送中未完 林鄭已經搞緊全面普教中

924 回覆
2835 Like 63 Dislike
做野呀!
應該要啦巴打
又要反了
To: taskforce_cur@edb.gov.hk

致專責小組成員:

本人為香港市民,有聞 貴組於6月28日文件中提出刪去文憑試聆聽及說話考卷,本人堅表強烈反對,原因如下:

一,掌握母語不等於能以母語表達,說話要言之有物、出口成文,除了要豐富的詞彙,亦要有清晰的表達方式,說話卷的核心價值在於檢視學生在日常用語之外,能否有效建構論點展開討論,而廢除後則無地方訓練學生這頂基本能力。

二,掌握母語不等於能理解別人話語內容,聆聽別人的說話可以訓練學生將對話精煉的能力,亦即是捕捉重點的能力,假如廢除,恐怕學生會失去一個練習的平台,無法與人有效溝通。

三,以語言系公開試ielts雅思為例,考核學生英語水平以讀聽寫說四考卷,尤其是以說話難度最高,一向是該考試衡量英語高水平者的好標準,如今 貴組研廢除聆、說二卷,猶如自斷一臂。

綜合以上及眾多學者之言,冀 貴組於此項教育改革方向予於重新考慮。

工作順利

香港市民
Push
嗰時有普教中未?
816 攬炒巴集會
817 教協遊行;光復紅土
818 民陣遊行「止黑暴,制警亂」
下午 3 時起步
起點:維園
終點:遮打道行人專用區

不割蓆,不分化,不譴責
推呀!
I mean 大約係90年代至2000年代初,仲考緊26個範本文章嘅時候呀。後來個人短講同聆聽係玩死班考生架,因為都唔知點prepare;再後來連範本文章都取消埋,直情係天下大亂。唔係點解中文叫「死亡科目」?

通識而家真係好撚危險,保呢科要緊。
Push
屌 唔好再搞9我地啦好嘛
屌。。。。
推上去
屌你老母臭化閪,

林鄭月娥你俾我休息下,

得 唔 得 啊, 屌!

你條臭閪樣,

無廣東話,

我點樣屌你屌到咁到位!

連登template
To:taskforce_cur@edb.gov.hk

致專責小組成員:

本人為香港市民,有聞 貴組於6月28日文件中提出刪去文憑試聆聽及說話考卷,本人堅表強烈反對,原因如下:

一,掌握母語不等於能以母語表達,說話要言之有物、出口成文,除了要豐富的詞彙,亦要有清晰的表達方式,說話卷的核心價值在於檢視學生在日常用語之外,能否有效建構論點展開討論,而廢除後則無地方訓練學生這頂基本能力。

二,掌握母語不等於能理解別人話語內容,聆聽別人的說話可以訓練學生將對話精煉的能力,亦即是捕捉重點的能力,假如廢除,恐怕學生會失去一個練習的平台,無法與人有效溝通。

三,以語言系公開試ielts雅思為例,考核學生英語水平以讀聽寫說四考卷,尤其是以說話難度最高,一向是該考試衡量英語高水平者的好標準,如今 貴組研廢除聆、說二卷,猶如自斷一臂。

綜合以上及眾多學者之言,冀 貴組於此項教育改革方向予於重新考慮。

工作順利

香港市民
佢隨咗賣港重識做乜?
email?
屌你老母俾香港人抖一秒都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞