[多圖多字]台灣單車環島-水浸嘅25公里

239 回覆
27 Like 3 Dislike
Day 11 屏東-恆春
騎行里數︰63 km
由屏東去恆春應該要踩90公里左右,但係最終淨係踩到63公里,下面會解釋翻發生咩事。今日8點就起咗身,食咗兩個杯麵做早餐,8點半左右就出發,點解去恆春唔去墾丁?好簡單,墾丁啲民宿太貴
踩咗陣又重回台1線嘅懷抱,今日係最後一日喺台1線上面。

踩踩下嘅時候有個機車大叔從後閘停我,當我以後係咪cut線阻到佢時,佢問我係咪要南下,提我一出海岸會好大風要小心啲,跟住送咗兩枝寶礦力俾我。多謝完想影佢個背影時佢已經去到好遠,而摸落兩枝寶礦力仲係凍嘅,所以都幾肯定佢係見到我先買再追我再送俾我,而唔係隨身帶定
真心好warm

大直路

台1線411公里處,仲有49公里就行完成條台1

呢段路都舒服

跟住到咗潮洲鎮開始落雨,咁啱有間7仔,於是去換拖鞋著雨褸,嘉義老闆娘送俾我件雨褸可以大派用場,跟住用密實袋套住部手機,所以原諒我之後冇乜影相。btw密實袋真係要帶,一來防水,二來仲可以隔住個袋禁電話
要打水戰了

整理完就繼續出發,越踩越大雨,只要一見到路邊有啲簷篷只入去停一停抹眼鏡,因為成塊眼片都係水珠完全睇唔到路。去到某一個簷篷諗住入去嘅時候,原來有隻狗喺度,但係我完全冇為意,隻狗直程邊吠邊撲埋嚟,好彩有條繩鎖住佢,嚇到我嗱嗱臨繼續踩
入family fart整理下,基本上馬鞍袋同個頭已經濕曬,戴唔戴頭盔都冇乜分別

順路serach下可唔可以搭火車去恆春,發覺恆春係冇站嘅,姐係幾大雨都好我都要繼續踩。踩多幾公里到下一間7仔,見到有成20部單車泊喺度,都幾肯定係環島嘅,但係冇理咁多,嗱嗱聲食個飯都抹乾個身先,因為成身濕曬所以都唔敢喺室內食,唯有喺室外食。食食下有個阿叔行埋嚟吹水,都係問嗰啲問題所以唔重覆啦,佢就提我越南下只會越大雨,同埋聽日都會係咁大雨,叫我考慮下喺恆春停一日。傾完之後都繼續出發,嗰團人都準備出發,原來個個只係讀緊小學,有幾個大人帶住咁踩,咁就約埋喺下一間7仔等一齊踩。
之後繼續都係踩下停下抹眼鏡,個阿叔冇講錯,越南下越大雨,仲要不停行雷閃電,大雨到有雨褸都冇用。踩多一個鐘到下一間7仔,即刻著多件衫喺面,費事感冒,跟住同環島團吹下水,佢地仲話寧願咁嘅天氣踩都唔想出太陽,呢個時候已經大雨到啲車要著住死火燈行,跟住佢地問我一唔一齊行,我就話等細雨啲先,於是佢地就繼續踩,真係好佩服啲細路
其實個天係好黑,唔知點解影到咁光

等多陣都冇細嘅跡象,唯有繼續踩,踩多幾分鐘已經頂唔順,見到有間廟就入去避雨。

咁啱都有pair機車夫妻入嚟避雨,跟住就on99咁你眼望我眼眼咗成粒鐘,大家都好無奈,但係雨根本冇停嘅跡象,嗰陣已經成4點,睇一睇google map仲有30公里先到恆春,根本冇可能入黑前去到,所以check下楓港有咩住宿,見到5公里外有間motel,於是決定去嗰度過夜,呢個時候成條馬路已經係黃泥水,但係都冇辦法都要踩,終於都motel,櫃枱話1000蚊,都冇諗咁多,嗱嗱臨入房沖個熱水涼,同埋同恆春老闆講聲sorry去唔到,因為係經airbnb過數,所以都冇得退錢,但係都冇辦法。沖完涼嘅時候收到老闆message,話佢可以開車嚟接我,叫我send個位置俾佢
成車泥,幫架車沖沖水,費事整臭老闆架車。

半個鐘後老闆嚟到,架車又真係啱啱好夠位擺單車,跟住就坐車去恆春。

係有啲遺憾,因為影唔到台1線終點個牌,同埋沿路乜風景都冇曬,好天時台26嘅風景真係冇得頂,跟住喺車上面老闆都一路笑我,話早啲call佢就唔洗蝕1000蚊,但係又點會諗到台灣人可以好到咁,唯有自我安慰用1000蚊沖個涼所以唔洗感冒,所以都值嘅。而沿路都已經水浸,係唔會踩到車嗰隻,唔知求先班環島團咩情況。而呢段路都係唯一一段冇踩要坐車嘅路,就係標題嘅水浸25公里。
大約半粒鐘後到民宿,老闆娘已經喺門口等緊,話︰「快點進去喝杯熱水,不然會感冒喔。」又幫我掛起啲雨褸毛巾,係幾感動嘅,而好好彩最後都冇感冒。
盛惠170蚊

搵完一輪落街食個單機邊爐,100蚊

因為今朝阿叔話聽日都會落雨,所以同老闆講住多晚,順路吹翻乾啲衫褲,照舊skip咗airbnb當面交錢
冇人想知
唔好捉鬼啦

中共典型統戰手段:拉攏次要敵人,打倒主要敵人
https://lih.kg/1486191
台灣人真係好有人情味,睇住你大雨下 踩單車,諗起昨日百九幾萬人大雨行街街添
落墾丁條路, 有間7仔無敵大海景, 好正
想象唔到如果俾中共入侵會變成點
btw記住洗鞋
成堆蝗霸住啲位
當然,講開洗鞋,你雨下踩車咁耐,點搞你對濕鞋?
我聽日蘇花啦,但你仲未講到
一落雨就換拖鞋
你翻到香港嗰陣應該打到
加油
我應該會斷開兩日黎完成
東澳或者南澳停一晚咁
我嗰陣個時間大約係咁
0530花蓮
0730清水斷崖
1200南澳
1430東澳
1700蘇澳
恒春個邊有間賣中式蒸包好好食, 同埋個邊有間水族館, 如果太大雨可以過去個邊行下
我環完㗎啦
Day 12 恆春休息日
騎行里數︰20 km
一早起身個天好黑,望一望個地似啱啱落完雨,好彩琴日個阿叔提一提我,唔係踩到山路先落雨肯定仲狼狽
烏雲密佈

還掂出唔到街住咁就幫部車打打氣先,烏哥建議唔好打超過60psi,唔係嘅話好易爆胎,我打到50就算數

搞完一輪個天開始光翻,咁就去單車鋪買枝機油,因為怕條單車鏈會生鏽,130蚊台幣一枝機油係咪正常價錢。幫部單車保養完就翻民宿執一執行裝,順路問下老闆娘有咩好食,佢就推介我去甘味食堂,咁一於去試下。已經習慣咗有單車嘅生活,休息日都要踩住部車周圍去,所以最後踩咗1300公里出嚟
南門

間鋪嘅枱櫈都幾矮下

好好食

老闆娘就話要試下佢個招牌火龍果卷餅,但係由於已經食飽,所以冇食到。食完之後就踩去阿嘉的家。

正如之前所講,每個城市都有佢特色嘅地方,嘉義有嘉義雞肉飯,kano,恆春嘅話我諗就係古城同海角七號。Btw其實我冇睇過套戲
另一間民宿,望落都覺得貴。

東門

北門

西門

去完4道古城門之後就翻民宿執一執嘢,準備上關山睇日落,其實純粹搏下,因為個天仲係好多雲。老闆話上關山條路唔算太斜,所以打算踩車上去。由民宿去關山接近6公里,所以5點左右就出發。

開始有少少藍天

唔知關山有冇廁所,所以入派出所揸個水先

鄉道啲路會比較爛

跟住就嚟料啦,上山條路係超級斜,就算冇行李用最輕波段都係踩唔到,唯有死死地氣落車推車,老闆話唔算斜應該係因為佢揸私家車
影落唔斜,實際好斜。

呢啲灣你話踩單車點上

一路推車嘅時候一路都有啲揸機車嘅望住,應該心諗邊有on9仔會踩上關山。推咗15分鐘左右就到咗一塊空地,望翻落唔知恆春定邊度。

影完相飲緊水嘅時候隔離有個台妹同我say hi,但係嗰陣諗緊其他嘢所以冇應佢,回過神嗰陣佢已經走咗,對唔住呀台妹
唔知乜宮,泊部車喺度休息下。

抖夠就踩入關山,睇日落個位唔可以入單車,唯有泊喺出面,入場費30台幣

行路入去

係冇嘢日落嘅

就喺上面個位影緊相嘅時候有個肥仔想推開我行過去,大佬你係咪唔識講唔該謝謝,佢老母見到又唔理仲要香港人嚟嘅,真係好想同佢講句唔識教就唔好生。
個太陽始終出唔到嚟

等到天文台話嘅日落時間都係冇嘢睇,6點9左右就落山。求先上斜要推車,而家落山就爽啦。一路keep住50 km/hr衝落去,可以追住前面部私家車,亦都係第一次踩單車可以踩到超速(限速40)。而最高速度就係喺關山做出嚟,52 km/hr,之後壽卡落山同蘇花都做唔到呢個數。落到鄉道已經7點,踩夜車有個問題就係好多一隻隻唔知咩會飛埋你塊面度,但係又冇帶面罩出嚟,唯有硬食。入翻市區就搵嘢食,照舊搵個一人火鍋,盛惠170,貴過琴日,不過有生果同雪糕食

食完嘢就翻民宿休息,準備聽日東部嘅山路,去過東部真係翻唔到轉頭
幫推

——————823 死線——————
https://lih.kg/1492518
幫推

仆街喇818之後全登放鬆到好似已經光復咗香港咁
https://lih.kg/1492689
幫推

【拆解陰謀】黑警虐老的終極故事
https://lih.kg/1491775
Day 13 恆春-旭海 [Part 1]
騎行里數︰64 km
今日9點出發,老闆其實一路都唔建議我停旭海,因為旭海都幾荒蕪,但係我又冇咁勁可以同一日踩埋壽卡,所以都係決定停旭海。臨走前老闆同我講去到台東前有咩問題都可以搵佢,佢可以嚟車我,而好好彩之後都唔洗用到呢個服務,多謝你呀老闆
民宿一轉出去就係台26線,多雲。

踩咗半粒鐘就到墾丁,一入墾丁已經好多車

啱啱打完風啲水有啲濁

繼續踩就到船帆石,真係得舊石,冇乜特別

臨走前去7仔買定幾枝寶礦力,因為一過墾丁就要去到滿洲就有7仔。過咗墾丁大街清靜曬

10點半左右就到鵝鑾鼻,因為係禮拜日太多人,所以就唔入去,係外邊睇下就算。

一出鵝鑾鼻就要爬坡

台26高度圖

爬到咁上下有個路牌會叫你轉右去最南點,但係已經冇位泊車,有啲機車入咗去都翻轉頭,而有啲機車見到你環島都會同你打氣。
最後咁泊

落最南點條路係爛路嚟,我唔想荒山野嶺爆胎,所以行落去算。

行行下嘅時候隔離有一家人,個老豆同個仔講︰「呢個就係求先踩車上嚟個哥哥啦。」見佢講廣東話,就行埋去講句︰「係呀hello。」老豆對環島呢樣嘢好似有啲興趣,問咗好多問題,咁我都分享下呢十幾日嘅經驗。不過佢兩個仔好似唔多想嚟旅行咁,佢老母不斷同個仔講經,而個仔就黑口黑面。諗翻起我細個都係咁,大熱天時行嚟行去,鬼知咩叫台灣最南點咩,淨係知又熱又辛苦。傾多陣我自己行先,唔阻佢地教仔

最南點,姐係旅程已經完成咗一半。

天開始出太陽

前面就係太平洋

聽,海哭的聲音

人多到一個點

黃色衫位小朋友你做乜鳩

臨走前影多幅

翻出去繼續爬坡,呢舊係咪用嚟接收信號

啱啱行完嘅路

繼續上斜

沿途都係綠色,好護眼

除咗上斜都係上斜

踩多陣就到龍磐公園

出咗龍磐公園踩多陣就到風吹砂,即係已經到頂,準備落山

風吹砂外望

因為假日都多車,唔敢踩太快,沿路都keep住40 km/hr落山就算。

大約12點距離滿洲市區仲有11公里。

12點3左右就到港口吊橋,但係要俾20蚊入去又好似有啲唔抵,所以喺外面影下相就算。

呢度都算係旅遊區,啲嘢食都算貴,所以決定頂到滿洲先食lunch。呢個時候去滿洲要左轉200甲縣道駁200縣道,台26好似因為要保育生態問題斷開咗3截,如果唔係可以避開曬啲山路,但正因為踩山有血有淚印象先深刻
200甲高度,其實唔難

不過又係爛路

20分鐘後就到200甲終點,右轉200縣道去滿洲。

200縣道高度

俾山包圍嘅200縣道

1點鐘到滿洲市區7仔,嗱嗱聲食個lunch。

食食下有個車友入咗嚟,呢位車友順時針踩,佢提我前面都幾斜下,要有心理準備。
大約點半就出發

連續彎路15公里

爬呀爬,不斷出汗,基本上每1公里就停一停飲水,有啲對頭機車都會同你打氣

大約2點50分就到分水嶺

完全入咗山入面

就快到第二個山頂

跟住就衝落山,因為冇乜車所以行正中間都唔怕,用最靚嘅線入彎
3點半就到終點,駁翻台26

九硼大沙漠

藍天白雲加藍色海水

Day 13 恆春-旭海 [Part 2]
騎行里數︰64 km
幫部車影張寫真

個景真係痴線

基本上踩幾分鐘又停一停影相

長路漫漫是如何走過

聽住海浪聲踩車

同場加映牛食草

遠離煩囂嘅圬地方真係好正

好中意呢張

4點半左右就到左岸民宿,環境真係好一般,廁所好大陣屎味,同埋要硬食雙人房,1200蚊台幣,最貴一晚,但係冇辦法,旭海可以住嘅地方唔多。
張床仲要有甲蟲

沖完涼洗完衫就去搵食,旭海係冇任何便利店,所以要買嘢就要喺滿洲買,而唯一一間餐廳8點就收,所以要食嘢就趁早。餐飯係幾平,70蚊一大碗魯肉飯加枝黑豆槳,同枱有幾個應該都係環島嘅一齊食。枝豆槳飲咗大半嘅時候好奇望咗望,仆你個街過咗期成個月,同一時間同枱嗰幾位環島友都應該留意到,大家都即刻埋單走人,好彩之後冇肚屙。
翻到民宿見到對面房嘅住客,一齊用乾衣機嗰陣就吹下水,仲叫埋我一齊去bbq,可惜已經食完嘢。今晚9點就訓,預備聽日打壽卡。
823 deadline
824和你塞
請善用核彈

港鐵CCTV系統直通警總 = 警方721睇住市民被打
https://lih.kg/1493211
冇得翻轉頭㗎啦

話左一停 對家就開始清算
https://lih.kg/1493281
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞