(慢速更新) 由最北到最東 北海道普通列車之旅

292 回覆
76 Like 4 Dislike
夏天?
貨物都唔做宗谷線
12月 你知因鐵啲暖氣
30度暖氣
夏天冷氣開25度
開窗都涼過佢
12月去,使唔使帶定氧氣?
上火車前記住除heat tech
我都有食依間CURRY
好似係
Day 2
宗谷本線大長征(2)

由幌延站開車後
全車只係淨返4個乘客

因為座椅可以根據行駛方向而反轉
所以前後都有呢張咁細既枱
一齊拉出黎就會打交

車上無乜人就最適合開餐
海膽就算唔係新鮮都好食
蟹肉絲又適合送飯 話咁快就食晒

有唔少車站連混凝土月台都無
就咁用木板砌個月台出黎
當然係好少有人上落

雄信內站
記得睇過一本關於秘境站既書
書既內容已經無乜印象
唯獨係記得呢個站名

天鹽川
北海道第二長既河 全長256km (wikipedia)
差不多等於宗谷本線既長度 (259.4km)

沿途會見到好多由舊車改成既候車室
有少部分翻新左好似呢個咁靚

不過更加多係咁

一個人渣住火車係北海道既單線鐵路上行走
好似幾悠閒
事實係間唔中會有動物走出黎嚇你
唯有靠響鞍叫佢快D走

有人係山上面寫字...

音威子府站
傳說車站內既蕎麥麵檔好出名
不過停車時間只有3分鐘
今次無機會落車睇

呢3分鐘主要係用黎更換司機

繼續出發
無人站竟然有種花
唔知邊個打理

路軌既盡頭

空蕩蕩既車廂
(因為全部人坐晒後面既打橫位)
(有無見到左面有一對白襪)

窗外景色依然以農地為主

生晒鏽既站名牌

一片綠色 係咪種米?

開始係路牌見到名寄呢個地方名出現

北星站
最出名就係呢座候車室

毛織の☆北紡
查資料好似係一間紡織廠 但已經結束左好耐

經過4小時行車
終於到達名寄站

要繼續去旭川方向
可以係隔離月台轉搭幾分鐘後開出既快速列車

好有昭和感既出口指示牌

出站行下

(待續)
候車室新舊差咁遠
好好奇根室個邊係點
無特急去嘅地方真係無勇氣去
幾時寫到英瑛富良野
岩岩去完返黎
想問你先去T1買上次買唔到嘅係咩嚟架…?
你張防波堤站嘅角度拍得唔錯,同旅遊書上差唔多…請問稚內值得去?11月會去北海道…但係冇plan稚內…
我都覺…
羽田T1係買New York Perfect Cheese
你可以search下 有好多台灣blog介紹

我唔知你去北海道邊度 北海道好大
如果你淨係去札幌小樽個D就唔好妄想去稚內
9月中去; 咩都未plan; 應該稚主要去內利尻函館
搵人理下我 ,支持請留名721 831

《千萬唔好》打爆所有警察出現既地鐵站
https://lih.kg/1529094
search左…應該好好味…今次會由道央玩到道南…札幌唔會住宿…謝謝你
Thanks for sharing! Love the next to last and the antepenultimate photos. I’ve commissioned an artist 👩🏻‍🎨 to paint a watercolor painting of each of them😊I’m counting down the days until I fly to Hokkaido next week. In Hokkaido a dazzling sun has been forecast the whole month. In Tokyo there’s been a long spell of dry hot weather whereas in Osaka there’s been a long spell wet cold weather just right for cycling 🚴🏻‍♀️ In Kyoto the weather forecast is for a hot and sunny day and a warm and breezy night just right for swimming. In Hong Kong the weather forecast is for sunny spells and scattered showers the whole week. For Fukuoka heavy rain has been forecast for tomorrow while for Miyazaki a hailstorm and heavy snowfalls have been predicted. For Kagoshima a sunny and breezy day has been forecast just right for sailing ⛵️ For Hiroshima light rainfall and scattered sleet showers have been predicted just right for skiing ⛷ In Okinawa the weather forecast said it was going to be hot and sunny today. It also stated there would be dry sunny spells tomorrow. Of course rain showers and snow showers are much better than thundery showers or wintry showers. In tokyo it was sunny earlier but now it’s drizzling. Yesterday I forgot to bring my umbrella and raincoat so I got caught in a snow showers while touring the tourist attractions in Osaka and a sleet shower on my way to the hotel
講返
我仲記得個Post既
不過呢幾日都唔係好適合打遊記住
總之一定唔會爛尾

不推文回覆
Day 2
快閃名寄

待合室裡面既座位都有坐墊
上次去鳥取附近D小站都見過
呢D可能係鄉下小站先會有既特色

JR北趁住加消費稅順便加價
整晒Poster擺出一個好有誠意既感覺
比起香港某公司..

之前都有search過名寄附近有咩好食
見過有人介紹呢間三星食堂
不過兩點幾呢個時間係休息既

街上既天氣預報器 (?)
當初見到話有雨仲以為壞左
因為之前睇天氣報告最多係多雲

想有野食 搵百貨公司就無錯
又係呢間西条

每次黎日本都會食冬甩
今次就幫襯西条裡面呢間Mister Donut
雖然係鄉下地方
不過陣容一D都唔弱

今次揀左呢兩個
配埋超市買既有味LOHAS水

日本人已經離唔開珍珠奶茶

食完行下超市
七月係蜜瓜當造季節 好多度都見到有蜜瓜

係街頭見到路牌寫住雪質日本一
之前真係無聽過有人去名寄滑雪

剛才搭車期間search過名寄有咩景點
結果淨係搵到以下呢一個
距離車站大約20分鐘路程
途中會經過名寄神社 (無入去)

又係火車

原來係當年用黎除雪專用既列車
(唔識日文 靠估無痛苦)

見到呢個令和元年既牌
證明呢幾部車都有人照顧

其中一部係昭和13年 (1938年) 製造
(之後先發現每卡車生產日期都唔同)

每卡車都有樓梯可以爬上去裡面參觀

幻想緊行車時呢度會有幾嘈

旁邊仲擺左已經廢站既西名寄站站牌

可惜天氣唔好
如果唔係都會幾靚

行返名寄站途中
發現原來附近真係有滑雪場

JR大和寮
係員工宿舍?

返到名寄站
繼續宗谷本線長征

(待續)
冇名寄本線遺址留低?
無去探究呢樣野
佢又無好似天北線咁整個資料館喺車站度
Day 2
宗谷本線大長征 (3)

去到月台又係有兩架車
不過今次係一部南下一部北上
順帶一提 北上部車係旭川出發 到名寄停留大半個鐘先繼續行程

326D キハ40 1724
名寄16:15→旭川17:50

記得上次黎北海道搭キハ40
車裡面係有國鐵Logo既風扇
但呢部車裡面已經換晒做風機
問題係風機根本唔涼

雖然呢部係普通列車 唔係快速
但由名寄到旭川總共飛左七個站
就好似呢個風連站既前後兩個站
東風連同瑞穗都唔停

士別站
開車時見到呢個阿婆係度揮手
爭D想同佢講bye bye
之後發現佢應該係同佢個仔揮手

塩狩峠
路線忽然進入森林地帶

歲月既痕跡
好奇個D橙色係防鏽油之類定真係國鐵年代個橙色底色

比布站
雖然呢班車得1卡 但唔代表佢少人搭
始終係放學時間 車上最少有50%都係學生

進入市區之前
路線兩旁依然係農田

永山站
正式進入市區
加埋放工既人群 成架車竟然企滿人

無估錯應該係除雪車?

明明未到下一站但都停車?
原來有個員工專用月台

接送員工出入旭川運轉所用

途徑旭川市既工廠區

再到住宅區

終於到達旭川站 完成259.4km 宗谷本線大長征
部車到站後改行石北本線去上川
裡面個工作人員爬出窗口就係換緊路線牌

旭川站可以話係北海道最靚既車站 沒有之一
2011年正式啟用 (wiki話) 設備現代化D都好合理

不過我鍾意既係佢用木做主要材料
睇落好舒服

一出站就見到旭川既最大賣點
不過今次唔會停留旭川
動物園就留返下次先去啦

又係呢D影相佈景板...

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞