【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(3)

242 回覆
93 Like 36 Dislike
人呢文呢
。。。
又話有文
28.

之後嘅一段時間,我哋三個都係目定口呆咁望住Fiona「倒地」嘅位置。
直到附近有支架倒塌發出巨響先至驚醒過嚟。

就喺下一瞬間,天花嘅自動灑水系統終於有反應。雖然係咁,
但睇落短時間之內都冇可能整熄場火,只係勉強令到火勢唔會再擴散開去。

我將目光放返去座圓塔身上,喺一片猶如煉獄般嘅環境之中,
座塔就好似有種強烈嘅吸引力一樣,但理智話俾我聽呢刻係唔應該過去……

「各位,我哋要馬上離開呢度。」見狀,我即刻同羽姬同老陶講。

「但個座標……」老陶睜大眼望住我。

「呢度嘅濃煙越嚟越犀利,而且場火都冇咁快熄到,」我打斷佢,
「更何況,既然Fiona講到明燒毀咗個座標,我哋冇理由冒險入去。」

說罷,我就轉過身,其他人都冇再多說話跟上嚟。

離開行李交流區之後,我哋決定轉移到另一間靠近停機坪嘅職員休息室,
萬一場火真係擴散開去都可以即刻避去空曠地方。

當然有另一個更重要嘅原因,就係隨時睇到會唔會有飛機降落。

「估唔到……佢哋竟然癲到願意做到呢一步……」安頓好之後,老陶即刻講。

「好多時,一個任務嘅成功,確實係比起人命更加重要。」我回應。

過去嘅經驗早已令我深知呢個道理。只係我始終諗唔通,
有乜嘢「任務」係比起防止 99% 人類滅絕更加迫切同重要?

「睇嚟,而家呢個地方只係得返我哋三個。」老陶繼續講。

冇人回應,短暫嘅沉默之後,羽姬開聲問:
「Rex,咁我哋而家……可以做嘅嘢就係等?」

「嗯。」我點咗下頭,然後望向窗外面,「等場火熄,又或者……」

天真咁等一架飛機奇蹟咁降臨落嚟,帶走我哋。

走廊已買
我哋就係咁樣,一邊默默咁注視住窗外,
另一邊又擔心會隨時有事發生,過咗一個戰戰兢兢,非常難捱嘅一晚。

而結果當然係咩事都冇。

第二朝,太陽如常咁升起。我一聽到有聲音靠近自己,就即刻睜開雙眼……

……係羽姬。

「你瞓得好唔好?」為咗唔想嘈醒老陶,羽姬只係細細聲問。

「還可以。」我回應。

事實上我幾乎係冇瞓著過,整晚純粹係閉目養神。
慶幸自己本來就係一個捱慣夜嘅人,先不至於吃不消。

「我瞓唔到,」羽姬無奈咁搖搖頭,「一合埋眼腦海就會閃過一幕幕可怕嘅片段……
感覺就好似想將我扯落水底裡面咁。只要一瞓著,就永遠唔會醒得返……」

「妳呢種感覺我曾經都感受過。」我回應,
「但只要最後成功捱過去,就會發現自己變得堅強好多。」

「堅強……但若果堅強換嚟嘅只係孤獨,咁又係咪真係有意思?」

聽落去就好似有弦外之音一樣。其實,
我可以睇得出羽姬並唔係單純想同我講佢嘅感受,而係有其他目的。

走廊已買

想睇故
文呢
唔中意d ......
其實係咪已經爛左尾?
7日都冇聲氣, 冇上水
其實係咪已經爛左尾?
7日都冇聲氣, 冇上水

原來已經7日
時間過得咁快
唔係話催文,寫文係應份呀
但樓主係呢到出文,之前啲文都係算有名氣少少嘅人
點解連最基本嘅交代聲都無?
你有事,無靈感,都可以理解
但係一句都無講叫人鳩等?變到咁撚大牌?
雖然係免費,但都要有人支持你先出到書呀下嘛?

真係不撚知所謂,留完言唔會再追
垃圾尾已爛
上次西營盤又係咁,今次又係咁,一出實體賣錢嘅書,就失晒踪停晒 po, 其實佢啲實體書好多都係追 po 嘅支持者買嚟支持嘅,點解一搞出書就唔理呢邊?
其實你咁忙
點解要咁快開始呢個故?
你可以等搞掂哂實體書先再出呢個故
依加真係等到意興闌珊
我都廢事睇落去
唔係話催文,寫文係應份呀
但樓主係呢到出文,之前啲文都係算有名氣少少嘅人
點解連最基本嘅交代聲都無?
你有事,無靈感,都可以理解
但係一句都無講叫人鳩等?變到咁撚大牌?
雖然係免費,但都要有人支持你先出到書呀下嘛?

真係不撚知所謂,留完言唔會再追
垃圾尾已爛

大把巴打講咗啦,唔係唔畀出書,而係西營盤有前科,寫寫下話要買書先有得睇,算數,反正個故麻麻地,要追嘅都真金白銀買咗。到呢個故又係咁,你要出書唔緊要,大佬,講聲唔係咁難下話,而家即係點,吊命咁鍾意就嘔兩篇跟住潛水,咁無交帶,算喇出面大把故唔差呢個,無損失
好悶 我睇過絕命走廊 電視院 真係無乜心機睇
「妳係咪想過去睇下?」我決定單刀直入,「行李區。」

「嗯。」羽姬點點頭。

「咁就過去。」我企起身,「成晚嘅煙味係變得越嚟越淡,
睇落火勢已經冇再蔓延,甚至可能已經熄滅咗。」

「但老陶……」

「你哋過去喇。」旁邊突然響起老陶嘅聲音,原來佢一直聽緊我哋講嘢,
「我跟過去只會拖慢你哋……倒不如留喺度瞓多陣。」佢講到呢度笑一笑,
「但若果你哋真係搵到方法離開呢度,記住唔好拋低我。」

「當然唔會。」我回應,「咁我哋速去速回。」

說罷,我同羽姬就即刻行動,離開貴賓室。

*

今次我哋好快就趕到過去。正如我所料,經過一晚無間斷灑水之後,
現場嘅火勢都已經熄滅哂,反而變到好似水災現場一樣,水深及小腿嘅位置。

「小心啲行。」我提醒羽姬。

「明白……」

雖然整個地方變得頹垣敗瓦,但中間嘅「圓塔」依然係屹立不倒。
或者,我哋係仍然有機會喺裡面搵到離開呢度嘅線索。

「Rex,」羽姬突然拉一拉住我,「前面就係Fiona……『死』嘅地方。」

「嗯……」行多幾步之後我哋就到了,「……但佢條屍已經唔喺度。」

照計場火應該唔會嚴重到可以將條屍燒成灰。唔通,佢嘅方法確實係行得通,
真係可以用「死亡」呢個方法返過去「桃園機場」?
我承認自己係少咗入呢個post,
某程度係因為部份回覆真係好影響心情。

如果各位係有創作習慣就會明,心情真係好決定一切。

上面有巴打話我冇交代一聲,
係,因為我真係連禁入呢個post既勇氣都冇。

決定了,暫時會擱置呢個post嘅所有更新,
有緣嘅讀者就入返page繼續追故吧,之後應該可以加速去到結尾。

https://www.facebook.com/Echo.of.Heart/

其他已經失望或已經無興趣再追嘅讀者,只可以講聲抱歉。

等到我狀態好返,有機會就再喺度出post見到大家。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞