?
窮撚一問 咩係ib?
好心收嗲啦柒頭,幾廿蚊叫蝕😒
sorry 我報錯料,要100k usd以上

Rate Paid if NAV >= USD 100,000 (or equivalent)
我有citibank multi-currency account (最普通嗰隻), 之前用IB 換左日元,之後都可以轉返入Citibank,冇咩問題喎
不過留意返,IB每個月只可以免費轉走一次錢
唔使 但唔夠100k會按比例計返
即係得50k就一半interest rate
頭10k usd 無息, 咁即係大約存20k usd 就cover 到每月10 usd minimum charge?
點架
我都係新手,我都好混亂
https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1595
直接用佢個calculator 計
大約32k-33k淨美金資產就有~$120 usd interest paid/yr
不過利率可升可跌
有錯請指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞