[PC/PS4]Final Fantasy XIV Online(24) 5.0漆黑之反逆者

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
自由か死か

維園見
漆黑の反逆者
Complete Edition Newegg $45 香港信用卡買唔到...
官網幾時先再做特價
岩岩玩到完左2.0,講下感受

1.暫時覺得wow味濃,quest design一樣好撚婆媽,係grind object既要求少過wow(不過故事ok,起碼有wow愛與家庭既級數)。聽講3.0開始會好返啲,個人接受唔到長期做郵差

2.音樂同畫面完勝wow,但係gameplay冇咁流暢,combat層面絕對係wow完勝

3.冇內置addon system,macro system廢到唔識形容,wow喺呢方面做得好好多(玩開healer冇grid真係唔慣)

4.技能naming有問題,cure 1/2/3完全唔係線性關係。個人理解cure 1=heal、cure 2=flash heal、cure 3=wow奶騎電筒,medica同理

5.procs應該有類似tellmewhen/wow built-in既effect

6.fps optimisation差,唔知係咪關用windowed mode事

7.tab怪既priority既design好差,搞到成撚日打錯怪,wow冇呢個問題

8.好鐘意佢個轉職系統,練一個角色已經夠皮

9.healer role同wow唔同,主dps副healing變左常態

10.唔鐘意佢係唔係都插cutscene,2.0最後果兩個quest玩到我燥燥地(雖然故事尚可)

暫時講住咁多先
我冇玩WOW...
(1) 係呀我為左睇明個故仔漢化左佢由頭玩過, 悶到hihi. 不過去到2.3開始就會有戲味. 加油.
(2) 黎講一出果時好多人都咁講. 佢個Global Cooldown 搞到好多人都覺得節奏慢, 但畫面真係好撚正, 音樂去到3.0 更覺得正.
(6) 我又唔覺太大問題, 我都係window mode, lock 左120fps, 冇乜跳片.
(7) 佢好似default 由近開始tab, 仲有幾種揀怪方式, 有得set 好似
https://www.youtube.com/watch?v=HDtgui8ImLs
(8) 嗯. 玩耐左d 人乜都80 哂.
(9) 係依家呢個patch 係咁, 初時, 2.0 時好忙... 唔係話dps 就dps 架, 要轉stance
(10) 你講係最後兩個副本吧? 係呀好煩, 大家都叫佢做電影城. 之後果d 唔會咁了.

歡迎你入坑~
洗唔撚洗次次睇緊動畫就跳副本 skip左又冇左個party
動畫可以返Inn開台頭本Journal睇
開始遇到啲tank唔識拉aggro
無腦打當前target
FF14係好多位參考左wow,但唔係翻版wow,唔同既地方覺得好同唔好都俾啲時間習慣下
都係既
不過冇grid廢macro真係內置左hard mode
明明每個坦都有套無腦aoe combo都可以冇人用
ff14又唔係好多技,gcd又2.5秒,唔預你用macro玩都好合理
補師一場應該最多得1/5gcd補緊血,本身個方向同其他game都好唔同,好難比較
我希望個gcd 長d
禁到手痛
玩到2.5未
2.5係精華
想請問下Dairy排Main Scenario係咪必中動畫城
排親都中 唔想做
如果淨係識打當前target,而招呼都唔打的話,好大機會係BOT
得2個本 2個都係睇動畫多
動畫城長好多
而家冇咗TP玩PLD可以開大個風扇瘋狂轉轉轉
都係既,打副本無乜所謂,我用GNB打副本,多數都係123 範圍 123 範圍咁出,都唔會比DPS OT。
依家aoe改到打2隻就賺
巴打小心點 近排好多人投訴排唔到電影城係咁中外郭功略
電影城死忠
可以上網unun腳等拎50幻想
唔鍾意外郭走黎走去好多野做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞