[多圖多字]台灣單車環島-水浸嘅25公里

239 回覆
27 Like 3 Dislike
聽日機場見
大家唔好再互屌了,不分化
巴打你冇做開運動?
有踢下衛生波
對付呢班暴徒真係太容易了(劉業成的日記)
https://lih.kg/1463224
你地係咪好撚想變翻14年咁樣呀

其實鄧炳強派臥底呢招已經成功左
https://lih.kg/adROdPU
Day 5 沙鹿-彰化
騎行里數︰58公里
原來由沙鹿去彰化得26公里,但係因為有啲景點想去,所以就變咗58公里。今日照舊9點起身10點出門,老闆娘準備嘅早餐

本身諗住搵老闆一家影相,但係佢地好早就出咗門口,所以冇影到
民宿外望,一朝早望到咁嘅景心情都好啲

今日第一點就係高美濕地,但係要踩翻轉頭,一來一回多咗14公里。當年第一次去高美濕地落住雨成地都係泥,今日終於可以彌補遺陷

跟住喺度吹吹風放空一陣就繼續出發,去到12點翻翻民宿對面條便利店食lunch順路避下太陽。

冇乜胃口同好想嘔,但點都逼自己食啲嘢。

Hea到一點半左右就出發,一出便利店就見到有個老豆載住個女環島,但係追唔到,直到等燈先追到,跟住就互相打個招呼打下氣。綠燈之後就冇再見過,佢老豆車住個女都可以放甩我,跟住沿路都有啲鬼佬打氣。
真係好曬

台1線

下一站就係彩虹眷村,都係以前去過嘅地方,想回憶下,google map建議行大肚藍色公路,但係到咗公路入口望到個坡已經唔想踩,所以乖乖地行翻台一線兜個大圈再駁125縣道。但係而家諗翻轉頭真係好後悔,因為據說大肚藍色公路個景係好靚,踩唔到最多推車上,而今次錯過咗唔知幾時先再有機會了。
125縣道

踩踩下嘅時候有個踩rb嘅大叔叫住我,問我係咪環島,又問我去邊,咁啱佢都會經彩虹村,就一齊踩了。到咗彩虹村之後,佢問我踩唔踩去望高寮,佢可以帶我去,話嗰度睇台中夜景好靚,但係我以前已經去過,加上搞得嚟唔知幾點先到彰化,所以婉拒咗。跟住就分享咗啲踩車心得,例如點樣避免屎忽痛,最深刻就係佢話臨訓飲啤酒可以回氣。傾完之後又幫我check條胎有冇問題,交換完line之後佢就繼續上望高寮,我就入彩虹眷村。
謝大叔

周圍都係人

拖住囡囡嚟或者都ok嘅,但一條友真係不了。

跟住原路折返,台灣好似有好多個成功

台中彰化交界

民宿要8點先可以check in,所以決定去精誠夜市食嘢先。
唔記得咗那些年係咪喺度拍

精誠夜市

見到有啲10蚊台幣3舊壽司,完全唔敢食
食串羊肉串飲杯嘢都過7仔食個冷麵

精誠中學可以俾人泊車

跟住慢慢踩翻民宿,今晚盛惠80蚊港幣,不過要訓地下。

沖完涼洗埋衫10點就訓覺,因為聽朝打算踩去嘉義。
我都有睇你講個post去參考
今日就係墾丁去旭海啦
加油200縣道會有啲辛苦,挨過就係靚景啦
收到我會睇埋你呢邊去參考後面蘇花等等嘅嘢

btw 香港嘅嘢我翻到黎都會加入翻,大家都加油
同埋旭海係冇7仔要買嘢滿洲鄉係最後機會

btw我驚你環完我都未打到蘇花蘇花係第20日
啱啱到咗滿州間7仔即刻買埋聽日補給

咁可能真係我踩完你先岀到喎
台灣單車徑唔好踩
都係踩馬路晒舒服
旭海book咗邊間民宿
除咗台北其他真係
未book 上網揾都唔見有 諗住去到再揾
我嗰陣住左岸民宿,一條友要1200台幣,成個trip最貴一晚
Day 6 彰化-嘉義
騎行里數︰78公里
琴晚訓得唔係幾好,始終係訓地下,所以查少少按摩膏先出發,照舊出發前book定民宿先,搞完一輪9點正式出車。一出路口就有間7仔,食個手卷當早餐,其實台灣7仔啲壽司係幾好食。食完就搵路出翻台1線,今日主要都係沿台1線行。

大約11點到員林,但係又未肚餓住,所以唔入市區繼續行台1線。

見到有間咩生活超市,入去買幾枝寶礦力,7仔賣25呢度賣23。

諗起孫燕姿首天黑黑

點知影完呢幅相真係落雨,出盡力爆去幾百米前嘅7仔順路食lunch。
枝奶茶幾好飲,喺香港係唔會捨得買

好彩落咗陣就出翻太陽,於是繼續行程。

跟住去到下一間7仔,check check google map發覺再下一間7仔要過咗西螺先有,於是入去買定幾枝寶礦力,點解買寶礦力唔買舒跑,因為嗰期響應緊支持寶礦力,人在外地乜都做唔到唯有用呢個方式支持下
7仔嘅尿兜前永遠都有呢啲

補給完就出發去西螺大橋,一路都係逆風再加埋無盡嘅紅燈,嗰下踩到好燥。
10幾公里嘅大直路

係幾靚嘅

繼續沿台1線就會去咗新西螺大橋,而新西螺大橋係乜春都冇得睇,所以要右轉145縣道去舊西螺大橋,不過唔洗擔心,指示都幾清晰。西螺大橋全長1.9公里,係觀光橋嚟,大貨車唔比上,所以雖然橋窄,但係唔洗太擔心安全,不過橋上面全程逆風真係想死

落咗橋踩段路就匯合翻台1線,沿路都冇乜特別,所以決定播下歌提神。由呢日開始基本上一離開市區就播歌,不過唔係播無盡之類嘅打氣歌,而係聽下普通情歌,感覺更舒服
樹蔭下回氣

去7仔食個手卷先

藍天白雲

5點幾,仲有大約二十幾公里先到民宿。

喺西部可以望住夕陽踩車

好中意夕陽踩車嘅感覺,所以日日10點先出發

隔咗陣忍唔到手影多幅

但係另一邊開始多黑雲

到咗民雄嘅時候已經7點,距離嘉義市中心仲有5,6公里。
放煙花

到市中心已經7點半,又要天黑踩車

大約7點9左右就到咗民宿,咁啱老闆娘都揸車翻到嚟,跟住就叫住我︰「你就是那個環島的男生嗎?來來來,這邊。」跟住就帶我泊車,又捉住我影相,話︰「可以跟你拍張照嗎,一個人來環島很厲害喔!」無可否認,嗰下係飄咗,但當然就口裡說不啦︰「不厲害不厲害啦」為免自爆合照就唔放出嚟,影完一輪就帶我上去。
今晚盛惠170左右,成間屋我住曬,老闆一家住樓上。

沖完涼老闆娘就問一唔一齊食嘢,因為佢啱啱台中翻嚟未食飯,咁梗係話ok啦,跟住就同老闆一家人出去食。
老闆揸車

一路上佢地一家人都好關心香港嘅情況,咁當然又不厭其煩講一次,基本上問得香港咩情況嘅都好支持香港
跟住喺文化路夜市落車,老闆同老闆娘就一路介紹夜市有啲咩特色呀,邊檔好食呀之類,嚟到嘉義冇理由唔食嘉義雞肉飯,所以老闆娘就帶咗我去一間嘉義雞肉飯度食。佢講過一句都幾深刻嘅︰「每個嘉義人心中都有一間好吃嘅嘉義雞肉飯,就好像你們心目中都會有好吃的燒味。」不過我覺得魚蛋燒賣好似貼切啲
又真係幾好食嘅

食完埋單嘅時候老闆娘就話︰「誰點的誰付錢。」跟住唔洗我俾錢,真係好多謝你地呀
文化路夜市

老闆娘推介,沙茶魚頭

飯後甜品,好好食。

跟住又係「誰點的誰付錢」,於是又係老闆請。食完之後仲不斷問我係咪真係夠飽,唔夠可以繼續食,講真繼續食真係會唔好意思,何況已經夠飽,所以就上車回程,臨走前喺夜市嚟張大合照,為免自爆,呢張都唔會po出嚟。點知老闆話唔好翻去住,車住我周圍兜介紹嘉義嘅景點,正因為老闆一家嘅熱情同埋覺得嘉義幾有feel,所以決定喺嘉義留多一日。冇plan就係有呢度好,去到有feel嘅地方想停就停。翻到民宿洗埋衫9hea一陣就訓,第一晚係超過12點先訓。
我啱啱揾到個間,兩個人1200包早晩兩餐,就係左岸再入啲嘅位,仲要近温泉
唉嗰陣唔記得去浸溫泉
大部分都係平路?
西部比較平,東部比較多山路
幫推

[微博突發]14億護旗手風向已變
https://lih.kg/1473376
818 有遊行呀

[818]留意到今日有唔少樂觀消息 等我掃下你地興
https://lih.kg/1473552
Day 7 嘉義休息日
騎行里數︰0 km
今日都係9點起身,嚟到嘉義冇理由唔去阿里山,所以就search下有咩車可以上阿里山,但係網上嘅資料有啲亂,歸納咗有兩種方法︰火車同巴士,但係火車係7點幾8點就開,姐係得翻巴士可以搭。巴士嘅話就有部叫台灣好行嘅可以搭,咁睇咗時間表11點先有車喺嘉義車站開,就去大潤發行下買個早餐食。

食到十點九左右就行去車站,跟住on99等到11點都唔見有車,再check下個app話部車已經走咗,心諗明明乜都見唔到,再check下一班車已經係12點幾,咁上到阿里山已經成點幾兩點,又要趕尾班車落山,冇乜時間停,所以決定變做嘉義市一日遊。
第一站去咗隔離嘅鐵道藝術村

其實冇乜嘢睇,隔離啲簡介館全部冇開。由於打風前夕,加上正午時間,又焗又熱,所以決定翻民宿hea陣再出發。床頭有本書介紹嘉義景點,所以決定計劃下行程再出發。
第一頁老闆娘字

睇完之後覺得有啲地方幾得意,所以hea到1點左右就出發。第一件事搵嘢食先,行翻出台1線見到有間牛肉麵,就入去試下。
連嘢飲120台幣

食完嘢第二站就係香湖公園,夜晚嚟應該更舒服。
玩滑版嘅

跟住諗住去埋隔離嘅埤子頭植物園,點知冇開。

好想執嚟養

每個城鎮都有啲賣點,嘉義就係藝文重鎮,同埋kano?(好似係,未睇過)

第四站諗住去市立博物館,點知

第五站去博物館對面嘅北門站

隔離有間屋仔玩阿里山小火車,100蚊次,但係我比較想真係上阿里山。喺北門行咗陣就過埋對面嘅檜意森活村,呢個景點幾有日本feel。

第七點就係1公里外嘅嘉義監獄博物館,點知又冇開

去唔到阿里山,去阿里山森林鐵路車庫園區當去咗。

行路軌

行行下嘅時候無嗱嗱有火車聲,原來條路軌唔係擺設係真係俾火車行,即刻行翻出去。

行咗幾粒鐘有啲,去秀泰影城涼下冷氣順路睇下有冇戲啱睇,結果係冇嘅。

秀泰影城對面嘅森林之歌

嘉義市地標,有個棒球手嘅象喺上面。

由於食夜市食到厭,所以試下台灣m記。

味道同香港差唔多,不過蘋果汁幾好飲,食完行去間書鋪睇下書。

7點左右翻到嘉義車站。

呢個時候終於明點解今朝見唔到部巴士,原來火車站有分前站同後站,巴士係停前站而我今朝喺後站梗係乜都冇,唯有下次有機會再去過
心鎖橋,我都想有女呀。橋上面好多心形嘅鎖扣住鐵欄,寫滿曬嘢。

大約8點左右翻到民宿,老闆買咗啲啤酒翻嚟請我飲,跟住就吹下水講下之後去台南嘅路有啲咩要注意,又講下佢以前跑馬拉松啲嘢,為咗多謝老闆一家嘅熱情,晏晝去7仔用印花換咗個小丸子公仔送俾佢個女。
日日食7仔好易儲印花

跟住交埋房租俾老闆,盛惠600台幣,琴日同老闆娘傾好咗直接用現金交收,佢又賺多啲我又俾少啲,winwin,不過後來發覺唔係間間民宿都肯咁樣。大約11點就訓覺準備聽日嘅路段。
818見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞