【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(3)

242 回覆
93 Like 36 Dislike
New post lm
新post留名
喂快啦
──雖然好似突然有嘢令你下定咗決心,但齋有決心係唔夠……
Rex。因為你根本唔知道之後應該點做。

我冇回應到佢,記得Fiona話過裝住病毒嘅盒子可以用嚟打破詛咒。
如果我真係成為咗「盒子」,咁應該要點做先可以解決件事?點睇都唔似係搵醫生或者科學家去解決……

──頭痛係應該㗎……雖然你已經非常貼近事情嘅核心,
但仍然有太多嘢你係唔清楚。例如你頭先提到嘅Fiona,
佢哋嘅真正目的當然唔係為咗解決呢件事咁簡單……

「你係有嘢想講就直接講,唔好喺度轉彎抹角……」

──佢哋正正就係一班為咗利益不擇手段嘅人類,
目標係為咗得到病毒裡面嘅頂尖科技。相信我,
如果呢啲科技真係落入佢哋手上,就算打破咗詛咒,
阻止咗病毒爆發,人類其實遲早都會毀滅……真正嘅毀滅。

「呢個只係你嘅講法,我夠可以話人類世界從此變得更美好。」

我注意到,越接近機場,就有越多車同無臉人由機場嘅方向離開。

「但如果俾病毒擴散出去,」我繼續講落去,「99%人類會死……呢點係你頭先親口講出嚟。」

──呵呵,事實會證明我所講嘅嘢。就快到喇,Rex……我哋呢次愉快嘅公路對話好快就會結束。

反而前往機場嘅就一個人都冇,感覺就好似發生咗咩事需要撤離一樣。

──最後,為咗呢次對賭可以公平少少,就等我同你講多幾樣嘢喇……
第一,你真正應該擔心嘅人從來都唔係我;第二,你哋如果真係想打破詛咒,就需要返番去「桃園機場」……

「吓?」

──我將一條鎖匙收埋咗喺嗰度。冇呢條鎖匙嘅話,盒子(你)最後都係一個普通嘅盒子……
我終於恍然大悟,原來阿曉當時同白女士講嗰樣嘢,就係一條鎖匙。

如果呢句並唔係謊言,即係最後我哋都係有必要返去嗰度……完全係俾「掠奪者」嘅首領講中咗。

「嗰個地方到底係乜嘢一回事?」我趁著最後一段路問清楚。

──就好似人類需要發電廠供電一樣,
我呢度都需要一種能源去維持落去,而嗰度就係提供能源最好嘅地方……

我剎停咗的士了,因為呢刻我已經駛去到一號客運大樓隔離。但我並未落車,因為想聽埋佢講落去……

──入面幾乎每個人被賦予咗一個目標。為咗可以達成呢個目標,
為咗有日可以離開嗰個地方,返去現實世界……佢哋不斷殺死新嘅外來者,
慢慢失去人性、變得墮落……而途中不斷產生出嚟嘅絕望感,就係最佳嘅能源,用嚟供養呢個地方。

我又諗返起阿曉曾經講過──「佢哋有個扭曲嘅信念,就係殺人……」

「但呢個目標根本就係錯嘅……」

──冇錯,由第一日開始就已經錯,就算有人勇敢去提出質疑,
最後都會反過嚟成為刀下亡魂。而真正嘅目標其實從來都喺佢哋眼皮底下……
一條鎖匙。只係視而不見,聽而不聞。係咪好可悲?
但現實世界偏偏一樣係咁可悲,虛假嘅真理、盲從嘅人類……「桃園機場」純粹係一個縮影。

旁邊嘅的士門突然「噠」一聲打開咗,但並唔係我做成嘅。

──Rex,落車喇……睇嚟裡面都發生咗啲事。如無意外你應該唔會再聽到我講嘢㗎啦。

聞言,我推開咗車門,臨落車之際又望一望車裡面,始終係見唔到文啟猶嘅真身。
「你本人到底喺邊度?」我最後一問。

我曾經有一刻諗過,如果佢真係一個瘋狂嘅科學家,
咁好可能已經同病毒同化,換句話說即係喺我體內……越諗就越覺得噁心。

──我已經死咗。

但佢竟然係咁樣回答。

──但我嘅靈魂仍然存在喺呢個地方,所以當呢度毀滅嘅時候,
無論病毒最後有冇擴散出去,我都會真正咁離開……
走喇,唔好回頭,呢場賭博邊個回頭就係失敗者。

「呢點唔需要你講。」語畢,我就離開車廂走入大樓裡面,再冇回頭。

好快就上到去旅行登記區,呢刻我再見唔到任何無臉人,反而見到幾個熟悉嘅身影……

(待續)
好睇
新post留名
鬼打鬼喇
Yo
留名睇故
lm
又要等了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞