[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(183) 望下#1 先

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
https://hk.aorus.com/event-detail.php?i=1034
香港區好似完左 去到8月6號
隻game好似麻麻
比起隻game
我想要篇詳細既review
想問下 mortar同tomahawk max 邊塊好D?
同埋define c 同mini c個火牛位一樣大細? 隻EVGA G2 180mm length, 係咪要拆HDD 位先放得落但係拆左係咪就無位放3.5" HDD
sor 好多問題
想連手掣係咪買返隻usb藍牙就夠
會唔會有delay
gigabyte aorus 2070 / gaming oc 2070冇貨.

aorus 系列短期內都冇.原廠都缺

gaming oc可能下星期

不過建議買windforce.windforce 2070 super比起上代2070 windforce提升好多

由兩條導熱管.變左6條導熱管

windforce 2070 super同gaming oc 2070 super一樣都係6條.不過gaming oc 個HS厚身少少.散熱好少少

不過windforce已經夠壓.未來我都係會推windforce 2070 super
2070定2070s冇貨
2070s windforce個定位定得唔夠低
俾多百幾蚊散熱好啲好多人都會俾
法奧幾時有得訂藍寶石非公5700XT
用緊收wifi+藍牙淘寶嗰啲usb連藍牙手制 無問題
2070 super

2070 super windforce降左價.而家同gaming oc 差200
我聽日問問

我而家只係知下星期有gigabyte rx 5700 xt gaming oc
悠二點睇5700xt非公
sapphire一直都好易壞.唔會推薦.而且得兩年保

giga asus三年保

睇下點

不過過去Giga amd卡都做得好一般.今次睇下佢張gaming oc掂唔掂先

另外giga新卡定價都好進取.如果料唔差.值得一戰
asus 通常都好貴.如果5700xt太接近2070 super就冇意義.所以一定要平
1. mortar同tomahawk max 只係matx vs atx
2. 可以上atx case
我覺得如果rog strix 4000內都屌得過
其他平價非公3500內都ok
下星期有貨?如果價錢夠吸引就轉giga

另外想問埋define c window仲洗唔洗訂
define c window一早冇

得返冇透側同TG版
用緊ax200果個藍牙5.0 連 5.0耳機加xbox one joypad 都無delay
連4.2 耳機加 xbox one joypad 有delay
ax200下星期會有giga港行

價錢算係唔錯
我唔洗用wifi
買個綠聯usb藍牙5.0算
再開多啲野就80度
想問下我條ram 係2666Mhz
但係我用speecy睇返自己個spec
點解DRAM Frequency 得1330.5 MHz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞