ib 換美金最平 沒有之一

392 回覆
46 Like 3 Dislike
因為我之前恒生入錢
依家想出citi

咁可能我用citi入一次錢先?
但citi hkd 同usd 本身都唔同戶口number
好大政經風險,一球放匯豐,有乜事就
正確,如果想用 citibank 戶口收錢,就要先用 citibank 戶口 "匯錢" 入 IB。

如果 HKD / USD 唔同號碼,就要分別用兩個戶口 "匯錢" 入 IB 加咗兩個號碼先得。
咁可以網上兌完先提出黎嘛,匯豐既提款或轉帳又唔收手續費既 鐘意既話拎美金現鈔都得添
提完個戶口唔夠一球個戶口是咪會強制被取消,定係要比月費?
啱啱都試緊轉錢出返去
之前用渣打入HKD去IB,而家想withdraw返USD出去渣打
但係佢show出嚟,話我reg咗嘅就只有渣打個HKD account
而家要轉錢就只可以轉返去渣打HKD

我想用轉去渣打USD嘅話
就要用USD Account deposit一次錢先得喎
巴打可唔可以教下點樣先可以唔洗用嗰個account入過錢都提到款?
認證方法唔同會有呢個分別,你試下再開一個新戶口就明白了
開得P
EXPAT + UK 一條龍
佢有 buffer time,只要擺返夠錢,或者取消都 OK

有個高級 d 既技巧,就係先係香港入夠 100 萬做 Premier,之後去加拿大開戶口(可以托香港 RM 幫手遙距開戶),同時係香港 HSBC 網上銀行兌美金(至少 10 萬加紙等值)

等加拿大開完戶之後,global transfer 10 萬加紙等值既錢去加拿大 HSBC,之後同 RM 講:將加拿大 HSBC 升級做 premier,而香港 HSBC 既 home country set 做加拿大,咁你就兩邊都會有 premier

因為加拿大 HSBC 個要求低過香港好多,只要 10 萬加紙,折合港紙六十萬,加上可以好平咁買美股,所以係一個幾正既方法做 premier

而且唔同國家既 HSBC 係獨立既法律 & 財務實體,就算香港 HSBC 有咩冬瓜豆腐,都唔會影響到其他國家既 HSBC

引伸既玩法係,去到咩國家,都申請匯豐 premier,又可以拎到當地 credit / debit card
正解 不過加拿大 HSBC 個要求再低 d
自己銀行個度點填?
250-390XXXX?
定就咁入自己Citi 個美金account?
唔係10萬加幣咩 5萬磅抵玩D
Thank you 巴打!
我諗係因為我無親身做signature verification...? 所以無得咁樣轉
Same situation. Live chat搵人幫我解決緊
我見英國 HSBC 官網寫係 75000 英磅咋

https://www.hsbc.co.uk/current-accounts/products/premier/
有野想捐可以FB/TG搵我地香港自由之書阿

[澄清]國難五金課金問題—照舊課!
https://lihkg.com/thread/1521564/page/1

國難五金專訪 [開鋪事直請留意國難五金FB]
https://lihkg.com/thread/1521301/page/1

【眾籌】 已集合超過1000名巴絲感想 香港編年史
https://lihkg.com/thread/1379634/page/1

FB: 國難五金, 香港自由之書
``
Have an individual annual income of at least £75,000 and one of the following with HSBC UK: a mortgage, an investment, life insurance or a protection product.
OR
Have savings or investments of at least £50,000 with HSBC UK, within 6 months of opening your account.
```
年入先要7萬5磅
放5萬磅就得
好似係
thank you 巴打,
原來citi 有個pdf 好清楚寫明唔同外匯既agent bank 同acct no.
之前我唔成功係因為恆生廢到我打上去問, 個聽電話女連SWIFT 碼係咩都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞