【絕無轉機】我坐上咗一架盛載住絕望嘅航班。(3)

242 回覆
93 Like 36 Dislike
感謝各位支持,連載繼續開始~

第一個POST:
https://lihkg.na.cx/thread/36320/page/1
第二個POST:
https://lihkg.na.cx/thread/65844/page/1

FB:
https://www.facebook.com/Echo.of.Heart

IG:
[url]https://instagram.com/echoofheart/
[/url]
23.

「你話病毒……喺我體內?」

──點解要咁驚訝呢?搵到病毒,將一切恢復原狀,唔係正正係你哋嘅目標咩?

稍微冷靜落嚟,我開始左顧右盼,始終都係搵唔到聲音來源。
除非我又再一次陷入幻覺之中。唔係嘅話,把聲就係由我腦海裡面直接出現……

──唔洗搵喇,再搵都只係白費心機。倒不如爭取時間去機場喇……
Rex,你應該識揸車㗎嘛?

聽到呢度,我下意識望去前面嘅汽車軚盤。
諗咗幾秒後就直接跨過去,坐上司機位,冇理到係咪紅燈照開車。

──係囉,咁做就啱啦。

「你到底點解要咁做?」我問。過去都曾經揸過兩次車去機場,
憑記憶就算唔洗自動導航都應該係冇問題。

──唔洗咁心急入正題住喎。漫漫長路,我哋應該趁呢個機會好好交流下。
我叫做文啟猶,即係你哋所知嘅「神」之崇拜者。呢個地方……
仲有啟示病毒,全部都係由我創造出嚟。我諗你已經見識過我嘅「矛盾」?

我並冇回應到佢,除咗想專心揸車,同時係諗緊辦法去確認自己有冇受到呢條友嘅控制。
反正,我相信佢無論點樣都會繼續講落去。

──冇見過嘅話你應該唔會咁快破解到呢一切。

「係羽姬佢令到我醒覺。」我駁斥,「唔關你嘅『矛盾』事……」

──喔。點都好喇,總之而家嘅發展都仲算係預期之中……
記住前面路口要轉左,唔係至少要兜多五至十分鐘。

雖然好似的確係咁,但我並冇遵從到,衝完紅燈之後繼續向前駛。

──睇嚟你而家嘅心情都係非常矛盾。
好喇,等我慢慢同你交代返我嘅故事……

文啟猶開始娓娓道來。
──二十三年前,我本來都只係一個普通嘅科學家,
直到有日我睇到「神」留落嚟嘅一本書,顛覆咗我整個世界觀……
係「神」話俾我知,我哋人類呢幾四五十年嚟,一直活喺謊言之中。
所謂大同、一體、愛與和平、道義,其實全部都係糖衣毒藥,
令到我哋停滯不前。所以,我利用書裡面嘅儀式創造咗呢個世界……

「但照你頭先咁講,呢個地方唔係更加和平、更加一體咩……」
我望向窗外面,「連啲人都係一式一樣。」

──真同假嘅又點可以相題並論?人類口講大同一體,
實質只係想喺對方身上搵到利益;口講愛與和平、其實只係順從世界嘅大潮流;
口講道義,只係掩飾內心嘅虛偽……但呢度就唔同,呢度唔存在弄虛作假,所有嘢都係真象……

「哼。」我嗤之以鼻,因為十分鐘之前先親身見識完乜嘢係『假象』。

──喺呢度,我哋再冇任何束縛,無論係生物定科技都不斷有突破,
研發咗好多人類夢寐以求嘅科技,起馬已經超越咗現實世界五十年以上……

「但啲人仍然都係要坐交通工具……」

──既然咁成功,我當然想同外面世界分享。但我冇諗住直接交出去,
因為咁做班人一定係唔會用喺正途,甚至可能反過嚟毀滅世界,
令到地球再唔適宜生存。所以我有個瘋狂嘅諗法,就係將所有科技化成密碼,
融入喺一個病毒嘅基因裡面……即係你而家體內嘅啟示病毒。

「既然個病毒可以毀滅全人類,咁仲邊有可能人得閒去研究裡面嘅密碼?」

──Nonononono,呢個病毒嘅影響力一早已經喺我哋嘅控制之內,
一百個人裡面絕對會有一個人可以生還,而且仲可以指定生還對象。
消滅咗99% 嘅人類之後,最後呢1% 嘅人將會帶住呢堆科技生存落去,建設一個更美好嘅世界。

「真係唔該哂……」

──但個儀式,存在住好多人所講嘅「漏洞」同「缺憾」,
雖然我唔認同……就係會強調人內心世界入面嘅所有嘢,特別係「矛盾」。

「Fiona……有人話過你都懷疑過『神』係唔係正確,所以搞完咁多嘢,最後都係想博一鋪。」
──係,可能活咗超過四五十年,我始終都係俾人類嘅價值觀所影響,
同時俾『愛』呢樣嘢影響到。所以,你哋所見到嘅「意識」、
「矛盾」,一直同我嘅真正理想背道而馳……但對於呢場賭博,我仍然好有信心。

講到呢度,其實我已經差唔多去到上高速公路。
上到去之後就可以一直駛到去機場……但我偏偏喺呢刻剎停車。

「我明喇,」我恍然大悟起嚟,「你將病毒放入我體內,
根本唔係俾人類一次機會,係想我幫你帶出去……」

──帶出去毀滅人類、定係打破詛咒……兩種可能性,五十五十,
賭博嘅意義從來都係在於刺激同不確定性。

正正係因為咁,所以我猶豫了。如果我駛上去,返到機場,
冇錯係有可能打破詛咒。但若果最後係失敗收場,我就等於係做咗佢嘅幫兇……

──Rex,你仍然係可以返轉頭,同Kathy快快樂樂咁起埋一齊。
我有辦法可以令你唔會再懷疑呢一切……

但就喺下一刻,我又記返起羽姬講句嘅說話──你一定要保持清醒,
趕返去機場搵返我哋……一定……

──但當然,就算唔係你做,終有一日都會有第二個人代替你呢份工作。

「我去。」終於,我再一次踩上油門,駛上高速公路……

因為,我仍然相信希望。

(待續)
LM
留名正皮
希望係不死的
新帖留名
留名
文啟猶
文冰瑤bb
留名再睇
fb有人話上映書有寫katie = 許靜琪

聽日睇下先
上映vs轉機:
「Katie…我反而咁諗,雖然我地唔係情侶,但我地相識嘅時間其實一啲都唔短,分分鐘比起呢到唔少情侶仲要長,經歷過嘅事亦都好多,妳仲記唔記得當年去美國做交流,坐車出去玩嘅時候遇到龍捲風…」

「Rex,我畀呢筆錢係想你幫手,去查阿響係咪真係有第二個。」
「幫手……妳係想我跟埋佢去美國?」我嘗試確認清楚

Sai Ying Pun vs 轉機::
「七年前,曾經有一架機號HC113嘅客機,因為某個意外喺太平洋上空失蹤。」少女回答,「呢件事基本上係冇任何媒體報導過,但我知道……機上面有位乘客就係叫做賈彥。」

先生,呢張係你嘅機票。」女地勤將護照仲有機票交到我手上,「航班編號係 HC113,你嘅座位係 51 行 B 座。飛機起機時間係夜晚十點半,記住要喺半個鐘之前到達四號閘口,有冇咩問題?」

如果咁既,即係the white sunset,藍色晶片,冰瑤成日想搵既野都係同一個setting?
有文喇
nplm
留名
留名 已正皮
新post留名
文啟猶
文冰瑤bb

西營盤彩蛋既文仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞