[多圖多字]台灣單車環島-水浸嘅25公里

239 回覆
27 Like 3 Dislike
台灣環島呢個idea大約喺大半年前產生,某日天地堂hea緊嘅時候碌連登見到呢位巴打嘅遊記︰
https://lihkg.com/thread/844026/page/1
台灣都去過唔少次,但係用單車環島嘅方式真係第一次聽,越睇嗰位巴打篇遊記就越心動,正所謂心動不如行動,嗰陣就不斷睇舊登同連登關於環島嘅資訊同遊記,以下呢兩篇我覺得幾好睇︰
(唔好介意小弟share舊登)
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?message=6030121&page=1
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?message=5078659&page=1
跟住就開始買頭盔呀,手套呢啲裝備,去到7月就正式出發。
寫呢篇遊記有幾個原因︰第一係因為好驚自己有日會唔記得曬呢次旅行嘅人同事,想幫自己留個紀錄。第二係之前追遊記嘅時候發覺有唔少都係爛尾,所以希望寫一篇完整嘅出嚟,將來如果有巴絲想去環島又咁啱睇到小弟呢篇,希望資訊會對你地有幫助

呢次環島總共用咗24日,全程1303km,平均速度14km/hr,洗費方面萬二萬三左右,如果有伴去share房錢應該可以再平啲,不過一班人有一班人嘅玩法,一個人有一個人嘅玩法,正正因為一條友所以先夠膽去多啲接觸當地人,體會到更多好人好事
Day 1 關渡-士林
騎行里數︰9.8km
等咁耐終於到攞車嘅日子,但係同時間開始有少少淆,始終要一條友踩二十幾日。租車方面其實來來去去都係嗰幾間,咁我見唔少巴絲都係搵租車瘋,所以都決定搵鳥哥,車方面幾個禮拜前搵鳥哥講定就ok。咁八點半左右就出門口去搭捷運,搭到關渡大約九點四左右,見有啲早,搭多個站再搭翻轉頭。

落捷運大約行十分鐘就到租車瘋,鳥哥仲未開門,咁就周圍行下先。

台灣周圍都係呢啲廟

大約十點二左右,鳥哥終於到啦,跟住就攞咗部車出去,鳥哥就叫我踩去後山兜個圈試車,咁發覺部車轉到某啲齒輪比會有怪聲,跟住鳥哥換第二部俾我,今次終於正常,跟住鳥哥就up一大堆原因講部車點解咁,但係太複雜聽唔明。跟住就開始教基本單車知識,拆胎,換胎,補胎呢啲,一邊教一邊吹水,問我做乜咁多香港人嚟環島,邊位巴絲搵過鳥哥快啲認咗佢。咁教教下嘅時候就有位巴打回程,用兩句國語講咗陣就相認,呢位巴打踩到中途因為手痛踩唔到,跟住都講咗啲注意事項俾我聽,叫我一定要著長褲,好後悔冇聽呢位巴打講,之後就瀨嘢了。傾完就繼續學,去到十二點左右就學完,鳥哥表示:「要下課囉」,意味住環島之旅正式開始。
由於影埋相搞得嚟都成一點,又未試過踩長途單車,最多都係大圍去大尾督,所以決定短短地踩去士林過夜聽朝再作打算。
都幾遊閒下
幾年前去我13日完
average都20/30km/h
每日大約100km
仲留多咗日係墾丁浮潛
唔計機票成個trip好似洗咗3000都無
因為有啲地方想停下玩下
點解可以3000都冇
我去到租車2500TWD10日 extra一日多100TWD
踩到邊住到邊 係airbnb拎line同佢deal 100-150HKD一個人要有得擺單車
食嘢就去到邊都咁平
最貴可能係個浮潛都係6/700蚊咁上下
我都係咁上下,唔知點解用咗成皮嘢
自推+幫推
[url][一人一票]「8月內大型遊行」的遊行、死線、升級日期
https://lih.kg/1439116
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]
6月去完,踩過時太趕,忘記睇多d地方,真係預多少少時間周圍行吓
Day 2 士林-中壢
騎行里數︰61km
咁今日大約10點出發,一出大馬路已經要轉左,咁唔識點樣二段左轉嘅我就落車推車。就算環完島我都係唔太識點樣喺台北轉左,因為唔係個個路口都有待轉區,反而其他城市又冇呢個問題。踩下推下搞完一輪之後終於出到台2乙線,咁呢個時候就諗住懶醒唔睇gps靠記憶都出到關渡,點知就出事了。去過台灣都知條條橫街個格局都差唔多,結果早咗一個路口轉,行咗成公里先發覺唔對路,最終都係死死地氣用翻gps。
Google map點我行埋曬啲小路

終於上翻單車徑

又翻到關渡宮

沿住條單車徑一路行就會見到關渡大橋

大約十一點鐘終於上到關渡大橋,第一次感受到逆風

一落橋就有條單車徑,沿住呢條單車徑就可以踩出台15線

不過可能唔係假期,所以條單車徑上面大部份嘅鋪頭都冇開,想買枝水都冇得買,最後決定喺啲巷仔穿翻出去大路,但係一出大路就後悔啦,沿路都係不停上上落落,對於冇單車經驗嘅我真係好痛苦。踩咗陣見到間family mart,嗱嗱臨買幾枝舒跑。

再踩多半粒鐘左右見到間7仔,入去食個飯順路避下太陽。
盛惠60蚊,其實都幾飽肚。

食完飯坐到1點左右就出發,因為距離中壢仲有3,40公里。之後嘅一段台15都算輕鬆,因為未出到海邊,所以唔洗逆風住。
好中意影呢啲牌

踩多陣就到咗同台61線共線路段,姐係出咗海邊,基本上大風到踩唔旭,出盡力都係得5,6 km/hr,唯有踩下停下回氣。
曾經以為西部嘅海已經好靚,但去完台東之後真係翻唔到轉頭

鏡頭嘅右手邊有個踩RB嘅台妹喺度睇海

不停上上落落+逆風

踩過台15嘅都知道一出海邊係冇曬補給,而求先買落嘅舒跑又飲曬,嗰下真係好絕望好彩踩多陣落翻橋嘅時候有間賣檳榔嘅,嗱嗱臨叫杯紅茶嚟飲。飲完之後後面有2個環島嘅走埋嚟say hi,知道我要去中壢之後佢地話仲有好遠,嗰下即刻灰咗,心諗淨係踩咗30公里已經得翻半條人命,之後仲點踩壽卡同蘇花。踩到3點左右終於可以離開海邊,見到間7仔就入去買舒跑,呢個時候無嗱嗱一陣怪風,成部單車吹跌咗,本身都諗住冇乜嘢,但係之後踩踩下發覺個碼錶壞咗計唔到時速,搵個地方停低inbox鳥哥睇下點整,但係整極都整唔到,最後唔鬼理佢繼續踩。
準備左轉113縣道,對比起其他縣道其實113條路都算幾靚。

幾中意喺日落踩車

基本上之後都冇乜影相,因為真係太攰,淨係想快啲到民宿。

大約6點半左右終於到民宿,環境幾好,冇記錯好似170蚊港紙。

沖完涼洗完衫就去中壢夜市搵食

行行下落狗屎,求其搵檔坐低,叫咗個麻油雞飯,都幾難食下。

食完就翻民宿,成身痛到用按摩膏都唔掂,睇咗陣電視就去訓覺。
有機會再去過
我冇嘢講
Day 3 中壢-頭份
騎行里數︰59 km
咁今日9點左右訓醒,個膝頭同背有啲痛,所以決定踩去頭份就算,book完民宿加執嘢已經10點,咁走嘅時候咁啱見到老闆同老闆娘,傾咗一陣,老闆就話之後有咩問題可以隨時line佢,又塞水俾我,第一次感受到台灣人嘅熱情。佢地揸車走咗之後我都出發,一轉出台1線就見到間單車鋪,順路入去整一整個碼錶,整緊嘅時候老闆知我係香港嚟,就問下香港咩情況,咁我都好詳細咁解釋一次成件事,之後嘅旅程好多人都問呢樣嘢,其實好多台灣人都好支持我地。搞完一輪發覺拆個碼錶出嚟再裝翻就冇事,戴翻頭盔準備走,老闆見到就話咁樣戴保護唔到個頭,幫我較過條帶再幫我戴,成程老闆都好似冇打算要收錢,但係唔比錢又好似好怪,跟住問下老闆要幾多,佢就話100塊就算啦,咁say個bye就繼續行程。
台1線坡度

離開中壢之後仲有15km嘅上坡,但係都唔算太辛苦,因為內陸地區冇海邊咁大風。
長命斜

女人的天堂,男人的戰場,所以話台灣真係

12點左右正式離開桃園

跟住就開始下坡,見到有間7仔就入去食個飯,52蚊,味道一般

照舊hea一粒鐘左右就出發,呢個時候發覺隻腳曬到好痛,所以一路都留意沿路有冇運動用品店,咁啱見到一間,就入去買條legging,1200台幣,但係總好過曬傷。(其實已經曬傷咗)
走嘅時候老闆個fd提我叫我踩快啲,因為好快會落雨,但最後去到頭份都平安無事。
真係好曬

仲有19公里,但係去到市區起碼25,26公里

環島1號線

好彩冇雨

我飲水咋,唔好咬我

有條橋機慢車唔上得,要喺火車軌隔離踩

又係暗斜,臨入頭份前有大約7公里爬坡路段

台灣啤酒其中一個產地

今日冇夕陽睇

大約5點半入到頭份市區,係咪每個地方都有呢啲石頭

民宿主人好貼心,book房嘅時候叫我到前半個鐘搵佢,原來就係想開定冷氣。幾中意呢啲style嘅房,好似170港幣左右。
Do what u love, love what u do

沖涼嘅時候就瀨嘢啦,因為已經曬傷咗,所以用暖水沖涼都會好痛,唯有用凍水。沖完涼洗完衫就去搵嘢食,印象中呢日都幾痛苦,你講得出嘅位都又酸又痛,特別係屎忽,如果冇著單車褲應該仲大鑊。
210台幣嘅邊爐,雪糕飲品無限供應,抵玩過吉邊

食完去大潤發買幾條蕉就翻去休息。

幫推
[突發] 原來大家要死咬住721 先有機會嬴 ! ! !
https://lih.kg/1442224
還台真係好正 想一戰
計劃下啦
LM
支持

啱啱環完,記得做足防曬
原來你已經完成咗
自膠
幫推
一個老婆婆教我地依家應該點做
https://lih.kg/1452124
我認得你個po呀巴打
返咗香港未?

今次環島經歷咗人生第一次地震,又有颱風
返咗
我就淨係打風
Day 4 頭份-沙鹿
騎行里數︰70 km
今日照舊9點先起身,一起身都係全身酸痛,唯有查啲按摩膏頂住檔先。原來book民宿打算book台中市中心,但係要踩成80公里同埋爬一個幾百米嘅坡。
到台中市中心就要行台13線

自問仲未有心理準備爬咁高,所以決定繼續行台1線去啲市郊地方過夜,避開上斜路段。咁book完民宿執完嘢大約10點就起行。
民宿地下,老闆一家已經走咗。

跟住就去搵早餐鋪,好好彩一出翻台1就見到一間,台灣好似冇乜人10點先食早餐

食食下嘅時候老闆娘就聊我傾計,知道我一條友香港嚟仲要係環島就覺得好驚奇,因為喺台灣人嘅concept入面好少外地人會特登嚟環島,跟住走嘅時候佢送咗個飯包俾我,話︰「一會兒你走台1線沒有什麼便利店,這個你留著吃吧。」嗰下真係。咁跟住就繼續行程,踩咗陣就到造橋鄉。

好曬

等等下燈有個阿伯行埋嚟叫加油

一過咗造橋鄉就開始爬坡,上上落落咗好幾次,仲要真係冇補給,嗰下真係好想放棄。
最後嘅山頂

跟住就下滑到後龍鎮,由食完早餐兩個鐘後先見到第一間7仔
60蚊,陣味幾似譚仔麻辣,不過食落甜嘅。

爬坡爬到頹咗,真係驚連壽卡都上唔到,跟住check一check坡度圖,發覺出咗後龍鎮仲要爬多2個百幾米嘅山先完,最後決定經台6線出翻海邊踩。
台6線行2公里就出翻海邊

台6線終點

跟住問題就嚟啦,台6終點係駁住台61線,但係台61係高速公路嚟,但係google又話可以照行,咁啱見到有條乜鬼苗栗自行車道,就以為係行嗰度,點知踩到盡頭係地盤嚟。唯有搵個地盤工人問路,原來台61隔離係有條路專比機慢車行,咁佢就教我行條捷徑上翻去。
同高速公路嘅共線

唔好睇少呢啲暗斜,加埋逆風真係得3,4km/hr咁轆上去。人就係咁,當你逆風嘅時候就寧願爬坡,爬坡嘅時候就寧願逆風。踩多半粒鐘左右就落翻白沙屯同台1線匯合,大約3點9左右就到通宵鎮。
老闆娘送嘅飯包,有啲榨菜肉鬆喺入面,幾好食。

5點鐘正式進入台中市,其實個屎忽已經痛到痴線,一等燈位就企起身放鬆下。

又係望住夕陽踩車

大約6點8終於爬完最後一個坡到大甲,之後到沙鹿都係落斜路段。
大甲溪橋外望

準備落斜

入到沙鹿已經天黑,第一次踩夜車

8點左右到咗民宿,由於真係好攰,所以冇影到間房,房錢都係160左右,幾乾淨。沖完涼求其搵間7仔食,點知最近都要2公里,唯有踩車去。
事彈食個頹面麵。

跟住翻到民宿幾到有部琴,手痕嘅我就問可唔可以彈下,好彩都識少少周杰倫嘅歌,就係咁,老闆娘就放咗我彈琴嘅片上fb

咁啱佢老公個細佬生日,咁就順路整首生日歌助興,跟住齊齊食蛋糕

搞到十點左右就散band,翻房碌陣連登就訓了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞