【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(3)

242 回覆
93 Like 36 Dislike
可唔可以又留係入面同最愛嘅人一齊,又放病毒出去死99%人

現實就係咁殘忍,有太多該死而多餘嘅人類(包括我自己),而且出去放毒死99%人嘅機率如果係50/ 50,根本保證唔到摯愛唔使死,如果係我,我寧願留係幻想入面,所有同佢有關嘅野我都唔會賭,因為以佢做賭注,我輸唔起……

見到第一個 post 既時候特燈忍住唔追,點知過左90日,個故事好似都係去到一半
無默媽加油
有文未?
有文未?

星期四先有文
一日睇哂西營盤
留名推post
追文
有文未?

星期四先有文

而家要星期日 抱歉要大家等咁耐
有文未?

星期四先有文

有文未?

星期四先有文

有文未?

星期四先有文

走左數
又走數
無默媽係咪要直播唱歌
無默媽係咪要直播唱歌

24.

前情提要──本來,我同埋羽姬佢哋為咗打破崇拜者嘅詛咒,
下定決心落機去尋找「啟示病毒」。但喺過程中我俾無臉人暈咗,
差少少就被困喺一個虛構嘅理想鄉裡面。正準備逃脫嘅時候,
機緣巧合遇到崇拜者本人,仲成為咗病毒嘅載體……

----------

終於返到去機場,當我諗緊應該點去會合其他人嘅時候。
發現到羽姬同埋老陶居然就身處喺旅客登記區。
唔知係一直等緊我抑或有其他原因先至喺度。

「Rex!」羽姬馬上就注意到我,「呢邊!」

「你哋冇事就好喇……」我行到過去即刻講。

「都唔可以話完全冇事。」講到呢度,羽姬望過去老陶嗰邊。

「嗨。」瞓咗喺座椅上面嘅老陶向我揮揮手,佢睇落好虛弱,
腰間經過包紮嘅位置可以睇到有血跡喺度。
「好彩我條命夠硬咋,唔係應該冇機會見返你。」

「到底發生咗咩事?」我問嘅時候再望望周圍,「Lincoln同埋阿琪呢?」

見到老陶好似傷得咁嚴重,問完嗰刻好自然會諗咗去一個壞方向。
但睇清楚羽姬嘅表情,事情應該未必係非常壞。

「佢哋暫時行開咗,」羽姬回答,我注意到佢係一直拎住枝槍,
「想睇下搵唔搵到藥去幫老陶止痛。」

「其實冇必要喇……已經好好多。」話雖然咁講,
但老陶嘅表情明顯係另一回事。

「你唔好再逞強喇,頭先差少少就真係會死!」羽姬認真咁講,
然後再望返我度,「Rex,所有嘢要由我哋分開嗰刻講返。」

我回想返,應該就係過關嘅時候……其實直到而家我腦海都仲係非常混亂,
過去同埋現在嘅記憶間唔中都係會炒埋一碟。明明係無耐之前嘅事,
但感覺就好似已經過咗幾個月一樣;相反已經過咗好耐嘅事,又好似只係尋日先發生。
「嗰陣阿飛同埋阿彤帶住我哋過關。其實起初真係冇嘢,
只係有少少意外估唔到部機會受張身份證……直至入到閘裡面,
當我將手指放喺指紋機度……」

講到呢度羽姬忍唔住合埋雙眼,就好似諗返起一段痛苦嘅回憶。

「我突然全身都郁唔到,同時有種好強烈嘅感覺……
覺得有幾百對眼望住自己,想避都避唔到。再過多幾秒之後,
竟然有個『人』喺我身體裡面分裂出嚟,嗰刻我有種全身被撕裂嘅感覺……
但我冇辦法嗌出聲,亦都掙扎唔到。等到嗰個『人』行出嚟,我先意識到佢就係『我』……」

「佢唔係妳。」我打斷咗佢,「而係無臉人……」

究竟無臉人嘅原理係乜嘢?頭先我應該問清楚文啟猶……

「我知……」羽姬點咗下頭,「但嗰陣我只可以眼白白睇住佢行出閘,好怕佢會傷害到你同老陶。」

「當時我即刻就識穿咗佢,但都冇用……下一瞬間我就暈低咗。」我搖搖頭,「跟住呢?」

「閘裡面嘅地板突然打開咗。」羽姬繼續說下去,「好彩並唔係好深,
所以跌落去都唔算好傷。但落到去下面我依然係郁唔到……
只係見到阿琪同埋Lincoln都喺旁邊……無耐地板就開始郁起上嚟……」

羽姬講到呢度停一停,繼續努力回想返當時發生嘅事。

「……原來身下面係一條運輸帶嚟,唔知郁咗幾耐,
我哋由一間黑房出到去一個行李分流區。喺嗰度我見到有好多無臉人排住隊行入一部機裡面,
再冇出返嚟……而嗰部機係需要『燃料』運作,
而我同阿琪佢哋所身處嘅呢條運輸帶,就係準備運去燃料區嗰邊。」

雖然只係聽,但我已經可以感受到羽姬當時係幾咁無助同絕望。

「本來我真係以為自己死硬,但就喺千鈞一髮之間,
有班人趕到嚟救咗我哋。」羽姬講到呢度望向老陶,
「係老陶,仲有Fiona,同埋一個從來都未見過嘅陌生男人。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞