召集高登所有單車jj

998 回覆
29 Like 2 Dislike
有冇巴打踩緊碟?
同40-50mm碳刀比,平路係咪差好撚多?

試過SW SHIV + Corima 碟 同Trek SC 9 + ZIPP 碟
平路起圍重腳d,但起左之後推住腳去,越推越快。
ZIPP SUPER9 好正, 轉左bora碟起圍好快但唔多去。
corima碟初頭拖腳,到某個速度就似踩空氣keep住速度,但再啪落又唔願上

40-50 刀大多都係頭段起圍快過碟,中段想加速既話因為風阻開始大就無碟咁快。
有冇巴打踩緊碟?
同40-50mm碳刀比,平路係咪差好撚多?

試過SW SHIV + Corima 碟 同Trek SC 9 + ZIPP 碟
平路起圍重腳d,但起左之後推住腳去,越推越快。
ZIPP SUPER9 好正, 轉左bora碟起圍好快但唔多去。
corima碟初頭拖腳,到某個速度就似踩空氣keep住速度,但再啪落又唔願上

40-50 刀大多都係頭段起圍快過碟,中段想加速既話因為風阻開始大就無碟咁快。

RB撚想買隻碟
爭札緊zipp sup9定mavic comete
http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=5017393
新手未買過單車唔知碇
巴打們點睇呢個
合唔合理

舊款 仲要七成新
我估價平幾舊 不過佢換左軨加lock踏
都算合理嘅 但巴打部caad9抵屌啲

部caad9睇上一手個setting
鵝頸啲介指多到呢

落介指係拎黎幫條前bar較高低嘅
佢落咁多介指姐係話佢個人應該好高
部車undersize先會咁樣set

咁我係咪可以較得番架 ?

另一個原因咁多戒指(spacer)係因為caad9個geometry唔係compact,個車頭好低,要趴到好低咁踩,唔係個個頂得順,但買大一個size個top tube又太高,所以要裝咁多spacer去升高條handlebar。好多supersix都有同樣問題。我由compact frame轉踩supersix果陣都好唔慣,初初都要set到條handlebar好高,三年先可以接近slam the stem
新手問題
想問105件,6800 呢D NUMBER代表乜
新手問題

Level
新手問題

group set (轉波+brake+crank.....)
105 係個group set 名,6800係group set code name

shimano 最高級係dura ace,最新果代個code係9100
其次係ultegra, code係6800
再落一級係105, code係5800
之後係tigra,code 係4700
hi 各位,小弟踩開新界,ridley fenix sl

落介指係拎黎幫條前bar較高低嘅
佢落咁多介指姐係話佢個人應該好高
部車undersize先會咁樣set

咁我係咪可以較得番架 ?

另一個原因咁多戒指(spacer)係因為caad9個geometry唔係compact,個車頭好低,要趴到好低咁踩,唔係個個頂得順,但買大一個size個top tube又太高,所以要裝咁多spacer去升高條handlebar。好多supersix都有同樣問題。我由compact frame轉踩supersix果陣都好唔慣,初初都要set到條handlebar好高,三年先可以接近slam the stem

racing車geo唔係個個handle到,長seat tube短head tube加長reach,少d腰力都死。
偏偏呢d車大把新手接,其實執架synapse 之類endurance bike仲易上手仲舒服。
hi 各位,小弟踩開新界,ridley fenix sl

hello!
乜香港咁多人踩ridley
定係只係連登多ridley?
新手問題

group set (轉波+brake+crank.....)
105 係個group set 名,6800係group set code name

shimano 最高級係dura ace,最新果代個code係9100

好清楚
即係話upgrade就係用SHIMANO既野?
新手問題

好清楚

一條好複雜嘅問題
pre STI年代好似係可以mix and match
但自從PK SHIMANO 發明咗groupset 之後(即係把所有嘢包裝做一套嘢咁賣)之後越來越難mix and match
簡單d答,SHIMANO最好跟返SHIMANO,SRAM跟SRAM,campag還campag。 但有d野都仲可以撈埋黎用,例如11速casette三間廠係可以compatible
補充:應該係話SHIMANO用返設計比SHIMANO用嘅parts,SRAM就用設計比SRAM嘅parts......
補充:應該係話SHIMANO用返設計比SHIMANO用嘅parts,SRAM就用設計比SRAM嘅parts......

講開又講
香港人入啲6800/9000up真係幾多

我去日本踩或者去日本SHOPPING全部都4700以下
比盡都係5800

講開又講

比盡都係5800

香港真係好痴線
我呢到(溫哥華)認真果班多數都係6800
睇過幾次比賽好多都係ultegra
仲有一大班快到痴線既高手踩5700
dura ace真係好少見

講開又講

比盡都係5800

香港真係好痴線
我呢到(溫哥華)認真果班多數都係6800
睇過幾次比賽好多都係ultegra
仲有一大班快到痴線既高手踩5700
dura ace真係好少見

港人輸人唔輸陣
見唔少人山軨平路放50刀星Tim la
騎帥不騎快
Hi 新手 Ridley Noah Sl 大家好
咩事 好多ridley
定係踩ridley嘅都上連登

利申 ridley noah RS

好清楚

一條好複雜嘅問題
但自從PK SHIMANO 發明咗groupset 之後(即係把所有嘢包裝做一套嘢咁賣)之後越來越難mix and match
簡單d答,SHIMANO最好跟返SHIMANO,SRAM跟SRAM,campag還campag。 但有d野都仲可以撈埋黎用,例如11速casette三間廠係可以compatible

campy飛輪可以撈黎用?
咁買隻campy hubs版嘅軨然後用campy飛輪
平過shimano hubs版
有無巴打試過咁樣玩
大家有無單車舖介紹?

一條好複雜嘅問題

有無巴打試過咁樣玩

campy價錢我完全無留意但我見ww forum好多人都係campag 用ultegra casette

好清楚

一條好複雜嘅問題

有無巴打試過咁樣玩

我有咁玩過 只限11速世界

一條好複雜嘅問題

有無巴打試過咁樣玩

轉波有無問題

港人輸人唔輸陣
見唔少人山軨平路放50刀星Tim la
騎帥不騎快

所以其實我真係唔係好理解香港人
我覺得9000比架5700過係一件七到爆嘅事
所以我死人都仲踩5700 (雖然好想up 6800)

我見到我一個香港朋友都踩緊最堅果個groupset
但我睇佢strava都......唔係快

影相輸人唔輸陣我就明
但單車。。。。大佬你一踩出去就知你係龍定鳳啦

一條好複雜嘅問題

有無巴打試過咁樣玩

轉波有無問題

應該係冇問題
所以11 speed年代world tour比賽d support car只需帶一款尾轆已經可以support晒所有隊

講開又講

比盡都係5800

BTW 十一月果陣去咗新宿間Y`s road,的確係好多4700,最大開眼界嘅係連bianchi都有4700(我真係未見過)

咁不過佢哋都有6800同9000嘅車
仲display咗成套9100,睇到真係水都出埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞