[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(183) 望下#1 先

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
如果我買b450 撘3700x 舖頭會唔會幫我升埋bios
z390, i9 9900k 我睇D 人講好似cl低對於打機先好, 所以想問下我好唔好直接xmp 上3600c18 定繼續3200c16, 我自己唔係好識超頻
你有冇跑下ram燒機?
intel或amd平台都需要的 即使imc好
推推.聽日出機THX咁多位
有冇考慮atx?
唔該哂先
但係我一黎想玩新ryzen, 加上唔知之後屎忽癢會唔會睇岩d 3a 大作又想玩
所以見afford 到就想砌貴少少 預玩5~7年都唔換機

如果8k bud 黎諗個list 重可以點改善呢? 唔該哂
冇啊,我上網睇下D資料都唔係好明佢地講咩
咁我衣個情況咩都唔識是否用番default 3200C16比較好?
都可以.邊款好..因為條LIST我是但砌
仲有冇野要改..機箱風扇佢會送埋?定要自己買
求解答
你不熟悉既超ram一般建議xmp算
amd平台都係一樣
你要同店舖講
買msi max系列原生支持ryzen 3000
其他要同舖頭講/搵代理昇bios
買mortor max 最穩陣,for 3代既版黎
Thx
Thx
要玩兩三年都要換display card
8k 要玩5-7 年3a有d諗多左
Mortar好似冇itx我要itx 同埋原諒我有asus信仰
有asus b450i
叫間鋪幫你更,不過鐘意asus應該用番intel
asus d amd 板不了
"顯卡係蝗語"
行過見到有好大保留
講緊我中一(06年到)一識電硬已經咁叫
原因好簡單
正如電硬一樣

而唔係咩大陸傳過黎
我果時叫繪圖卡/ graphic card
itx b450
功能用料最好係rog
供電vrm 最好係msi
小弟想砌機,玩pubg、bf5、horizon 4有平均120fps以上
而家考慮緊 2070super 砌 rgb鷹神&海盜 定 2080super 其餘部件揀最平
兩邊價錢差唔多,各位師兄會點揀?
1.
2.
thx
一定要3700X ?
因為3700x要訂先有
不過呢個時候仲買intel好似有啲on9
冇限budget就話諗下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞