[多圖多字]台灣單車環島-水浸嘅25公里

239 回覆
27 Like 3 Dislike
Day23 基隆-西門町 [Part 1]
騎行里數︰90 km
晚霞

又回到最初的起點

第三次踩上關渡防潮堤

洲美橋

踩到呢度發覺有條河濱自行車道可以去士林,咁一於試下,還掂西門町都係士林方向。

隨手亂影,估唔到效果幾好,利申唔識影相。

踩踩下條自行車道發覺冇出口上翻路面,兜嚟兜去都喺河邊,一係就抬成百級樓梯上翻馬路,唯有問下人可以點上去。見到有個嬸嬸,佢就教我行前少少有車路可以上翻路面,所以有咩問題真係唔好怕問,台灣人會好樂意幫你。

踩多幾百米見到嬸嬸講嗰條路,終於上翻路面。

入到台北市中心你前後左右都係機車,不過踩咗咁多日已經冇乜感覺

踩到一個路口發覺冇嗱嗱入咗一條上高速嘅線,由見到標示到上高速路口得幾十米距離,就咁我就中咗伏,有車牌都知急剎會仲危險,唯有慢慢碌入路肩等冇車再cut出去,但係繁忙時間基本上冇可能等到冇車,好彩有部私家車幫我單檔等我出翻唔係上高速條線,為咗答謝俾個5佢,但係唔知台灣司機明唔明。8點半左右到民宿,340蚊兩晚,有雪櫃電視加獨立洗衣機,仲要行幾分鐘就係西門町,不過衛生真係好差,隻茶杯係冇洗過,同埋有香薰都冚唔到間房有浸異味,部電視都係壞,不過見佢有洗衣機就算啦

西門町食嘢幾貴下,見有間算正常嘅牛肉麵就狗衝。

行好耐搵到間40蚊台幣嘅豆腐花

食完就買啲宵夜翻民宿食,pm老細諗住問下佢部電視有冇得搞,但係到我check out嗰日佢都冇覆我,後尾睇翻啲comment一律都係衛生差同老闆唔會覆機。冇電視睇唯有嘆住啤酒睇youtube
成個trip唯一一次整親嘅地方就係徒手開啤酒,永遠買完枝裝先醒起冇開瓶器
𠝹開咗忽肉

而家最危險係藍絲都愈黎愈有組織
https://lih.kg/eaarMS
你個頭好多裝飾?
淨得個頭盔
Day24 西門町-關渡
騎行里數︰18 km
今日訓到自然醒再去還車,啲行李放曬喺民宿淨係去攞翻個背囊翻嚟就ok,冇曬行李踩車反而有啲唔慣
陪咗我24日嘅車,冇爆過胎

跟住搵路落翻琴日條單車徑,搵咗好耐終於落到去,條單車徑喺google map係見唔到,所以真係憑大約方向搵
由出發到落翻單車徑用咗45分鐘

一路都係播住歌慢慢碌,第四次嚟到關渡防潮堤。

但係始終都會嚟到終點

點知

見到之後嚇咗一嚇,望一望錶明明已經11點幾又唔係鳥哥公休,跟住pm鳥哥問下,原來佢有啲嘢做要遲啲開鋪,佢就介紹我去附近食個便當先。出發嗰日等鳥哥開門嗰陣飲咗盒檸茶,於是又去買盒,好頭好尾,慶祝成功環島。

仲有黃箭香口膠,香港係咪絕版

鳥哥介紹嘅便當,真係幾高質

食食下見到鳥哥,佢都入嚟買便當食,跟住佢話又去郵局做啲嘢叫我幫佢帶翻鋪頭。
台灣好興保鮮袋裝嘢飲

做一次外賣仔

今次翻租車瘋終於係開咗門,跟住同鳥哥分享下有咩有趣嘢,佢話瓖島唔爆胎係會差咁啲嘢,其實我都覺,爆胎都係一種特別經歷嚟。跟住俾咗堆發票佢,還掂我都冇用,不過聽完鳥哥講點先會中獎發覺好似難中過六合彩。跟住鳥哥又問下香港啲嘢,本來諗住佢住台北又自己做老細應該係嗰啲想穩定生活嘅人,點知佢都好支持香港,都好理解我地唔係暴徒,仲話誰大誰惡誰正確,因為政府有權力武力所以佢話你係暴徒就係暴徒,有咩意思就自己參透下。傾咗半粒鐘左右就走人,臨走前舉起部車影幅相先走,好似係招牌動作嚟。還完車去西門町買手信同postcard,除咗寫俾fd都想寫俾一啲民宿嘅老闆,禮尚往來
去誠品買仲平過街邊檔

跟住都同路上識到嘅人講聲,其中謝大叔係日日都會同會line我嘅,叫我翻到香港同佢講聲。大家仲記唔記得邊個謝大叔,喺彩虹眷村抄牌嗰個。

歷時24日總共1303公里嘅旅程正式完結,的而且確嗰一刻心諗其實唔難,你話有冇啲咩大徹大悟我又唔覺有,純粹當普通旅行同感受下台灣嘅人情味,仲有識下台妹。基本上每日都會感受到台灣人嘅熱情,以前可能香港人都係西口西面,但係經過呢幾個月發覺原來香港人都好高汁,我係香港人呀hi。我覺得一條友環島可以主動啲去識當地人,一班人嘅話恐怕會變咗圍爐,當然各有各玩法啦。最辛苦嘅話我諗係頭幾日,始終未踩過長途車,但係當你身體慢慢適應到你就會開始享受。都好多謝一路有追文嘅巴絲,有興趣環島嘅希望啲資訊會幫到你,食花生嘅希望你睇完可以減下壓。

下面帶去嘅行李,有興趣環島嘅可以參考下︰
衫 x 3
風褸 x 1 (冇用)
單車褲 x 1
短褲 x 2
底褲 x 2
蔑 x 2
太陽眼鏡
變壓器
插頭
拖鞋
指甲鉗
頭盔
手機架
手套
車尾LED (冇用)
藥 (冇用,但帶埋穩陣)
尿袋
USB線
紙巾
面罩
毛巾 (唔係間間民宿有毛巾提供)
洗頭水
太陽油 (廢嘅,要長衫長褲先得)
垃圾袋

支持
多謝支持
睇曬
中秋節快樂
支持 已追完
多謝支持
下次掛隻CD喺頭
睇晒,多謝你個旅程幫我減唔少壓
雖然我好想負評你識台妹嗰段,好彩我係P仔負唔到
唔該曬巴打幫推我個post
我係死之前都想環島一次
諗緊單車定係徒步
去台灣唔識下台妹點得
尋仇尋到嚟呢度
個post幾好睇
我都好想周圍玩下
徒步可能要4,50日,同埋當一日行20公里停喺啲山卡啦地方都幾麻煩
不過無論單車定徒步都會係好好嘅回憶
有無路係唔洗上馬路
一路都好驚踩踩下一架砂石車撞埋黎
好慢喎師兄
有時減下壓都係必須嘅
9成時間都喺馬路無論徒步定踩車都係,但係有安全意識應該唔大問題。如果踩踩下俾車撞嘅咁就真係整定,不過咁耐以嚟又未聽過環島死人,最多都係俾狗咬同自炒
慢慢碌,邊踩邊玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞