【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(3)

242 回覆
93 Like 36 Dislike
「Fiona?」我聽完好意外,再望向老陶,「點解你會同佢一齊?」

「我只係好好彩俾佢哋救咗先。」老陶無辜咁講,「之後當然係幫手救Kathy佢哋……」

雖然落機嗰刻已經覺得Fiona唔喺機入面,
但嗰陣都係估佢係去咗搵病毒,點諗到佢會係羽姬佢哋嘅救星?

「Fiona救完我之後即刻幫我打咗枝針,幾秒之後我終於郁得返。
但旁邊班無臉人馬上就注意到有唔妥,即刻衝上嚟想殺死我哋……
本來真係以為走唔甩,直到我……」羽姬垂低頭望向手槍,「……
開咗一槍,佢哋就即刻企哂喺度,之後仲開始撤退。但並唔係因為驚,而係有其他原因……」

講到呢度,羽姬突然將目光放到我身後。我即刻轉身,
見到有三個人喺遠處行緊過嚟……阿琪、Lincoln同埋Fiona。

「太好喇。」阿琪見到我即刻感觸起嚟,「我哋五個總算可以聚集返……」

羽姬見到其他人之後就冇再交代落去。我並冇急於追問,
反正仲有其他疑問可以等其他人解答:

「我到底同你哋失散咗幾耐?」

「已經八個鐘。」回答我嘅係Lincoln。「呢段期間真係發生咗好多事……」

「見我哋出哂事,我諗飛機裡面班人應該都冇出到嚟喇?」

「嗯……」羽姬點了點頭,「Fiona,既然Rex已經返到嚟,
老陶嘅狀況又已經好返少少,咁我哋而家應該點做?」

「當然係返去飛機裡面。」Fiona回應,「因為我哋已經搵到病毒。」

見到Fiona望住我,有一刻仲以為佢已經知道我成為咗「啟示病毒」嘅載體。

但我錯了……繼續聽佢講落去,先意識到事實好似係另一回事。

「阿琪佢……」Fiona繼續講落去。

「……將會係我哋解開詛咒嘅關鍵。」
Katie
有文呀
依個係咪無默媽出道以黎最少正評反應最差既一個故

應該係太耐先有文

應該係太耐先有文

其實個人覺得好睇過西營盤
如果出快啲應該同其他兩個絕故差唔多

應該係太耐先有文

慢到咁幾好睇都假
睇下一篇嗰陣啲劇情都唔記得晒

應該係太耐先有文

慢到咁幾好睇都假

西營盆真係好麻麻
呢個好睇好多
其實無默媽你係絕1已經諗晒個大方向同世界觀?

應該係太耐先有文

慢到咁幾好睇都假

西營盆真係好麻麻
呢個好睇好多

自己覺得係 依系列d野太重複, 麻木左

最鍾意時間果個
「咩話?」我聽完當然係好驚訝。「你哋已經搵到病毒?」

「冇錯,我哋仲搵到藥幫去佢。」Fiona望向老陶。

唔通,阿琪同我一樣都成為咗病毒載體?但如果係咁嘅話,
係咪代表病毒並唔只一個?佢哋係唔係同我一樣都遇到文啟猶?

「你哋快啲過去幫佢打枝止痛針,跟住我哋就要即刻出發。」Fiona繼續講落去,
「雖然而家睇落好似好安全,但難保隻『嘢』會再次出現。」

Lincoln一聽完,即刻拎住手上面袋藥走到老陶面前,喺裡面抽出一枝針。

「等我過去幫手先。」有救護知識嘅羽姬都即刻過去幫手。

「隻『嘢』……即係咩?」我問Fiona。

根據佢哋嘅神情判斷,應該係比無臉人更加恐怖……
我腦海裡面第一個閃起嘅念頭係一隻類似異形咁嘅怪物。

「Rex,我哋邊行邊解釋喇。」Fiona回答,
「有機會嘅話,我都想聽下你出到去之後遇到啲咩。」

等到羽姬幫完老陶打針之後,我哋就立即開始行動。
因為老陶身型比較大份嘅關係,所以我都幫Lincoln手一齊扶起佢。

「辛苦哂你哋喇……」老陶感激咁講。

「唔洗講咁多,唔係你我哋一早已經冇命。」Lincoln認真咁講。

行咗一小段路後,我已經急不及待開口追問落去:「所以呢,搵到病毒係乜嘢一回事?」

「我諗頭先Kathy應該有同你交代咗一部份?」Fiona反問,「你哋講到去邊度?」

「講到你哋喺行李交流區俾班無臉人包圍,最後因為羽……
Kathy開槍所以所以班人撤退……」我諗返起頭先揸車嚟嘅時候見到嘅大規模撤離情景。

「正確嚟講佢哋走嘅主要原因唔係因為槍聲,
而係槍聲會吸引到喺度守護住病毒嘅某種邪惡生物。」
雖然Fiona係用呢個名詞,但由我角度聽返嚟就即係等於怪物……
呢刻我聽完其實一啲驚訝都冇,既然呢度係無臉人嘅世界,
就算再有其他更怪異嘅生物都唔應該覺得稀奇。

「嗰隻嘢好快就出現喺我哋面前,就算用槍都解決到佢。
所以只可以走……走到中途我哋去到一個分叉路,阿琪佢突然有個諗法。」

「我覺得我哋應該返轉頭。」阿琪接著講,
「因為分流區到有部機,
我嘅直覺覺得嗰部機裡面係有我哋需要嘅嘢。」

相信直覺──呢個係當時「矛盾」所同佢講嘅嘢。

「最後,由我嘅同伴一個去引走隻嘢。」Fiona繼續講,
「我哋就搵另一個通道返轉頭。終於去到嗰部機面前,
喺裡面發現到一個銀色盒……正正就係裝住『啟示病毒』嘅盒。」

聽到呢度我即刻望一望Fiona,感覺佢呢套裝束係冇可能裝到一個盒子,
其他人都唔似係拎住。唔通係佢嘅同伴拎走咗?咁就解釋到點解佢唔喺度……

而佢嘅同伴,係咪就係之前飛機廣播嗰個男人?

「但我哋冇任何喘息機會,因為下一刻隻怪物就返轉頭。
因為係需要破解機關先可以拎走個盒,所以老陶為我哋爭取時間……」

「結果就搞成而家咁……」老陶強擠出一個微笑。

「最後又係靠阿琪,靠佢先可以成功拎走個盒。」

阿琪聽到呢度臉色沉咗一沉,睇嚟過程並唔係Fiona所講咁輕描淡寫。Lincoln應該都知道發生咩事,因為佢都係一樣望住阿琪,一臉擔心。

「……亦係佢令我哋知道得個盒係唔夠,要打開個盒仲需要一條鎖匙……
條鎖匙仲曾經同我哋擦身而過,所以而家要返去嗰度搵返。」

呢度開始就同文啟猶所講嘅嘢吻合了。但我始終都係唔明……
咁係咪即係病毒真係有多於一個?定其實我喺的士所見到同聽到嘅嘢都係假?
只係有佢想誤導我令我產生混亂?

講到呢度,其實我哋已經行到去閘口……已經可以見到飛機就喺外面。
或者,我唔應該再諗咁多,只要返到去「桃園機場」搵到條鎖匙,所有嘢都會有定斷。

「咁而家個病毒喺邊度?」踏上空橋,我趁返去之前問清楚,「你哋頭先又點解會喺旅客登記區?」
但就喺下一瞬間,走喺前面嘅Fiona停低咗腳步,阿琪同埋羽姬都係一樣。
因為佢哋都注意到一樣嘢……正確嚟講係一個人,
呢刻軒少佢瞓咗喺艙門前面,臉朝向地,認得出主要係因為佢嘅髮型同外套。

「軒少!」見狀,阿琪下意識衝上去。

「唔好呀!」Lincoln好大反應想叫停佢。

但太遲了,因為下一瞬間,就有個身影喺艙門後面閃出嚟。
而阿琪因為Lincoln嘅大嗌擰返轉頭望,反而製造咗機會俾呢個人從後偷襲佢……

……係阿響。唯一慶幸嘅係,佢冇殺死阿琪,只係捉住咗佢。

隨即,軒少慢慢企返起身……

「得手喇……」阿響同佢講,「估唔到會咁順利。」

(待續)

應該係太耐先有文

慢到咁幾好睇都假

西營盆真係好麻麻
呢個好睇好多

自己覺得係 依系列d野太重複, 麻木左

最鍾意時間果個

上映同走廊唔似呀 執書覺得根本係兩回事黎
不過寫呢類型都寫到差唔多頂,下個故一定會轉下題材
有文
嗰隻嘢好快就出現喺我哋面前,就算用槍都解決到佢。
係 就算用槍都解決唔到佢?
lm
live 左
故呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞