[多圖多字]台灣單車環島-水浸嘅25公里

239 回覆
27 Like 3 Dislike
I’m going to Taiwan for my summer holiday today. I’m waiting for my friend on the corner outside Times Square. She lives just around the corner so it will take her five minutes to come. Meanwhile a pedestrian cane and asked me if there was any medical centre nearby because he suffered from heatstroke. I told him there were a clinic and a pharmacy just round the corner. As summer is around the corner people suffer from heatstroke more easily. There are many ways to prevent heatstroke during hot weather. At home, sitting in a recliner or an armchair or on a sofa rather than in a chair or on a stool works wonders for your body. Eating a balanced diet of veggies and fruits and a little meat works wonders for your health. Exercise and meditation do wonders for mind and body.
這個app是google map嗎?請問點樣可以整到好似你嗰個list,記低去到邊?
我成個trip都係用goaway,但係個app冇再營運啲資料冇曬,所以而家事後靠記憶用google map勾翻條路出嚟

如果要記錄軌跡google play上面有好多單車軌跡嘅app可以用
謝謝!睇完幾位既環島,搞到我都想試試,不過我唔多識踩單車,要練下先可以。出嚟做野又無咁長假,唯有試下分兩次環啦...
咁高度計係用咩app整?
心動不如行動好多巴打踩車嘅經驗都係大圍去大埔㗎咋,包括我

如果行細圈嘅話9-10日都可以環完,高度嘅話我諗記錄軌跡app嘅app會包埋
誠哥叫到818唔係唔去呀嘛

816 818
Day 8 嘉義-台南
騎行里數︰70 km
今日照舊9點起身10點出發,之前台中識嘅謝大叔建議我4點出發,但係我覺得咁樣似折磨自己多過去緊旅行。而自從識到佢之後,佢每朝都會send長輩圖俾我,原來台灣都興長輩圖。
例子︰雖然幾好笑,但係其實都幾warm

老闆一家人一早就出咗街,帶佢個女去夏令營,所以我起身嘅時候間屋已經冇人。估唔到老闆買埋早餐同雨褸,老闆娘仲留咗張memo喺早餐隔離。

睇完嗰下真係好感動,冇人老奉要對你好,所以遇到啲對你好嘅人真係要感恩
雖然唔捨得,但係都係要走,落樓下攞車出發

休息完一日,叉滿曬電,屎忽亦都唔再怕痛,所以踩得幾順,都keep到20km/hr。踩咗陣就到北回歸線。

有個風嚟緊,又焗又熱。

一路都係沿台1線行,基本上由第3日開始已經唔洗點用google map,踩到11點嘅時候仲有57公里。

台南嘉義交界

大約12點開始肚餓,就轉入新營市區搵食。

冷麵加奶茶,都係20幾蚊港幣。

食食下7仔個阿姐就聊我傾計,話一聽我口音就知我香港人,又問下我踩到第幾日之類,越南下人情味開始越濃
善用食飯時間曬下條褲

天開始多雲

唔好落住呀等我到台南先

台灣威而鋼

越嚟越黑

2點9左右到善化區,聽住歌踩真係好正。

沿路都有啲揸機車嘅大叫加油打氣,有時應唔切就比個手指公
除咗竹南之外另一個台灣啤酒產地,好似係

4點左右開始出翻太陽

7仔廁所,乜真係有人會咁屙咩

台南外圍已經開始塞車,開頭都乖乖地等,後尾等到唔耐煩跟住啲機車左攝右攝。

最愛夕陽踩車

一條40米長嘅橋都有咁長介紹

大約6點就到民宿,但係line電闆冇覆,on99企係門口等咗20分鐘先sd個門口密碼俾我。呢間民宿有十幾間房,而我住嘅係4樓尾房,盛惠港幣150蚊。
幾大幾乾淨,不過冇水煲

沖完涼洗完衫又係時候搵嘢食,但係台南啲鋪頭好似幾早閂,8點都未夠已經好多拉閘,好辛苦搵到間,排骨麵加菜,120蚊台幣,越往南物價越低

食完就周圍行下,台南啲建築好正,好似去咗歐洲咁。

行行下見到有間叫林百貨嘅嘢,諗住入去買啲補給,點知原來係景點嚟,賣嘅嘢都好高級,後尾上網check翻原來係古蹟嚟。
外望

入面部𨋢幾值得搭下,類似舊式工廈嗰種。

行完就去7仔買補給,因為冇水煲,唯有買枝2.2L

跟住睇新聞見到2日後將會打風,所以決定聽日直接踩去屏東休息一日。
Day 9 台南-屏東
騎行里數︰66 km
今日都係10點出車,冇乜胃口所以食條蕉就當食咗早餐,隻手開始痛,終於明嗰位巴打係咩感受,係痛到發唔到力,所以之後都冇握住個把手,而係放個拳頭喺上面就算,而打緊呢篇文嘅時候隻手仲未完全復原
踩咗陣出翻台1線

踩到11點左右到奇美博物館,不過撞正公休,所以喺外圍影下相就走。

可以俾單車入,不過要推車。

有人影婚紗相

休館

行咗陣就走,之後一路都係行台1線。

貨出去,人進來,高雄發大財!

踩到12點左右到咗台1線同台28線交界間7仔食lunch,喺呢個位出發可以繼續行台1線去屏東或者行台28駁台3。
台28坡度

本身打算行台28,因為可以順路去旗山,一直都想試下旗山間常美冰店,不過睇google map發覺沿途冇乜補給,所以都係乖乖地行翻台1線,聽日休息日再去高雄一日遊。
岡山區

尋奶啟事奶奶快回家

一入高雄市區有一大段爛路,成地都碎石螺絲,一路踩呢段路時都好驚爆胎,一搵到位即刻停低check下條胎。

市中心有條路專for機慢車,同台北差唔多。

踩踩下無嗱嗱有條友大叫加油喔,未嚟得切反應佢已經成枝箭咁揸走咗。後尾喺燈位追到佢,就r下水吹,原來佢琴日先環完島,傾多兩句已經轉燈,跟住就再冇見過佢了,每當踩到好攰時,一句嘅加油已經係好大嘅鼓勵
繼續行台1線,唔記得咗係咩館。

鳳山區

踩到5點半嘅時候已經接近高雄屏東交界

好護眼

高屏大橋,真心條橋係好靚,要親身落場先感受到。

有冇人知嗰碌係咩嚟

日落

影緊嘅時候有隻狗衝出嚟吠,嚇到即刻跳上車踩走。
屏東市中心

今晚住嘅地方係屏東夜市上面,訂咗2晚總共340港幣。
一條友硬食雙人床

開衣櫃發現入面貼咗啲符咒,不過我唔驚呢啲。沖完涼洗完衫就落街搵食,因為食厭夜市,所以行遠少少,見到有間細細地嘅拉麵店就入去試下。
喺路邊吹住風食,幾過隱。

好似120蚊

食完就梗係周圍行下啦,行咗陣見到間教堂。

仲有大型商場,估佢唔到。

屏東公園

唔知點解喺度睇人放狗

更加唔知點解喺度睇人跳老舞,不過點都好過屯門班老雞

跟住就去對面嘅太平洋百貨行下

喺入面間誠品睇咗陣書就走人,買定兩日零食翻民宿,打風都可以摺喺民宿
因為聽日休息所以買枝啤酒放縱下

屏東一路俾我嘅感覺都係殘殘舊舊,但係估唔到都幾有大城市feel,特別係佢啲商場,所以有時真係要親身去過先感受到
記住係2點
2點逼爆維園
不能同意更多
國勝燈塔值得去,可惜你過咗了
巴打我有睇你篇遊記呀
加油,台灣東面海岸線好靚
自膠,你環完
我環完㗎啦
維園要人呀
去完維園,可以翻歸出文了
幫推
唔好鬆懈
[細思極恐] 懷疑中共策劃緊另一場陰謀,已經成功瓦解緊成場運動
https://lih.kg/1486236
幫推

再屌鬼割蓆就玩完 試著體諒 而不是指責
https://lih.kg/1485657
都唔平...

香港自由之書—賣卡投資國難五金發國難財Ver 2.0
[url]https://lihkg.com/thread/1486618/page/1
[/url]
差唔多啦玩咗二十幾日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞