【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(3)

242 回覆
93 Like 36 Dislike
由同居貓物語睇到呢一刻
無默媽寫故係唔可以唔追
令我又愛又恨
好睇但次次出文都唔多夠喉
不過我都同意呢個故出文慢
但係每次睇緊張感依然有
無默媽要加油 同埋 加速
26.

Lincoln受到怪物襲擊生死未卜,阿琪俾阿響捉走咗、
飛機仲要拋低我哋飛走埋……呢短短十分鐘之內發生嘅事,
無疑係超出哂所有人嘅預期。

之後嘅一段時間,我、羽姬同埋老陶都係眼白白咁盯住窗外面。
彷彿咁做飛機就可能會聽到我哋嘅心聲折返……但事實當然係冇可能。

「我而家總算明白,」良久,老陶終於打破沉默,「嗰啲趕唔切飛機嘅人有咩感受……」

我偷望咗眼羽姬。有少少意外嘅係,對於佢兩個老朋友嘅「離開」,
佢並冇表現出太大嘅傷感。正常去估計,佢應該只係一時三刻仲未接受到呢一切,但我最怕並唔係咁。

雖然羽姬仲有佢班朋友一直都表現得好堅強。但對於一個二十出頭嘅年輕人嚟講,
呢段時間所經歷嘅事應該早就超越心靈可承受嘅極限。

當悲傷、無助同絕望去到盡頭嘅時候,會發生咩事真係好難想像。

「而家外面一架飛機都冇,」老陶繼續講,
雙眼對住一望無際嘅機場停機坪,「我哋應該要點做先可以返番去?」

「點做都好,」我開聲回應,「總之就唔可以再留喺度,
隻怪物同埋班無臉人隨時都有可能返轉頭……羽姬。」

羽姬聽到我叫佢嗰名之後,等咗幾秒先慢慢轉過頭嚟。

「我哋要先搵個安全地方暫避……你哋有冇咩諗法?」

「有,可以試下去上一層嘅貴賓室。」老陶回應,「反正走到邊度都唔安全,
點解唔搵個舒服啲嘅地方抖下?而且嗰度可以一直望住停機坪嘅情況。」

「就咁話……」我同意,「咁就由你帶路。」

「好,嗰邊……」

就係咁,我哋開始動身前往貴賓室,途中羽姬都係冇講到半句說話。
咁嘅情況確實係令我感到越嚟越擔心……
因為冇必要兜路嘅緣故,所以我哋好快就到達目的地。一走入貴賓室,
映入眼簾係一張又一張嘅單人梳化。雖然由我眼中所見所有嘢都非常殘舊,
但對比起外面,呢度已經可以叫做係非常舒適。

「你哋應該係見到正常嘅貴賓室?」我確認問道。

「嗯,同我對上一次嚟分別唔大……嗰次係跟住老闆先有機會入嚟。」老陶補充解釋。

「咁你就好好爭取休息。」我扶老陶去到中間嘅一張梳化然後放低佢。
「因為隨時都可能會遇到突發情況。」

「冇嘢喇,我反而擔心你有冇事。」老陶冷不防地反問,
「Rex,頭先你係咪咳血?」

「咳血?」羽姬聽完終於忍唔住開聲,「Rex,老陶講嘅嘢係真定假?」

見佢哋有呢個反應,睇嚟我係唔應該隱瞞落去。況且我有個預感,
呢種情況係有可能繼續發生,遲早都係會穿煲。

「可能係之前趕返嚟機場嘅時候跌咗一跌受咗傷……但唔算好嚴重,放心。」

但我並冇將「病毒」嘅事講出嚟,唔係因為我信唔過眼前呢兩個人。
而係上一刻實在發生咗太多事,好應該等到大家心情稍為平伏先交代出嚟。

「嗯……」雖然心裡面應該仲有懷疑,但羽姬並冇追問出口。

之後又係短暫嘅沉默。過往嘅經驗話俾我聽,呢個狀態只會令人更容易胡思亂想。

「各位,既然搵到安全地方,接住落嚟就應該搵下有冇水、食物或者傍身武器……
羽姬,妳可唔可以跟我嚟?」所以我決定馬上進行下一步。

「吓?好……」羽姬望向老陶度,「老陶,我洗唔洗留把槍俾你?」

「唔洗喇,」老陶揮揮手,「如果隻怪物真係殺返嚟,就算我有把槍都冇用,
更何況你哋都係喺附近搵啫……行喇,我開始餓啦。」
如是者,我同羽姬兩個開始搜尋貴賓室嘅資源。最先當然係搜索廚房,
好順利就到大量嘅枝裝水,仲有一包包疑似係乾糧嘅食物包。
打開包裝,裡面有一塊白色,類似牛油嘅方塊,但可以肯定一定唔係牛油。

「等我試下。」

「Rex!」見我想試味,羽姬下意識阻止我。

但我並冇因為咁停低手,先試下嗰舊「方塊」……塊方塊基本上只係得陣甜味。
如果唔係毒藥,可能純粹只係用嚟補充身體養份?

「點都要搵人試。」我飲啖水之後同羽姬講,「我哋已經有段長時間冇食嘢同飲嘢,
再咁落去唔係辦法……而且,我哋隨時要留喺度一段長時間。」

講到呢度,我拍一拍羽姬嘅肩膀。

「但我好有信心,我哋最後一定可以離開呢度。」

「嗯……」聽完我嘅說話,羽姬終於忍唔住眼泛起淚光,「Rex,
我真係好辛苦……阿飛、阿彤、阿琪、Lincoln……
我嘅朋友一個個咁離我而去,真係唔知有冇機會見返佢哋……」

我冇立即回應,而係細心聽……等羽姬可以盡情咁抒發出嚟。

「明明……明明係真心想幫大家……點解軒少……
點解機上面嘅人始終都係唔肯相信我哋?」羽姬抹一抹淚水,
「頭先,當我望住窗外面,睇住飛機越飛越遠……
我腦海裡面突然有把聲咁問自己……面對呢個詛咒……」

「……究竟,我哋真正嘅敵人係邊個?」

就好似戳中咗重點一樣,我都不禁有種揪心嘅感覺。

Trust or fallen──雖然好唔想承認,但以目前嘅走向,確實係去緊「fallen」嘅局面。
fallen
新讀者留名
戲院故個句野
儲左半個月得4篇
「桃園機場」入面嘅掠奪者、無臉人、Fiona仲有佢嘅同伴、
同埋啱啱見到嘅怪物……由踏上飛機嘅一刻去到而家我哋的確係遇到好多「敵人」,
但對我哋傷害最大嘅,往往係受難者之間嘅不信任。

點解,喺咁嚴峻嘅情況下,我哋始終都係冇辦法企埋同一陣線,仲要互相傷害?

或者,人類嘅天性就係如此。

我同羽姬用咗大半個鐘總算搜索完整個貴賓室,最大收獲當然係水同埋食物。
倘若真係正正常常冇毒嘅話,應該夠我哋三個支持最少半個月。
雖然如此,但我哋心裡面都好明白,只係「支持」落去係唔足夠嘅……

「我諗啲食物應該係冇問題。」等多大約一個鐘之後,
我開聲同佢哋講,「雖然冇味道可言,但現階段就只可以用呢啲充饑。」

「我就冇咩所謂,曾經有段時間我幾乎一日三餐都係乾哽白麵包。」
老陶已經等咗好耐,咬咗啖方塊食物之後點咗下頭,「對比之下呢塊嘢已經算係唔錯。」

我見到羽姬亦都願意拎嚟食,睇嚟佢嘅情緒已經比起剛才好轉得多。

「如無意外,佢哋應該已經降落咗……希望佢哋真係有心去解開呢個詛咒。」
老陶突然講,「我估,順利嘅話應該幾個鐘之內就會結束呢一切?」

「最樂觀嘅情況當然係咁,但如果唔係……」我頓咗一頓,
老實講真係唔想講出口,「我哋就可能要做好心理準備,要喺度逗留一段非常長嘅時間。」

「我相信阿琪,」羽姬開聲講,「我只係怕其他人……」

「係嘞,」我決定趁呢個機會嘗試問清楚,「頭先妳到底係點樣聯絡到我?」

「點樣?」羽姬先放低返食物同水,「嗰陣我哋搵到病毒之後,
其實第一刻係有諗過趕返去機艙裡面,但老陶腹部受嘅傷好嚴重,
加上機場大樓嘅情況仲係非常混亂……所以我哋決定先趕去附近嘅醫療站幫佢包紮。」
「搞一搞就用咗兩個鐘。」老陶無奈咁笑一笑。「中途佢哋試過出去搵你。」

「嗯……」羽姬點咗下頭,「最初我哋唔知你俾無臉人帶咗出去,
以為你仲係機場裡面,所以等到班無臉人走哂之後就出去搵……
但結果搵唔到你,反而撞返Fiona嘅同伴。佢要我哋即刻返去機艙裡面,
但阿琪堅持要等埋你同埋老陶,要齊齊整整咁返去……」

羽姬講到呢度停咗一停,大概又諗返阿琪,雙眼又再次閃過淚光。

「最後我哋決定將病毒交畀嗰個男人,等佢先返入飛機裡面做好準備。
而Fiona就繼續跟住我哋,因為阿琪對成件事係非常重要……
就喺阿琪將病毒交畀佢嘅一刻,我突然感覺到周圍嘅所有嘢都靜止咗喺度,
情況就同之前遇到『矛盾』嘅時候差唔多。再過多一陣之後……我就見到你。」

「見到我?」

「感覺就好似係全息影像一樣,我見到你深陷喺回憶裡面,可以感覺到你嘅痛苦……」

聽到呢度我實在係感到好意外。唔通,羽姬亦都見到我殺死顧文見嘅一幕?

「最後去到海旁……嗰刻我傾盡全力咁大叫大喊、想趕到去你面前。
就好似奇跡一樣,結束你真係聽到我講嘢……我深信你一定會趕到返嚟,
所以見情況穩定落嚟之後,我哋就去到登記大堂到等……」

「終於等到你返嚟。」老陶接著講埋落去,「但諗返成件事真係好不可思議,
點解係得Kathy先可以聯絡到你?又唔見我或者阿琪得?」

「我都唔明……」羽姬搖搖頭。

「或者,係有人刻意安排。」我又諗返起文啟猶,
「係邊個聯絡到我根本就唔重要,重要係我返到嚟呢度。」

「你咁講係咩意思?」老陶問,羽姬亦都皺起眉。

「我……」本來,我已經係準備好和盤托出。

但就喺下一瞬間,貴賓室外面突然傳嚟槍聲,距離我哋仲要非常近。

(待續)
我嚟留名嘅
出快啲出快啲
留名
真係出得太慢影響整個故事既可觀性
我嚟留名嘅
出快啲出快啲

你都出快啲
加油
都係發表下意見先
語氣會有點重唔好見怪

去到呢到 連Lincoln真身都爆埋
又仲有幾集就結局 應該算高潮?
但參與數同投入感反跌
原因都係果樣
fb半集半集開頭都ok 但慢慢變左奉旨
呃嬲post岀下都無乜所謂 搞吓氣氛
岀得多就變咗真係拖 等極都冇 大家真係嬲

但水準我覺得係keep到的,唔否認什至有進步
不過問題都係同一個
都明白無默媽真係好忙同兼顧好多工作係極累
岀書乜乜乜 我都係鄧你開心的
始終無默媽唔會紅左就忘本
但時間管理可以做好少少(例如搵assistant幫幫/內容完成度差不多了,先岀第一集公開連載)
唔係對大家都唔好

利申 絶系列fans
我嚟留名嘅
出快啲出快啲

你都出快啲

喺無默媽個post講呢啲
爆到post再講
都係發表下意見先
語氣會有點重唔好見怪

去到呢到 連Lincoln真身都爆埋
又仲有幾集就結局 應該算高潮?
但參與數同投入感反跌
原因都係果樣
fb半集半集開頭都ok 但慢慢變左奉旨
呃嬲post岀下都無乜所謂 搞吓氣氛
岀得多就變咗真係拖 等極都冇 大家真係嬲

但水準我覺得係keep到的,唔否認什至有進步
不過問題都係同一個
都明白無默媽真係好忙同兼顧好多工作係極累
岀書乜乜乜 我都係鄧你開心的
始終無默媽唔會紅左就忘本
但時間管理可以做好少少(例如搵assistant幫幫/內容完成度差不多了,先岀第一集公開連載)
唔係對大家都唔好

利申 絶系列fans

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞