(慢速更新) 由最北到最東 北海道普通列車之旅

292 回覆
76 Like 4 Dislike
邊度買架,有冇資料?

一萬円多D搭足七日抵到爛
https://www.jreast.co.jp/tickets/info.aspx?s2=s2&mode=type&SearchFlag=2&ctl01.x=48&ctl01.y=10&pc=4&GoodsCd=2442
JR東版本 , 研究完其實幾抵
https://www.jrhokkaido.co.jp/CM/Otoku/006117/
另外再加埋呢張 , 就可以一日新青森<>新函館北斗立席同埋一日全北海道特急自由席
https://yahoo.jp/q16XNq
東京→新青森
04:46発→21:28着16時間42分(乗車12時間8分)
13,900円
-------------------------------------------------------------
https://yahoo.jp/zga-Fa
新青森→新函館北斗
22:32発→23:29着57分(乗車57分)
6,740円(乗車券2,810円 特別料金3,930円)
--------------------------------------------------------------
https://yahoo.jp/degqef
新函館北斗→稚内
11:24発→12:08着24時間44分(乗車14時間16分)
10,470円
---------------------------------------------------------------
13,900円+6,740円+10,470円 = 31,110円
假設21號早上出發 , 要23號中午才到
今日偷懶, update少少, 加上以下行程無乜內容, 將就下

Day 1
稚內市區

去酒店放低行李之後
之前講到未食野 所以嘗試去搵野食
同日本好多地方一樣 條街幾乎係無人

由車站行到副港市場大約10分鐘
雖然時間已經差唔多4點
但我估呢D遊客景點應該會有野食卦

結果真係無
一來市場有好多地方都係賣下手信特產之類
餐廳本來就唔多
二來就算有餐廳人地午市都係去到2點左右

行過另一邊好似係展覽館
幾適合黎影呃like相

當然唔少得介紹樺太既展板
以前日本都用好多漢字 唔似得而家用晒平假名

仲有呢條類似古裝街既小巷
無乜興趣所以無行入去了

再次發現日本人好鍾意呢D伸個頭出黎影相既板

行完一輪最後都無買野無食野就撤退
結果去左Seicomart買炸雞食
經過日本最北踏切
好難得無棟個牌出黎寫明

稚內車站旁邊呢座北市場
4點幾已經收左工 不過聽日會再行

行返稚內車站
同最北端線路影返張相

忽然間發現無地方好去
去野寒布岬又嫌太早 (夏天有排都未日落)
唯有係車站行下睇下有無靈感

雖然一日班次唔夠10班
但都係有綠窗口既有人站

稚內呢個新車站除左樓下有舖頭同遊客中心之外
上層有戲院同一個有枱椅既common area
仲有呢個兒童遊樂場
基本上好似半個社區中心咁

有觀景台可以望到月台
同埋日本最北端車站條柱

正面相
呢個牌放係呢度真係好難影
點影都反光咁

宗谷本線加油

待續
原來呢度有證書拎
我番左去稚內站搞
12月會去稚內+根室+東北不過無你咁癲坐普通車,打算坐特急宗谷札榥上稚內
北海道pass 7日 $24000 yen
全國 pass 7日 $29000 yen

好難唔買全國pass, 返工少假玩唔再青春18同樓主張pass
夾好班次可以即日
睇漏要搭普通
un到上青森定函館之後已經無新幹線
之後有排un
學人玩青春 18 咁搭普通去津輕二股,過隔離津輕今別搭一個站新幹線去木古内轉普通,但班次疏到
咁遠

搭特急都搭到屎忽痛

仲要搭普通
用北東Pass可以喺新青森搭
CLS,好顛
留名
G持cls火車之旅
最遠既非特急列車, 我試過係由上野搭去茨城県笠間, 仲要係取手之前, 係快速

不過好可能會試下, 由尾道搭去広島 唔知會唔會又搭到屎忽痛
尾道去廣島1小時23分炸啵成田搭sky access去上野慢慢轉普通車去新宿池袋都差唔多
6000 係包埋北海道內特急1日任搭
淨係新幹線特急券係3930
Day 1
野寒布岬

由稚內車站去野寒布岬係非常方便
搭車只係十零分鐘 班次又頻密

落車行無幾耐已經見到好出名既呢間樺太食堂
當然一如所料係已經收左工 (當時係五點幾)

不過原來又係2點幾就收左
就算我唔係join巴士tour都未必食到

旁邊都有其他舖頭同食店
但已經全部收晒工
即係話呢度係完全無野行

行到海邊有座博物館 當然已經收工
雖然就算未收我都唔會入去

不過佢提供左一個重要訊息
就係仲有個幾鐘先日落呀

開頭見到路牌英文叫Cape Noshappu
以為自己記錯D地名
後來先發現野寒布岬同日本最東納沙布岬讀音係非常似

遠處見到一座山
唔知係咪利尻山?

幾乎每個人黎到都係同呢條海豚影相

雖然等唔到睇日落
但都可以同太陽影返張合照

旁邊係類似避風塘咁泊左一D船

可能因為時間唔早
黎到呢度既遊客唔算太多

同宗谷岬一樣
由於係海邊既關係 呢度係非常大風
堅持左一陣影多幾張相之後都係盡快撤退比較好

係唔同既地方都見過呢條柱 唔知邊個整

旗都吹爛

巴士司機都要匿埋避風

(待續)
樓主 明明唔係跟團。點解好似搞到跟團咁
不過架車行山路

試過搭西武鉄道去秩父 搭到暈車浪

所以諗緊係搭巴士定搭火車。巴士快少少 但唔停広島駅
跟團即係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞