送中未完 林鄭已經搞緊全面普教中

924 回覆
2835 Like 63 Dislike
推啊 PK政府
大家可以就改改d內容
否則應該會當廢mail直接無視
有朋友係中文老師,表示呢單野唔關廣東話事

以下轉述佢嘅說話:

行外人
考少兩份廢卷呀,對師生都好
呢個前線老師要求左10年起碼
德政黎,別為反而反
考少oral 同practical skills
呢兩份卷又要操,又唔太辨析到同學水平高低,一早要斬
等於你以前考會考都係考閱讀同作文

基本上你問任何行內人都知,但而家傳到政府要殺廣東話咁
好反智

香港人真係好忙
見到香港d小學生平時已經用普通話講野, 好心噏,廣東話係咪玩完了
屌哂佢全家都唔撚夠
屌你老母
push
推 811
再開post
Post埋template
我都行內人
有好多雙非學生淨講普通話
唯一一個唔比佢地老豆老母投訴
而又可以叫佢仔女學廣東話既原因
就係我地教說話考試技巧係教廣東話

連廣東話說話考試都無埋
佢地根本唔會學
仆街
著晒魔
請於二零一九年九月十六日(星期一)或之前,以郵寄、電郵或傳真方式把書面意見交予專責小組秘書處:

郵寄地址: 香港灣仔
皇后大道東 213 號
胡忠大廈 13 樓 1301 室
學校課程檢討專責小組秘書處

電郵: taskforce_cur@edb.gov.hk

傳真號碼: (852) 2573 5299

致專責小組成員:

本人為香港市民,有聞 貴組於6月28日文件中提出刪去文憑試聆聽及說話考卷,本人強烈反對,原因如下:

一,掌握母語不等於能以母語表達,說話要言之有物、出口成文,除了要豐富的詞彙,亦要有清晰的表達方式,說話卷的核心價值在於檢視學生在日常用語之外,能否有效建構論點展開討論,而廢除後則無地方訓練學生這頂基本能力。

二,掌握母語不等於能理解別人話語內容,聆聽別人的說話可以訓練學生將對話精煉的能力,亦即是捕捉重點的能力,假如廢除,恐怕學生會失去一個練習的平台,無法與人有效溝通。

三,以語言系公開試ielts雅思為例,考核學生英語水平以讀聽寫說四考卷,尤其是以說話難度最高,一向是該考試衡量英語高水平者的好標準,如今 貴組研廢除聆、說二卷,猶如自斷一臂。

綜合以上及眾多學者之言,冀 貴組於此項教育改革方向予於重新考慮。

工作順利
1705 #政府跨部門記招

陳茂波發言於記招發言。他預計本港未來經濟會繼續疲弱,社會示威事件會令經濟更加下滑。

以下為他提出的「撐企業,保就業,舒民困」措施要點:
-不同中小企可豁免數十類政府收費;
-批發市場租用地獲減租;
-向微小企業或新企業提供九成信貸擔保;
-優化中小企融資計劃;
-擴寬資助範圍;
-推展小型工程資助及計劃;
-僱員特別津貼及培訓計劃;
-薪俸稅及利得稅調升退稅金額;
-$2500中小學生津貼;
-基層人士公屋免收一個月租金;
-基層人士公屋減收電費;
-N無人士生活津貼

#RTHK
你條冚家剷真係好撚陰毒
我真係屌佢老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞