送中未完 林鄭已經搞緊全面普教中

924 回覆
2835 Like 63 Dislike

畀我地唞下得唔得呀
文件話全面取消廣東話說話同聆聽考試
即係矮化廣東話official地位
下一步就係全港普教中
同禁止廣東話
#廣東話係我母語
作為幫人補過下習既教畜想講幾句:
1. 先講聆聽綜合,結論係好多老師都覺呢份卷好on9應該要cut走
第一,呢份卷唔係聽完重點再考你講過d咩,
份卷要靠錄音部分得分既比重已經得返20%
仲要題題mc填充就算,根本考唔到d學生聆聽能力,
其餘80%既"綜合",其實即係"抄"
你抄到幾多就有幾多分
評分標準都已經講明多字唔一定少分,少字肯肯定無分
考核情況已經走曬樣
綜合黎睇,呢份卷已經考既野同原本想考學生聽到幾多廣東話既原意相差太遠
加上考既所謂實用文根本你唔係從事文字工作你係唔會用,根本對學生日後用處唔大,
所以cut佢走係應該

2. 說話,呢個爭議比較大,我自己睇唔應該cut但一定要改變模式
而家說話係得返小組討論,無錯一定有助同訓練學生練習廣東話
但小組討論有好多仆街位,搞到唔可能有效反映個學生既能力
點解咁講呢?
小組,係有五個人,其中有一個玩野,成組陪葬
有年傳聞話有條友係中文口試係咁講英文,
俾你係個組點算?
其他玩野例如壟斷發言、帶錯方向,好多情況個評核老師其實都無辦法幫到考生
所以係要改變個模式,例如加返當年AL既個人即席演講
起碼會真係有效反映到個學生口語水平

最後想同大家講首先要fact check先,教育局個份文件由頭到尾都無話要立即普教中,所以如果真係有出到時再一齊屌鳩佢都未遲
仲有取消通識科啊

爭議範疇包括:
1. 將通識科改為選修科甚至完全取消!!!

2. 校長推薦2.0直接錄取計劃

[再!溫馨提示] 學校課程檢討專責小組諮詢期去到9月16日咋!!!
https://lihkg.com/thread/1472999/page/1
好,我再睇多次
屌佢老母真係狗閪黎
一定唔可以呀!屌!
屌你老母死全家!林鄭月娥不得好死!!
罷教啦屌
612 721 811
光復香港
要諗下點樣煲大佢
就咁send 信 唔夠 noise 同公眾關注!

搵教協傾傾?
幾時死
普你老母個閪
真。港獨之母
真係好撚忙
立法會都未修好,點上2,3讀
Push
用新香港人取替香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞