(慢速更新) 由最北到最東 北海道普通列車之旅

292 回覆
76 Like 4 Dislike
前年九月中去過大雪山,果陣已經開始有紅葉
其實我ENJOY坐新幹線,因為買PASS都好似同內陸機差唔多,
但PASS可以幾日用
我上網睇好似話9月頭開始有,原來FAKE我既
其實我灰灰地,只係想去最北個到散下心,望下海
岩岩去完書局,發現4國都好似幾好玩,有山有水有海
年年唔同既 一時時早或遲
四國一開始都幾吸引 但要去十日驚你悶親
Day 2
和稚內講再見

防波堤算係多數人黎稚內都會去既景點
最主要應該都係因為佢係車站附近容易去

對呢個景點既感覺就好似天氣先生金句
「呀~哦…」
第一眼係覺得幾壯觀
之後就…無其他感想喇 

咁樣睇係幾型既

時間差唔多係時候返酒店拎野
10點要check out 我9點55分先上緊樓
好彩一早已經執好晒野

睇過幾次其他巴打遊記都係住呢間酒店
應該都係因為平
無辦法 Dormy Inn閒閒地一晚都要1000以上
呢度只係500幾 不過已經係我全個trip最貴
我覺得呢間酒店最得意就係無大床房
連我book單人都係比雙床房

之前都好奇車站附近呢座奇怪建築物係咩
地圖都無乜介紹
最後發現原來係室內泳池

遇到去利尻同禮文島既渡輪

尋日行過已經收檔既北市場
睇下有無咩手信可以買

全部都係昆布

最後係咩都無買到
曾經有諗過買兩個呢D原個薯仔
不過最後唔知點食所以就放棄左

準備搭長途車梗係要買定D野食
本來諗住去Seicomart買D飯糰或者三文治
點知見到車站裡面間舖頭竟然有駅弁
當然要幫襯下

不過稚內牛乳無貨…

買完野之後
(其實本來想買多支野飲 但唔夠時間喇)
7日北海道普通列車之旅 正式開始

(待續)
留名
樓主加油打埋佢,期待
其實咁多俄文個到係咪真係有俄羅斯人?
北海道有冇船去埋樺太島?
冇見過有似俄羅斯樣嘅人

船以前係有,但好似已經停咗航
有不定期航班去庫頁島嘅科爾薩科夫
Day 2
宗谷本線大長征(1)

4326D キハ54 528
稚內10:27→名寄14:25

跟住就開始進行大移動
朝早10點由稚內出發 最後夜晚10點到達富良野
第一段4個鐘既旅程就係呢部キハ54型列車上度過

準備開車 同稚內真係講再見
我相信有機會再黎的

過南稚內站後就進入鄉野地區
除左開頭見到海之外
窗外基本上多數都係綠色
有人話天氣好可以見到利尻富士
咁今日就好明顯唔係天氣好既日子

拔海站 雖然好似好有規模
但佢係日本最北端無人站

沿途不斷會見到呢D大捲稻草
有D包晒膠袋 不過都係呢D自然既襯返個環境多D

兜沼站 一如其名 月台後面個湖就係兜沼

豐富站 交會朝早6點鐘由旭川一車到底去到稚內既普通車

經常以為所有普通列車都係好少人搭 原來又唔係
今日呢班車係稚內開車前已經超過10人
到南稚內又有一班人 (好似係弱智人士院舍之類) 去郊遊
全車加埋都有20-30人
不過黎到豐富就差不多落晒
我都終於有個靚位坐

キハ54係國鐵送比JR北海道既禮物
到而家已經超過30年歷史
無冷氣都唔係好出奇啫
雖然係夏天 但開窗已經夠晒涼 風扇都唔駛開

豐富町乳牛
Seicomart d牛奶就係黎自呢度

你個樣好似唔係好開心咁喎

幾個月之前開始用載客列車幫速遞公司運貨
搵多D收入都係一件好事
雖然再多錢都唔夠蝕

幌延站 停車13分鐘等候交會特急列車
順便落貨

北緯45度之町
唔係好知有幾多人有興趣知道呢樣野
不過都係一個gimmick黎既

等車到期間亂影
平日普通車通常都係1輛 特急4輛
呢排指示牌可能都係特別情況先會用到

由於有特急即將到站
普通車就只能係要過天橋先出到站的2號月台停車
所以搬貨職員就有呢部可以上落樓梯既電動車仔

乘務員室
可能諗緊幾時有車到

特急宗谷
唯一一班由札幌直達稚內
唔駛轉車既特急

等左咁耐點都要影返張合照先放你走

(待續)
留名
睇youtube, 坐moonlight 大垣可以一日(24小時)首都圈去九州
慢慢睇風景的一日
北海道真係好大,一年四季去都有唔同玩法
我記得上次去最癲係由網走坐巴士返札幌,坐左6粒鐘,夜晚去到札幌訓網吧
加速
一日內由稚內坐到去富良野唔會懷疑人生咩
一日內由東京搭到稚內就或者會
打打下瞓著咗
今晚先update
利申 上年試過
全程13個鐘

旭川去稚內個程熱到就黎暈
其實咁運貨

係唔係真係快咗

如果慳到錢 對JR北海道既收入無乜幫助

估唔到係用JR北海道名義,咁咪同JR貨物搶生意

Kiha係唔係好噪?

Kiha只係見過一次 但未搭過

Total 搭咗幾多個鐘?
jr都差不多6小時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞