送中未完 林鄭已經搞緊全面普教中

924 回覆
2835 Like 63 Dislike
我屌 push啊
做咩成日都搏屌 上一單都未拆掂又搞多單
應該咁講 呢份課程小組嘅諮詢文件suggest簡化中英文考試卷數 確係無提普教中嗰啲 但其實都係想配合普教中

因為課程發展處(中國語文)嗰邊個指引話要推動校本普教中、要學生撑握普通話同認讀簡化字嘅能力
推上去。廣東話喺廣東省都死咗一半,香港都玩完就可以88
推推推
fuck
可以建議8.17教師遊行嗰日提埋呢個issue?
我屌啊
推 唔撚想聽到口普通話
推俾懶人睇
教哋警察先喇
屌你老母閪啦
垃圾政府
屌!終於有人見到!!!

1. 將通識科改為選修科甚至完全取消!!!

2. 校長推薦2.0直接錄取計劃(讓校長推薦在非學術範疇才能出眾並取得成就的學生修讀大學所建議的指定課程(例如設計、體育、音樂)... 專責小組建議可「直接錄取」該生,無須等待文憑試成績公布。)

3. 提早在小學階段開展生涯規劃教育是否必須和適切

4. (範疇以外)建議在教學上增加中華文化元素。

[再!溫馨提示] 學校課程檢討專責小組諮詢期去到9月16日咋!!!
https://lihkg.com/thread/1472999/page/1
咁講,簡化中文考試其實係去返以前會考模式,某程度上係反而幫左學生。幫佢地補過習就知而家中文科搞到不知所謂,又冇方向又難讀又難預備。

反而真係要認真針對通識,土共係極想取消呢科,如果呢科唔再係必修科咁就真係bye bye。所以我地反而要target呢樣。

至於普教中呀,簡體字呀,就唔太關呢份野事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞