[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(183) 望下#1 先

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Antec 安鈦克 NE550G Gold 550/550W Modular ATX PowerSupply 7 Years Warranty (80PLUS GOLD)
係咪呢隻???
新機?
咩spec呀
見條RAM估係炒RAM
新機
Msi b450m max
Adata 3200
Gf1 650w
1650 display card
但今日拎左出去佢就咁插返依三樣野又開到
一唔插ram就淨係著ram果粒紅燈
插A2試下
邊三樣野?
同b450 up左bios?
已經淨係插a2
我本身拎左底樣同插住粒u出去
佢去到插返佢既ram,display card,同牛就著到
CPU著紅燈, 試下拆左再裝?
Sorry,但想搞清楚先,P牌同講野有冇道理係兩回事

我自己都甚少講顯卡,但我都係照直講,十六七年前開始接觸砌機,的確有聽過顯卡呢個詞,你要反駁我,我都冇法,我冇證據

但你話十幾年前就已經大陸文化襲港我有保留,你諗下十六七年前有冇人講小三,十之八九係講二奶,但大概十年八年前開小三呢個詞開始多人講,而家仲變埋主流用語,我認為真正大陸文化襲港係09-10年開始

BTW,呢度係硬件台,唔係學術台,唔想再執著於一個詞上面,亦都無意傷和氣,我認同反蝗語人人有責,好似內存呢d係不應出自香港人口中,但顯卡呢d有灰色地帶既詞就我覺得大家心中各有理解就算,呢個詞已經爭拗多年,我都唔想再拗落去
試左都一樣
如果我拎野d野出去俾人砌應該搵邊間
定係我拎牛,板,u, ram去返買牛果度叫佢幫我試左先
各位巴打好,我想砌部電腦,平時打機多(玩resident evil ,witcher之類單機game) ,想部機夠用5,6年到 budget11k以内
以下係條list 求幫手執執
1 x AMD Ryzen™ 5 3600X
價錢:$1,999
1 x ASUS TUF B450M-PRO GAMING Micro-ATX
價錢:$699
1 x ADATA XPG SPECTRIX D41 (2 X 8GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB — TITANIUM
價錢:$899
1 x Seagate Barracuda® ST1000DM010 1TB 7200rpm 3.5
價錢:$309
1 x ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,099
1 x Gigabyte GeForce® RTX 2070 SUPER™ GAMING OC 8GB GDDR6
價錢:$4,350
1 x AcBel i-Power M85 Series M85 750 700W Semi-Modular
價錢:$690
1 x Cooler Master MasterBox NR400 Micro-ATX
價錢:$455
1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80
總計: $10,580
見燈係cpu事wor
你指佢插完就著係入到bios定咩先
係呀
你係邊間買就搵番果間 來料收砌機費ja ma 好過自己盲鐘鐘咁試
我d料分開買既.....

24pin 連牛果邊係咪未插晒
原來果個都要插埋
終於有反應啦
budget幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞