[多圖多字]台灣單車環島-水浸嘅25公里

239 回覆
27 Like 3 Dislike
估唔到事隔咁多年
會係連登見到有人Share 自己篇遊記

支持巴打出文
https://legosurfingclub.weebly.com/
我去嗰陣有個馬來西手小幫手,睇樣同聽佢講嘢似台妹多過馬妹
真人出現了
btw你武嶺嗰篇啲圖死曬睇唔到
[沙盤推演] 警方、政府9月部署
https://lih.kg/1512246
Day19 花蓮一日遊
騎行里數︰21 km
Sally 7點幾已經走咗出發去墾丁,就係咁,青旅又得翻我一條友了。Jessica知我到咗花蓮,極力推介我去一間食冰嘅,叫壽豐冰菓,但係壽豐離花蓮都幾遠下,所以決定搭火車去。到火車站見到有車去台東方向又經壽豐就上,但係搭搭下俾人check飛要補錢,到而家都唔知悠遊卡係咪唔可以搭火車。大約11點就到壽豐,間鋪喺火車站行兩步就到,一朝早已經排曬長龍
50蚊台幣,出奇地好食,個冰底係攞庶整嘅,等佢溶咗可以當庶水飲

食完就搵車搭翻花蓮,個人嚟講比較中意搭巴士,但係巴士要等到12點9先有車,所以喺度食個lunch先。行兩步見到有間池上便當,就決定入去食,因為去池上嗰陣唔記得咗食
75蚊台幣,不過唔知係咪真正池上味。

因為間鋪得我一個客,食食下老闆娘就聊我傾計,又叫我教佢用line,補充翻,老闆娘真係幾老下,跟住教完之後佢話屋企種嘅香蕉豐收,叫我攞啲走,但係我攞翻青旅都冇用,所以食咗一條就算。
蘋果香蕉,真係有蘋果味,第一次食

跟住老闆又問我對台灣感覺如何,中唔中意台灣之類嘅問題,當你讚台灣佢地會好自豪,當然,係真心讚嘅。老闆對香港冇乜概念,所以都問好多關於香港嘅問題,當佢聽到香港有700幾萬人住而地方細過台灣唔知幾多倍嘅時候︰-->-->
因為要趕車所以傾多陣就走,等緊巴士嘅時候有個阿婆行埋嚟問路,仲要用台語,我好盡力咁話俾佢聽我唔係台灣人,不過佢都係一輪咀繼續問,後來我話部車係去花蓮火車站,佢就好滿意咁靜落嚟。上咗車之後佢問司機,好彩司機終於答到佢問題,原來係去志學站
個巴士司機就咁著件白色背心咬住檳榔單手揸軑,幾chill,可惜影唔到。

落到花蓮火車站之後就翻青旅坐陣,因為琴日發現原來大廳有個藍芽喇叭,高音甜低音準,於是攤喺度聽陣歌先。

hea到2點左右有人嚟做清潔,所以我都出發,第一站松園別館。
踩上嚟條斜路都幾甘

30蚊台幣入場費

一場嚟到入埋個防空洞

若有風,清爽;若有霧,迷茫,好似好玄咁

成個松園別館俾我嘅感覺係幾舒服,嚟放空一流,不過真係冇乜嘢睇
下一站文創園區

離遠見到有個展館有冷氣,於是入去涼下,點知一入去就俾人捉住簽名,原來係搞緊啲拯救東南亞細路嘅活動,成個展館都係佢地義工團喺柬埔寨影嘅相,跟住就有個義工有熱心咁捉住我講解啲相。佢講解完我都吹翻乾個身,所以就出翻去睇表演,因為4點半會有個原住民跳舞表演。
準備中

講真,不論男女,原住民顏值係極高

寧願睇呢啲都唔想睇屯門公園班人妖

同場加映的波表演

睇完之後就去七星潭,踩去七星潭都有啲遠,去到已經成六點。

認真,一去到一車車中國人,成地垃圾,周圍嘈到拆天咁,當堂咩mood都冇曬,所以行咗圈就走人,踩翻去火車站搵嘢食。
嚟台灣唔食多啲牛肉麵翻香港就冇機會

跟住翻民宿hea陣就訓覺,準備打最後大佬,蘇花公路
一間好靚嘅青旅

「我冇嘢講」 原來有風險?被捕到底要點做?等李安然律師話你知
https://lih.kg/1513137
突發!!推比記者睇!811義士大爆新屋嶺集中營不人道畫面!!
https://lih.kg/1512818
運動初期嘅6月:
0612 金鐘 用橡膠子彈射盲中學教師。
0612 金鐘 立會圍毆被捕少女期間拉起外衣肆意凌辱。
0612 金鐘 開槍射擊患癌老伯。
0612 金鐘 中信大廈外前後包圍放煙意圖焗死示威者。
0612 衝突後受傷到醫院求醫時比拘捕,令大量傷者不敢求醫。
0615 迫死第一位烈士,在警署內歡呼。
0629 第二位烈士死後,意圖封鎖消息,用黑膠袋遮蔽遺言,對外稱因情困問題輕生。

到7月情況更變本加厲:
0701 金鐘 早上扑爆女義士頭,再屈佢自己受傷幫佢包紥 。
0706 屯門 過百警力保護非法賣淫大陸雞娜娜。
0707 旺角 警員香蕉糖公然挑釁市民隻揪,但又笠水。
0707 旺角 警員揚言:做野唔需要委任證。
0707 旺角 推撞記者、議員意圖封鎖消息,圍捕示威者濫用私刑。
0707 旺角 女警扮示威者打傷義士後走入警察防線離開,再將熱心市民拘捕。
0713 上水 示威人群散去後,非法進入商場濫捕,迫到15歲小朋友跳橋自保,救回後再辱罵。
0713 上水 襲擊民選議員。
0714 沙田 總督察鄭柏林對被捕人士施以酷刑,拗斷手腕。
0714 沙田 警員非法新城市廣場濫捕市民,拘捕時更插眼。
0714 旺角 重演暗角打鑊。
0721 上環 天橋上無警告下開槍意圖謀殺異見者。
0721 上環 被發現開始用過期山埃催淚煙,意圖慢性毒殺市民。
0721 元朗 完美演譯警黑合作,警署門外求助落閘、999報案中心:驚就返屋企、公然向傳媒講大話:無見到白衣人有武器。
0727 元朗 射催淚煙入老人院。
0727 元朗 無視揸鐵通白衫鄉黑。
0727 元朗 西鐵站女速龍加料警棍毆打市民。
0728 上環 濫捕街坊、救護,44人被控暴動,拘捕後更以酷刑對待:停車埸等三十個鐘,唔比見律師。
0728 上環 將燃燒緊嘅催淚彈掟向記者
0731 葵芳 光頭警用雷明燈槍指向市民,扣下板機準備開槍射殺市民。

直至8月都仍然無任何一位警察為上述事件負上刑責,8月:

0801 火碳、天水圍 無故拘捕物資站,在無搜查令下入屋搜查,後指藏有攻擊性武器。
0803 旺角 失控速龍隊襲擊,用膳後在餐廳外市民後逃去。
0803 黃大仙 向無任何裝備嘅街坊放催淚煙。
0803 黃大仙 警察宿舍內有住戶向路上街坊掟炮仗、玻璃樽落樓,其後再開記招屈係街坊掟。
0804 將軍澳 公園內無故襲擊散步街坊致頭破血流。
0804 西環 民居旁狂放催淚煙,多名街坊受害,包括嬰兒、百歲老人。
0804 觀塘 觀塘警署內在高處開槍射擊途人。
0805 天水圍 13小妹妹買書經過無故被捕。
0805 天水圍 女義士聲援時被三名男警拘捕,期間全程走光示眾,與家人失聯30小時。
0805 北角 再上次演警黑合作,三個鐘無警察狀態任由福獨分子攻擊香港人。
0805 荃灣 議員一早報案有黑幫將會斬示威者,但完全無視,引致義士手腳被斬。
0805 深水埗 開槍擊暈記者後阻礙救援,再用棍扑記者繼以帶走。
0806 浸大會長購買觀星筆時無故被休班警叉頸、恐嚇再拘捕。
0807 記者會上做所謂「實驗」意圖抹黑做假。
0810 大圍 射催淚煙入屋邨內。
0810 尖沙咀 無故拘捕女途人,期間騎係少女身上,極其猥褻侮辱。
0810 尖沙咀 腳踢記者。
0811 尖沙咀 警員自己仆街受傷後扮比燃燒彈燒傷,意圖抹黑。
0811 尖沙咀 射爆女救護義士左眼再推卸責任屈彈珠所傷。
0811 銅鑼灣 假扮前線示威者拘捕義士,記者追問時惡言相向。
0811 銅鑼灣 制服示威者後,用力施壓致甩牙迫令道歉。
0811 銅鑼灣 拘捕後放竹入袋,圖插贓嫁禍,男義士被捕時身體正常,其後被打致腦岀血昏迷。
0811 北角 福獨分子襲擊記者旁邊大量防暴視若無睹,無拘捕任何一人。
0811 太古 太古站內推示威人士落電梯,更近距離行刑式掃射。
0811 葵芳 葵芳站內放催淚煙。
0811 金鐘 20樓射催淚彈,意圖謀殺。
0811 新屋嶺 對被捕義士拖以酷刑、恐嚇,三十幾個骨折,阻止律師前往。
0813 機場 警員突然失控推倒少女,義士救人時更扙槍意圖謀殺。
0813 太和邨 屈街坊阻礙救援。
0814 深水埗 街坊燒街衣防暴突然推進,向無人嘅街道狂放催淚煙,引致大量街坊受害,其後無數流浪貓狗死亡。
0817 旺角 鬧市中向天橋開槍。
0820 將軍澳 刻意放走刀手,從中國大陸回港先自首。
0820 爆岀北區醫院酷刑虐待老人家。
0820 青衣 疑水炮車漏顏色水,多車中招滿地藍。
0821 元朗 和平集會突然清埸棍打市民。
0824 九龍灣 拖行聾啞義士期間多次腳踢。
0824 九龍灣 再次開槍射眼。
0824 九龍灣 德福內放催淚煙及開槍惹居民不滿,其後咒罵街坊乞衣、垃圾、社會敗類。
0825 荃灣 公然揸的士運武器比黑幫襲擊市民。
0825 荃灣 義士遭黑幫襲擊,自衛時警察卻幫老黑一同攻擊義士。
0825 大窩口 地鐵站外有居民想返屋企卻被推落樓梯後再拘捕。
0825 有傳教士舉起雙手跪地乞求警察克制卻被一腳踢開。
9月1入機場
【核彈流出】監控燈柱整份技術文件 (有分析)
https://lih.kg/1516086
Day20 花蓮-蘇澳 [Part 2]
騎行里數︰99 km
落到山做咩?梗係食嘢平時喺香港唔捨得食,嚟到台灣日日食。因為間全家冇曬位,直接坐喺條街食就算。

食食下後面砰一聲,有部機車剎唔切撞落部私家車度,講完一輪個私家車車主算數唔洗個阿伯賠錢

食完hea到3點鐘就出發。
其實禁唔禁都好似冇乜分別,隻手夠定就唔會有車撞到你,好似係。

準備上山,最後一個坡亦都係最斜嘅坡。

開始

沿路都好多重機喺度飛車,講真我驚呢啲多過大車。

踩rb嘅車友,同我講完加油之後齊齊停低

開始多雲

對面有個車友落緊山,佢叫我踩快啲因為就落雨,我都想快

又影j圖

冇錯,真係開始落雨,即刻停車換裝,啱啱提我嗰位車友都踩翻轉頭,我問佢要唔要雨褸,佢話佢住蘇澳好快就翻到去。一上完gear踩兩步就停雨,又除翻件雨褸
仲係斜路嚟

後面好似落得幾大

唔好落呀求下你

爬呀爬

又係時候影幅寫真

啱啱行過嘅路

百看不厭

繼續攻頂

4點20分到咗蘇花公路安魂紀念碑,塊碑介紹緊蘇花嘅歷史

hea緊嘅時候有個阿婆行埋嚟,問我係唔係環島,話踩到呢個位已經好勁,跟住又問下我中唔中意台灣之類嘅問題,臨走前塞咗啲餅乾同水俾我,本身我話要一枝就夠,佢就係咁話唔夠,佢個孫仔又塞埋一份,見到佢咁天真可愛嘅笑容冇理由拒絕掛
我踩住8枝水啦,好彩就到山頂。

佢地一家人俾完水我就揸車落山。

咁啱有啲肚餓,就開包餅乾嚟食,食食下有個機車大哥行埋嚟同我傾計,都係問嗰啲問題,唔重覆啦,佢建議有機會可以試下踩車上天祥,但係我諗都冇呢一日架啦。傾完一輪佢都落山,我影多幾幅相都出發。

最後一百米就到山頂啦

第三座山最高點,一年前都估唔到會有環島呢個trip,一年後可以打埋蘇花

嚟到最後一座山梗係要影幅j圖

好想9叫,但係費事嚇親人,hea咗陣就落山了。

落住山都要影相

呢度落山有啲麻煩,條路每隔幾百米就有減速壆,整到屎忽都痛埋。
行多陣就到南方澳觀景台

影完相就繼續落山,5點10分終於到蘇花終點蘇澳鎮。用咗接近10個鐘喺蘇花上面,不過係幾有成功感嘅

估唔到出咗蘇花都要行隧道

book咗一間小村落入面嘅hostel,呢間hostel係專for玩沖浪嘅,而我純粹貪佢平,好似100蚊港幣。

沖完涼洗完衫又要搵食,因為附近真係幾荒蕪下,所以要踩出市區搵嘢食,踩咗5公里搵到一間食拉麵嘅,間鋪完全冇人,但係唔理啦照殺。
100台幣,味道幾好。

食完見隔離有間超市,順路買啲宵夜翻去食,今次買滿漢大餐,又係喺香港唔捨得食嘅嘢
如果計埋夜晚搵嘢食就踩咗110公里了,第一次破百
運動初期嘅6月:
0612 金鐘 用橡膠子彈射盲中學教師。
0612 金鐘 立會圍毆被捕少女期間拉起外衣肆意凌辱。
0612 金鐘 開槍射擊患癌老伯。
0612 金鐘 中信大廈外前後包圍放煙意圖焗死示威者。
0612 衝突後受傷到醫院求醫時比拘捕,令大量傷者不敢求醫。
0615 迫死第一位烈士,在警署內歡呼。
0629 第二位烈士死後,意圖封鎖消息,用黑膠袋遮蔽遺言,對外稱因情困問題輕生。

到7月情況更變本加厲:
0701 金鐘 早上扑爆女義士頭,再屈佢自己受傷幫佢包紥 。
0706 屯門 過百警力保護非法賣淫大陸雞娜娜。
0707 旺角 警員香蕉糖公然挑釁市民隻揪,但又笠水。
0707 旺角 警員揚言:做野唔需要委任證。
0707 旺角 推撞記者、議員意圖封鎖消息,圍捕示威者濫用私刑。
0707 旺角 女警扮示威者打傷義士後走入警察防線離開,再將熱心市民拘捕。
0713 上水 示威人群散去後,非法進入商場濫捕,迫到15歲小朋友跳橋自保,救回後再辱罵。
0713 上水 襲擊民選議員。
0714 沙田 總督察鄭柏林對被捕人士施以酷刑,拗斷手腕。
0714 沙田 警員非法新城市廣場濫捕市民,拘捕時更插眼。
0714 旺角 重演暗角打鑊。
0721 上環 天橋上無警告下開槍意圖謀殺異見者。
0721 上環 被發現開始用過期山埃催淚煙,意圖慢性毒殺市民。
0721 元朗 完美演譯警黑合作,警署門外求助落閘、999報案中心:驚就返屋企、公然向傳媒講大話:無見到白衣人有武器。
0727 元朗 射催淚煙入老人院。
0727 元朗 無視揸鐵通白衫鄉黑。
0727 元朗 西鐵站女速龍加料警棍毆打市民。
0728 上環 濫捕街坊、救護,44人被控暴動,拘捕後更以酷刑對待:停車埸等三十個鐘,唔比見律師。
0728 上環 將燃燒緊嘅催淚彈掟向記者
0731 葵芳 光頭警用雷明燈槍指向市民,扣下板機準備開槍射殺市民。

直至8月都仍然無任何一位警察為上述事件負上刑責,8月:

0801 火碳、天水圍 無故拘捕物資站,在無搜查令下入屋搜查,後指藏有攻擊性武器。
0803 旺角 失控速龍隊襲擊,用膳後在餐廳外市民後逃去。
0803 黃大仙 向無任何裝備嘅街坊放催淚煙。
0803 黃大仙 警察宿舍內有住戶向路上街坊掟炮仗、玻璃樽落樓,其後再開記招屈係街坊掟。
0804 將軍澳 公園內無故襲擊散步街坊致頭破血流。
0804 西環 民居旁狂放催淚煙,多名街坊受害,包括嬰兒、百歲老人。
0804 觀塘 觀塘警署內在高處開槍射擊途人。
0805 天水圍 13小妹妹買書經過無故被捕。
0805 天水圍 女義士聲援時被三名男警拘捕,期間全程走光示眾,與家人失聯30小時。
0805 北角 再上次演警黑合作,三個鐘無警察狀態任由福獨分子攻擊香港人。
0805 荃灣 議員一早報案有黑幫將會斬示威者,但完全無視,引致義士手腳被斬。
0805 深水埗 開槍擊暈記者後阻礙救援,再用棍扑記者繼以帶走。
0806 浸大會長購買觀星筆時無故被休班警叉頸、恐嚇再拘捕。
0807 記者會上做所謂「實驗」意圖抹黑做假。
0810 大圍 射催淚煙入屋邨內。
0810 尖沙咀 無故拘捕女途人,期間騎係少女身上,極其猥褻侮辱。
0810 尖沙咀 腳踢記者。
0811 尖沙咀 警員自己仆街受傷後扮比燃燒彈燒傷,意圖抹黑。
0811 尖沙咀 射爆女救護義士左眼再推卸責任屈彈珠所傷。
0811 銅鑼灣 假扮前線示威者拘捕義士,記者追問時惡言相向。
0811 銅鑼灣 制服示威者後,用力施壓致甩牙迫令道歉。
0811 銅鑼灣 拘捕後放竹入袋,圖插贓嫁禍,男義士被捕時身體正常,其後被打致腦岀血昏迷。
0811 北角 福獨分子襲擊記者旁邊大量防暴視若無睹,無拘捕任何一人。
0811 太古 太古站內推示威人士落電梯,更近距離行刑式掃射。
0811 葵芳 葵芳站內放催淚煙。
0811 金鐘 20樓射催淚彈,意圖謀殺。
0811 新屋嶺 對被捕義士拖以酷刑、恐嚇,三十幾個骨折,阻止律師前往。
0813 機場 警員突然失控推倒少女,義士救人時更扙槍意圖謀殺。
0813 太和邨 屈街坊阻礙救援。
0814 深水埗 街坊燒街衣防暴突然推進,向無人嘅街道狂放催淚煙,引致大量街坊受害,其後無數流浪貓狗死亡。
0817 旺角 鬧市中向天橋開槍。
0820 將軍澳 刻意放走刀手,從中國大陸回港先自首。
0820 爆岀北區醫院酷刑虐待老人家。
0820 青衣 疑水炮車漏顏色水,多車中招滿地藍。
0821 元朗 和平集會突然清埸棍打市民。
0824 九龍灣 拖行聾啞義士期間多次腳踢。
0824 九龍灣 再次開槍射眼。
0824 九龍灣 德福內放催淚煙及開槍惹居民不滿,其後咒罵街坊乞衣、垃圾、社會敗類。
0825 荃灣 公然揸的士運武器比黑幫襲擊市民。
0825 荃灣 義士遭黑幫襲擊,自衛時警察卻幫老黑一同攻擊義士。
0825 大窩口 地鐵站外有居民想返屋企卻被推落樓梯後再拘捕。
0825 有傳教士舉起雙手跪地乞求警察克制卻被一腳踢開。
831 91
再有裸搜女揭警性暴 轟警捏造記事冊:見到私處先放過我
https://lih.kg/dLEOGS
好文一推

[戰爭心理學]我地就快輸,而且輸左喺自己身上
https://lih.kg/afGvLMU
武嶺失敗咗唔洗睇啦
樓豬今日心情沉重,暫停出文一日

天祐我城
Sorry真係好冇心情,繼續暫停出文
樓主加油啊,大家既心情都一樣
交通壓力測試
間唔時有傾兩句計野
之前想約埋台妹汪汪一齊食餐飯...
但打兩份工加Shift 真係好難約
香港加油 樓主加油
好多台灣人關心香港
[法律] 搵到逼黨鐵交cctv方法,一定要推!個post沉得好唔合理
https://lih.kg/dOjvyS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞