【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(3)

242 回覆
93 Like 36 Dislike
得閒入黎嚟推一推,希望快啲
7.

一聽到槍聲,我同羽姬兩個即刻撐起身,
同一時間望向貴賓室大門嘅方向。

「係邊個開槍?」老陶睜大雙眼開聲問。

「邊個都好,嗰個人隨時都有可能會走入嚟。」我行埋去老陶旁邊,
「我哋過去廚房嗰邊先……利用吧檯做掩護。」

語畢,我即刻扶起老陶向住吧檯嗰邊走過去,羽姬跟嚟身後面。

呯──走咗幾步,外面又傳嚟另一下槍聲,今次距離更加近了。

好快我哋就趕到去吧檯後面,安放好老陶之後,我凸出半個頭竊探大門嘅情況。

「會唔會係Fiona?」老陶繼續講,「照計而家應該得佢同埋個男同伴有槍……」

「仲有我……」羽姬開聲,然後將佢手上面枝槍遞畀我,「Rex,
枝槍交畀你……萬一真係有敵人闖入嚟……我冇能力喺呢個距離打中目標,但你可以。」

我聽完之後猶豫咗幾秒,唔係因為我唔想背負呢個責任。
而係越嚟越肯定羽姬佢已經知道關於我嘅「秘密」。

「嗯。」但我最後都係接過槍,屏息以待。

之後嘅一分鐘都過得相當平靜。本來老陶已經放下戒心,想伸手去拎地上面一枝水嚟飲……
但就喺下一瞬間,有「人」推開貴賓室大門走咗入嚟。

……係一個著住一身機師服嘅男人。雖然有段距離,
但可以睇得出佢並唔係無臉人,而佢手上面確實係握住一把槍。

如果我冇估錯嘅話,佢好大機會就係Fiona嘅同伴。
其實只要俾羽姬或者老陶望一眼就可以確認清楚(因為佢哋見過),但呢刻佢哋兩個都唔敢望出去。

當然,我係可以喺唔出聲嘅情況下叫佢哋去確認。問題係,
就算佢真係Fiona嘅同伴,都唔代表佢唔會傷害我哋,因為而家嘅情況已經唔同咗。

到底應該點做好?
諗到呢度,我見到個男人已經關埋貴賓室嘅門,一瘸一拐咁行去梳化嘅位置,
最後喺我哋頭先坐低嘅位置停低腳步,垂低頭望茶几上面。

弊……頭先趕住避嚟呢度,完全忘記咗要整理茶几上面嘅水同埋食物。

就喺下一瞬間,男人將目光放到旁邊嘅梳化,再將左手掂落梳化面上……
顯然係想確認上面嘅溫度。見狀,我下意識縮低頭。

「你哋唔洗匿埋喇。」然而,就算望我哋唔到,
留低嘅訊息已經足夠佢去確認我哋嘅存在。「我已經知道你哋喺度。」

聞言,我先嘆咗口氣,然後慢慢企返起身,直視嗰個男人。

「哦……我認得你。」雖然男人冇舉起槍,但我並冇因為咁而放下戒心,
「你應該就係Rex,估唔到你真係有命可以返嚟呢度……」

而家近啲再睇清楚,可以睇到佢小腿係受咗傷,臉同身上都有唔少血跡。

「你冇事……」就喺下一瞬間,羽姬都企起身望向嗰個男人。

「人冇事,但病毒就俾人搶走咗,」男人無奈咁搖搖頭,
「真係百密一疏,估唔到機上面班人竟然識得去伏擊我……」

講到呢度佢先攤喺個梳化上面,再繼續講落去:「睇嚟……
你哋都應該係俾人趕咗落機,先會喺呢度喇,係唔係?」

「係……」羽姬點點頭。

「全部都係個崇拜者搞嘅鬼。」男人繼續講落去,「目的係唔想我哋得到病毒……」

「但而家機上面嘅人都係想解開詛咒……」

「哈,」男人冷笑一聲,「嗰班連飛機都唔敢行出去,只係識得內鬥嘅廢柴,
點會有能力去完成呢件大事?你哋心裡面應該都好清楚,佢哋係俾人利用……
好快,病毒就會落入壞人手中,擴散到外面世界嘅每一個角落。」

「就算事實好似你咁講,我哋都阻止唔到,」我接著講,「飛機已經飛走咗。」

「你咁諗就錯喇。」佢回應,「嚟咗呢度咁耐你哋竟然仲未明?
永遠唔好用常理去分析呢個地方。」佢拎起枝水飲咗啖再講落去:
「除咗飛機之外,係仲有其他方法可以去返『桃園機場』,問題係你哋識唔識得去捉緊呢個機會。」

「咁到底應該點做?」連老陶都忍唔住撐起身,
「既然你講得出口,你應該知道點做先係?」
「當然知,」男人嘅眼神變得銳利起嚟,
「但我冇諗住話畀你哋知應該點做。」

「咩話……」老陶大感錯愕。

「你哋唔好會錯意,我哋嗰陣願意救你同埋Kathy,完全係因為我同Fiona需要阿琪。
但而家阿琪已經俾人捉走咗,你哋對我哋嚟講就再冇存在價值,
如果我話畀你哋知點過去,分分鐘會影響到Fiona……」

「你咁講即係Fiona已經趕緊去。」我腦海開始飛快咁轉動,
「既然你哋已經匯合咗,點解唔一齊過去?」

「因為,以我而家呢個狀態只會拖累佢。」男人抬起頭望向天花,
「但為咗完成任務,我仲可以為佢做多一件事……」

聽到呢度,我突然搞清楚佢剛才點解要開槍。喺所有無臉人都走哂嘅情況下,
開槍只會帶嚟一個後果……就係將嗰隻「怪物」引過嚟。

「你哋而家走嘅話,可能仲走得切。」男人注意到我個神情之後笑咗笑。

情況就好似頭先喺空橋,Fiona開槍殺死軒少嗰陣咁。

「我哋要即刻離開呢度!」意識到呢點,我即刻扶住老陶,「廚房嗰邊仲有另一條路!」

就喺下一瞬間,大門傳嚟一聲可怕嘅巨響,一個漆黑嘅身影從貴賓室外面破門而入。

「Fiona……之後嘅事就靠妳喇。」

說時遲那時快,再下一秒怪物又轉換形態化成為淤泥,
直衝去男人面前將佢整個人吞噬。

估唔到,佢為咗Fiona可以順利趕返去,竟然主動做餌去引走隻怪物。

咪住……

既然係需要「引走」,咁係咪代表呢隻怪物係有屬於佢嘅「巢穴」?

「我哋而家應該點做好!?」轉返出去走廊之後,老陶即刻問。

「羽姬,老陶……帶我去第一次見到怪物嘅行李分流區……」

「我哋或者可以喺嗰度搵到返去『桃園機場』嘅方法。」
望穿秋水
等到天荒地老了
終於出啦
雖然呢刻情況可以話係非常危急,但因為老陶有傷在身,
所以我哋實在係冇辦法跑得太快。

「Rex、Kathy……你哋拋低我喇,」走到中途,
老陶忍唔住開聲講,「唔係隻怪物追到嚟就唔洗旨意走得甩……」

我並冇回應,只係回頭望咗一眼。表面睇嚟隻怪物並冇追嚟,
但就算係咁都唔可以鬆懈。

「留我喺度,就算隻怪物追嚟我都可以拖延一陣……」

「唔好傻喇,要走就一齊走!」羽姬打斷咗老陶嘅說話,「呢邊!」

從佢嘅眼神,我睇得出佢已經唔想再失去任何一個同伴。

如是者,我哋再穿過幾條迂迴曲折嘅走廊,再推多幾道大門之後,
終於到達佢哋所指嘅行李分流區。然而,一走入去,馬上可以感受到一鼓熱浪洶湧而至。

「點解……」見狀,羽姬同埋老陶都顯得好驚訝。

呢刻,分流區嘅各處都燃起咗大火。可以睇得出運輸帶依然係運作當中,
火勢應該就係因為咁而蔓延開去,至於源頭……應該就係中央一部類似圓塔嘅大型機器。

「我哋就係喺嗰度搵到病毒……」羽姬開聲講。
見到現場火頭處處,我哋都唔敢多行半步。
喺烈火燃燒嘅情況下,乘托住運輸帶嘅支架隨時都有倒塌嘅危機。

「我哋而家應該點做好?」羽姬問我。

以現時嘅情況睇,堅持入去絕對唔係一個明智嘅做法。講到尾,
我都係一廂情願咁認為呢度可以搵到方法去「桃園機場」。實際嘅情況可能根本唔係咁……

……但好地地呢度又點解會火燭?

彷彿回應我一樣,老陶佢突然舉起手指向前方。
呢刻,有個人出現咗喺烈火之後,望住我哋三個……

……係Fiona。

「你哋竟然識得嚟呢度。」Fiona開聲講,「可惜已經太遲。」
「太遲?」老陶不解。

「另一個去『桃園機場』嘅方法,已經俾我燒毀咗。」Fiona揮手向我哋展示佢嘅「成果」。

「妳點解要咁做?」羽姬問道。

「成個任務嘅發展已經同我哋當初嘅預期偏差得太遠,唔可以再錯落去。」
Fiona回應,「我哋只需要阿琪,而你哋幾個就只係變數……冇必要存在嘅變數。」

佢嘅說法同佢嘅同伴大致相同,講到尾都係唔相信我哋。
「既然妳一早知道有另一個方法,點解仲要同我哋上飛機?」我問。

「因為可以嘅話,我都唔想用呢招……」講到呢度,Fiona向住烈火行前一步。
「嗰塔裡面有個座標,只要清楚記住座標,然後去『死』,就可以喺嗰邊重新出現。」

「妳癲咗呀?」老陶好大反應,「萬一呢個所謂嘅『方法』係呃妳呢!?」

「咁結果我就真係會死……」Fiona講到呢度停咗停,
「但另一個事實係,被困喺度根本就同死冇分別。而任務嘅成功,
比起我同埋其他人嘅命都重要……」

「……我哋係冇可能將希望託付俾飛機上面嗰班人。」

說罷,佢就一腳踏入火中,烈火瞬間就將佢整個身體吞噬。

直到佢倒地不起,整個過程都冇發出任何一下喊聲,
佢嘅覺悟係如此咁強烈……

呢刻,我不禁問自己……

假設最後真係有幸搵到座標,我哋又會唔會有覺悟去面對「死亡」?

(待續)
lm
已經儲左兩個幾月先睇
聽晚出下集

另外《絕望走廊》實體書已經上架了,
各位有興趣可以去書局支持下
聽晚出下集

聽晚出下集

咁係咪即係會密啲出返故
等左大半個月居然得一篇
等左大半個月居然得一篇

不過係幾好睇既
聽晚出下集

走數?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞