王菀之 Ivana 音樂討論區 (1) 期待今年隻廣東歌大碟

1001 回覆
49 Like 6 Dislike
dvd有少少talk
重點係有畫意之前菀之個番說話

居然有talk 等藍光

我都等bluray

blue ray係咪要買blue ray嘅player先得架
會出嘅話都買
dvd有少少talk

居然有talk 等藍光

我都等bluray

blue ray係咪要買blue ray嘅player先得架
會出嘅話都買

係,
不過比較新嘅console(ps4/xbox1)都播到BD
dvd有少少talk

居然有talk 等藍光

我都等bluray

會出嘅話都買

係,

其實ps3就播到藍光
當2160p(4K)都普及緊既時候,香港公司仲係主力出480p(DVD) 仲要通常出既1080p藍光仲有時會窒下窒下/畫質唔好,認真趕客

P.s. 講親香港樂壇成日都會越講越火,只係恨鐵不成鋼
dvd有少少talk

居然有talk 等藍光

我都等bluray

會出嘅話都買

係,

其實ps3就播到藍光
當2160p(4K)都普及緊既時候,香港公司仲係主力出480p(DVD) 仲要通常出既1080p藍光仲有時會窒下窒下/畫質唔好,認真趕客

買碟嘅都真係fans 佔小眾
對於唱片公司嚟講出2160p嘅成本太大
賺唔錢所以索性唔出

變咗拍戲仲多產

雖然我都唔想其他人提起ivana係用"演員王菀之"而唔係"歌手王菀之",
但唔拍戲又邊有錢做歌

如果可以一直專注唱作,保住唱作女皇嘅招牌,應該不至於此 我真係情願佢完全唔拍戲拍劇去換取一張album...好唔甘心On Wings of Time 到藝術癲峰之後就再冇新創作大碟 無論係身不由己定係佢自己興趣,都好唔甘心

唉屌
On Wings of Time勁高質但聽聞銷量最低,反而晴歌集賣到滿堂紅
點解香港人咁鍾意翻唱。。。

我記得當年頒獎禮之之話呢隻碟係得到最多讚賞,但亦係銷量最差既一隻碟,真係好sad 😢

有時對香港真係好失望, 好既音樂無人去欣賞, 好既港產片唔夠一套普普通通既荷里活電影好票房, 仲有漫畫,睇怕就來無香港中文版要去睇台灣版了....

當你睇到新嘅碟年洗澡歌呢啲咁舊嘅歌都要收錄埋,就知道佢幾耐先出一隻實體碟了,我驚佢對出碟冇曬信心

但其實佢拍戲有多啲人討論係好事
好過啲人已經完全忘記皇后
dvd有少少talk

居然有talk 等藍光

我都等bluray

會出嘅話都買

係,

其實ps3就播到藍光

仲有我都唔明華語樂壇啲DVD成日都唔肯放LPCM(無損)軌,出左十年都係Dolby stereo, 5.1, dts 5.1三軌(有損,音質類似mp3 320k)配置 好似我依d識少少影音野既就唔想買 不過佢地藍光反而就會落LPCM+DTSHD:MA雙無損,依點就值得讚
dvd有少少talk

居然有talk 等藍光

我都等bluray

會出嘅話都買

係,

其實ps3就播到藍光

買碟嘅都真係fans 佔小眾
對於唱片公司嚟講出2160p嘅成本太大
賺唔錢所以索性唔出

咁1080p拍好/處理好啲得掛 一開黎睇發現同dvd畫質無乜分別既藍光又係趕客,簡直係惡性循環

好滿足嘅2、3、4月

好滿足嘅2、3、4月

最好5月菀之出新歌
Ivana近年太少出碟,又冇宣傳,歌手呢個身份越來越少人留意

之之好似快要消失咁

變咗拍戲仲多產

雖然我都唔想其他人提起ivana係用"演員王菀之"而唔係"歌手王菀之",
但唔拍戲又邊有錢做歌

如果可以一直專注唱作,保住唱作女皇嘅招牌,應該不至於此 我真係情願佢完全唔拍戲拍劇去換取一張album...好唔甘心On Wings of Time 到藝術癲峰之後就再冇新創作大碟 無論係身不由己定係佢自己興趣,都好唔甘心

唉屌
On Wings of Time勁高質但聽聞銷量最低,反而晴歌集賣到滿堂紅
點解香港人咁鍾意翻唱。。。

我記得當年頒獎禮之之話呢隻碟係得到最多讚賞,但亦係銷量最差既一隻碟,真係好sad 😢

有時對香港真係好失望, 好既音樂無人去欣賞, 好既港產片唔夠一套普普通通既荷里活電影好票房, 仲有漫畫,睇怕就來無香港中文版要去睇台灣版了....

當你睇到新嘅碟年洗澡歌呢啲咁舊嘅歌都要收錄埋,就知道佢幾耐先出一隻實體碟了,我驚佢對出碟冇曬信心

大勢所趨... 除咗上咗神枱嗰班, 成個樂壇都冇人出碟, 睇銷量又真係令人好頹廢既......
dvd有少少talk

居然有talk 等藍光

我都等bluray

會出嘅話都買

我因為菀之論,上次已經買咗藍光碟機

好滿足嘅2、3、4月

最好5月菀之出新歌

有點難
圓方HMV執笠
買碟見到順便7折執咗幾隻碟
圓方HMV執笠

買左咩
圓方HMV執笠

買左咩

唔關之之事
Miss Saigon 廿五週年、Metallica;順手買埋踏血尋梅、樹大招風收藏
唔知會唔會出blu-ray呢
圓方HMV執笠

買左咩

唔關之之事
Miss Saigon 廿五週年、Metallica;順手買埋踏血尋梅、樹大招風收藏

第一次見之之fans聽Metallica
雖然我都聽外國band
有冇人聽左第一隻CD
我嗰隻有伏
每一track完之前有一秒blank左
搞到落下一track好似停左一停咁
唔知係咪隻隻都咁
你話聽平時studio CD就冇乜問題
Live recordings真心好怪
有冇人聽左第一隻CD
我嗰隻有伏
唔知係咪隻隻都咁

same!!
唔連貫
該死的快樂最後Chorus一句 菀之直頭唱得半句
有冇人聽左第一隻CD
我嗰隻有伏
唔知係咪隻隻都咁

same!!
唔連貫

係咪要同唱片公司反映下
隻碟好似係Alex Fung mixing?
有冇人聽左第一隻CD
我嗰隻有伏
唔知係咪隻隻都咁

same!!
唔連貫

係咪要同唱片公司反映下

但明明Fragrance of music都好似係alex fung搞,隻碟都冇事
16號簽唱會大嗌同佢地講啦 冇證就要大嗌
有冇人聽左第一隻CD
我嗰隻有伏
唔知係咪隻隻都咁

same!!
唔連貫

係咪要同唱片公司反映下

但明明Fragrance of music都好似係alex fung搞,隻碟都冇事

現在聽得好唔爽
有冇人聽左第一隻CD
我嗰隻有伏
唔知係咪隻隻都咁

same!!
唔連貫

係咪要同唱片公司反映下

現在聽得好唔爽

但就算佢地想補鑊,點補?
大把人買咗
有冇人聽左第一隻CD
我嗰隻有伏
唔知係咪隻隻都咁

same!!
唔連貫

係咪要同唱片公司反映下

現在聽得好唔爽

但就算佢地想補鑊,點補?
大把人買咗

上架版好似無事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞