信用卡討論區 (75) 五大訴求 缺一不可 支那銀行不在討論之列

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
又唔係AM或者頂級卡邊個會比年費架
想問下有關 渣打sc
1. 年費要成$2,000 我點先可以賺得返?其實有冇得豁免?
2. 依張卡有冇MGM優惠嫁?一般MGM優惠可以係邊度check到?
唔該巴打
又唔係AE或者頂級卡邊個會比年費架
即係我用黎買agoda hotel.com 個d 計hkd 都唔得??
死囉 今個月去旅行比夠4545網上
咁都係計東亞日海外簽賬姐 都無蝕啊
有無人知東亞iti i-dollar簽網上外幣既話
個回贈會點計? 外幣x3%先再轉換返做港紙?
外幣兌換成港紙簽帳額 x 3%
再round down
匯率計簽果日?
我覺得係, 雖然有d人話計出現係帳單果日。
Citi bank個張八達通信用卡,我見佢個九巴城巴新巴15%車費回贈去到12月31日,但如果我而家申請,咁咪得返3個月有回贈,之後會唔會有得繼續?
我覺得佢懶得逐個分開計
應該會一次過計出statement果日既匯率算
AE都係睇邊張,因航嗰張爛鬼野我見個個肯打一打去都waive到

黨航個張真係要碌得多先Waive到
要碌幾多?
我有個fd碌萬零都waive到
另一個就3,4萬左右
張卡最抵就迎新所以一定loop 12個月
打一打去要點講先waive到?
照直講: 你好啊,我想問一問個年費可唔可以waive?
thanks
我都係有呢2張
我覺得平時消費好似HSBC VS完勝

假設你5X自主放晒落賞滋味
HSBC VS 食嘢有3.6%回贈,其餘五大類有1.6%回贈

SCSC 所有消費都係1.5%回贈
但當然PayMe同八達通AAVS一定係用SCSC

總結係平時出街消費用HSBC VS實係好過SCSC,有錯請指正
我聽聞好似話每月用SI過$8萬落Priority戶口,呢個方法只係頭1年免最低存款手續費,1年之後會開始收返手續費,每季$9百幾,除非你戶口夠$100萬,請問係咪咁? 定其實一路keep住每月有$8萬SI就可以一直免手續費???
BEA可以計AAVS同PAYME嗎?
AAVS唔係用Earnmore有2%抵?
payme來緊得2000, 1.5% 定0.5% 分別好似已經唔太大
岩岩叫老細 出左張 3個月 25k 既糧單比我
諗住開scsc 東亞vs 同埋 citi cashback 夠唔夠玩? cashback 好似 好過scsc?
HSBC 最大股東係中國平安
最多降你級者(亦唔一定降)
佢出年費咪好似信用卡咁處理囉

preminum只要keep si就一直免,條款寫明
我本身都係Premium,之前一直都係每月$2萬SI,我上個月見佢快易同Premium都唔再收手續費,我連個SI都取消埋😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞