王菀之 Ivana 音樂討論區 (1) 期待今年隻廣東歌大碟

1001 回覆
49 Like 6 Dislike

如一冰島版

如一冰島版

最尾笑得好可愛
冰島版好好聽

如一冰島版

最尾笑得好可愛
冰島版好好聽

今晚諗起如一比人忽視到一個點仲想提下首歌(畢竟出左咁耐永久8萬view真係好sad ),點知佢自己就唱出黎先

我第二場首酷愛都正過CD

會唔會音響問題....佢地現場用既咪都成百萬

明明現場聽都冇事,
就算係有伏嘅頭場都未去到咁差
應該唔關事呀,
嗰隻咪張生由09年開始就有用

就算係港樂live,首低科技之歌都係錄唔到後半段既特別效果,已習慣。

係囉 明明現場聽又係好正

可唔可以形容下係點既效果

你如果有dvd可以睇睇,低科技之歌表演時有個大mic座上面插左3支mic,用唔同mic唱出唔同效果,正常一支,女妖聲一支,最後一支我忘記了。
我印象中係過左粒糖有毒小段之後先開始用,而家cd出黎個效果同live比應該隔走曬啲effect了。

睇到了,thanks 其實要整一定整到,蘇打綠十年前隻that moment 都有支女妖聲mic都收到 (屌越講越有踢爆香港樂壇好唔認真既feel

唉屌 見你地咁講,而家出隻cd咁樣既效果寧願唔出好過
岩岩去cd鋪有2個大叔爆哂粗話要買之之既live

可以點爆粗

有無詳細

可唔可以形容下係點既效果

你如果有dvd可以睇睇,低科技之歌表演時有個大mic座上面插左3支mic,用唔同mic唱出唔同效果,正常一支,女妖聲一支,最後一支我忘記了。
我印象中係過左粒糖有毒小段之後先開始用,而家cd出黎個效果同live比應該隔走曬啲effect了。

睇到了,thanks 其實要整一定整到,蘇打綠十年前隻that moment 都有支女妖聲mic都收到 (屌越講越有踢爆香港樂壇好唔認真既feel

理論上分開每支咪一條track錄就得,
不過成本高咁多,
香港有人咁做先算啦

Digital recording仲有多條track貴d既說法? 我見某d show既mixing都係直接禁個record制錄multi track咋嘛 寧願佢錄少條弦軌加多條落vocal仲好

錄嗰下唔係差太遠,
係到後期執嗰下要做多d功夫姐

剛剛睇完第一隻DVD,軒仔唱好時辰講果段野應該唔係尾場講? 我明明睇第一同尾場,都無聽過呢段野。

好明顯唔係尾場
因為尾場唱下次愛你冇唱好時辰

又會咁特別係果段插左第二場落去,尾場軒仔講左好多野架麻

可以點爆粗

有無詳細

:王菀之既live啊屌你係咪有海報送,唔見既?我想要
:係咪擺撚左入隻碟度
:你用下腦啦,海報啊,大大張啊,點放撚到入去啊

然後就拎部手機係咁影隻碟

睇個樣都3,40,藍領feel。估唔到有品味啊
肥之隻終於上到銷量榜第三位

好野
琴日陪朋友去hmv,見到菀之隻碟擺喺演唱會碟隔離

好野

感動

好野

感動

今個星期先上到,
應該幾多人等埋演唱會先買

好野

感動

今個星期先上到,

我聽日先得閒 等我呀皇后

好野

感動

今個星期先上到,

希望下星期繼續上
2017 香港唱片商會銷量榜第15週 2016/4/14
01 03 05 Beauty and the Beast / OST
02 02 04 復克II / 李克勤
03 NE 01 Much Feeling Little Thinking / 王菀之
04 NE 01 One Step Closer / 周柏豪
05 01 04 Salute To Dear Leslie / 古巨基
06 04 12 La La Land / OST
07 05 06 ÷ / Ed Sheeran
08 09 11 哥哥的歌 / 張國榮
09 RE 04 My Voice / TAEYEON
10 07 02 環球經典禮讚 3 in 1 set: 張學友 / 張學友

嚇死人咩

可以點爆粗

有無詳細

好野

感動

今個星期先上到,

希望下星期繼續上

有無人聽日去

可以點爆粗

有無詳細

好正 大叔咁有taste
01 03 05 Beauty and the Beast / OST
03 NE 01 Much Feeling Little Thinking / 王菀之
04 NE 01 One Step Closer / 周柏豪
05 01 04 Salute To Dear Leslie / 古巨基
10 07 02 環球經典禮讚 3 in 1 set: 張學友 / 張學友

嚇死人咩

一上就第三好叻叻

嚇死人咩

一上就第三好叻叻

演唱會碟係咪唔會上到榜
計影音dvd唔當係專輯

嚇死人咩

一上就第三好叻叻

演唱會碟係咪唔會上到榜
計影音dvd唔當係專輯

應該無咁快啊嘛?啱啱出

嚇死人咩

一上就第三好叻叻

演唱會碟係咪唔會上到榜
計影音dvd唔當係專輯

應該無咁快啊嘛?啱啱出

演唱會計影碟榜,
嗰個榜好似冇人mark
同埋兩個榜都係星期三截數
演唱會只係計到一日銷量,
上唔到係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞