[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(183) 望下#1 先

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

漏左圖
gtx 1660用1440p 144hz
仲要23 inch
宜家係咪玩lol都得罪你呀
有埋字.其實純粹真係新手
inbox我.
希巴同堂前巴請問個mon有咩問題?

我check過bench mark 有d handle唔到
係唔係黎個問題?
依家要轉技姦信仰
我其實主要玩最近大作
S2417DG
AOC, ACER 好似都有類似
TN 24' 1440P 144HZ
再細就冇了
咁玩乜鳩1440p 144
1660就玩返1080p 60算喇
有一張2080ti先再上嚟問
我都玩緊
我有2張2080ti想問用咩月球好?
新手咩都唔識
玩開total war/GTA/Football manager,想砌部新機玩最新出既total war three kingdom & 打機用
參考咗上面巴打條list,budget大約$12000到,求賜教

1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,599

1 x MSI B450M Mortar MAX Micro-ATX
價錢:$730

2 x ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$660

1 x ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,099

1 x GALAX GeForce® RTX 2080 Super EX (1-Click OC) 8GB GDDR6
價錢:$5,999

1 x FSP RAIDER II Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Xigmatek Gemini Rainbow RGB Tempered Glass Micro-ATX (三風扇版本)
價錢:$399

1 x Thermaltake Riing Silent 12 RGB Sync Edition CPU Cooler
價錢:$320

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,435
https://www.faroll.com/customize#MTI1OCwxODUsMjEyMCwyMTM2LDIxMzYsMjI1NCwyMjg4LDIzNDEsMjM1MQ

另外想買個mon,budget大約$1000-$1200
巴打有冇咩推薦?
Thanks!

呢隻幾勁 上到100hz
之前睇岩左rm750x
但係宜家無貨
想問下有邊隻牛可以代替?
要求cpu cable 要2條4+4
方便我日後換板可以插滿
650/750w
預$900筆直可小爆
邊買到
只要你接受到打機要調低畫質可以再戰十年
我張7870岩岩出用到家陣先諗換唔換好玩DOOM最低畫面都冇30FPS
有齊DC to DC
日系電容個d?
同埋佢係咪得4+4比cpu
唔熟牛
S2417DG停左產
我search左一陣 有巴打推薦pg248q, pg158q, ag241qg
同巴打認為邊個ok, 定你有其他推薦
請問換左底版之後使唔使set過d咩野
開機乜都郁唔到 又上唔到網 已經插左lan線落部電腦
仲話我windows可能係盜版 我係win7 64bit
求救我底版係tuf b365m plus gaming
點pm
繪圖卡又第二樣
通常打機就叫顯卡
專業運算個堆就叫繪圖卡
起碼我見過既人咁分
顯示卡係近代先有,前只有圖形加速卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞