[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(183) 望下#1 先

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
屌 點知你點先叫平姐
佢覺得好係考慮埋價錢
佢個邊賣$515美金
asus既a8g賣$585美金
但係睇番法奧
msi個張賣到同o8g同一個價
格價網都係賣5000蚊左右
對佢既價都唔同
所以先再特登問
粒3600 idle都60度 但睇住netflix玩巨商都係60度
係咪要入bios set個散熱點轉

Btw Aoc隻ag272qcx係咪冇driver 到今日都仲係一般PnP顯示器
448GBps = 3584Gbps
3584Gbps ÷256bit= 14Gbps data rate
係阿
我計黎連去都係448
除非asus既gddr6係特別版
可以上到15. 5Gbps
考慮埋價錢就一定買最平果張
$4150 vs $5099
rog o8g 貴過giga windforce 22%
clock 1785 vs 1905 效能唔超過7%
巴打你地好呀
我對硬件唔係好熟
依家想砌一部機 專FOR 24小時無間斷RUN PROGRAM程式交易
因為我依家用緊戈部打機、剪片、直播都唔會好LAG
散熱都不錯, 但可能每個星期 都會死一次機 因為我真係24小時無間斷開住
無水冷既呢部 大約用左5年

想問如果我要砌部新機出黎 要做到我以上呢個24小時無間斷RUN PROGRAM既FUNCTION 要注意咩呢? 火牛?底版?散熱?
個program其實唔係好食RAM又唔係好複雜既運算 我都唔知點解佢久唔久會死一次機

新機unlimit budget 純粹想24小時RUN得順(我係用IB個交易平台再外加一個小程式既) 唔好死機 就OK
COPY漏左

CPU Intel® Core™ i9-9900K
Motherboard Gigabyte Z390 AORUS MASTER ATX
RAM ADATA XPG SPECTRIX D60G (2 X 8GB) DDR4 3600MHZ C17 RGB — TITANIUM 數量:2
Display Card Gigabyte AORUS GeForce® RTX 2080 SUPER™ 8GB GDDR6
SSD Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
PSU Thermaltake Toughpower GF1 ARGB 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
Case Thermaltake Commander C35 TG ARGB Edition
CPU Cooler Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium頂級版一體式水冷散熱器

20000 呢部又得唔得呢?
unlimit budget

9980XE list
其實我考慮緊最低個4張
其他牌子都得
不過法奧無列到
要搵有少少煩

只係我完全搵唔到aorus個隻既資訊
全部網都係講gaming oc版
再唔係就無super既xtreme版
msi我就覺得呢個價不如買asus
a8g頻率高少少又平少少
o8g好似係極少貨
唔係既話都可以考慮
宜家比較想知aorus同其他牌子既3風扇2070s對比番a8g o8g係點
想upgrade下部電腦,想巴打們俾少少意見,預6.5K-7K,只換U+板+RAM+display 用黎理下片 少量打機
宜家部機就i5 4460+h97 mb+8gb ram+gtx 960 2g
暫定條LIST如下:
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,599

1 x MSI B450 TOMAHAWK MAX ATX
價錢:$815

2 x ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$660

1 x Gigabyte GeForce® RTX 2060 SUPER™ GAMING OC 8GB GDDR6
價錢:$3,499

總計: $6,573

另外想請教下值唔值得俾多$100用上面張gaming版定用返普通WINDFORCE 就ok?

ps.條list雖然係faroll網出,但可能去返海鮮舫買,事關想自取同好似faroll要等幾日先齊貨(未係faroll買過野唔太清楚流程)
咁ge 價錢不如諗埋最平果堆2080
我外觀派黎
我知giga隻gaming oc係幾抵玩
但係造型實在
目前睇落最岩心水係aorus 2070s
不過完全搵唔到review
唔夠膽買
AMD Ryzen 5 3600 100-100000031BOX 6C/12T, 3.6GHz,35MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 1550

MSI 微星 B450 TOMAHAWK MAX B450, DDR-4, AM4 Socket, USB3.2 Gen2 Type-A/C, ATX M/B HK$ 735

ADATA 16GB Kit 3200MHz XPG GAMMIX D10 DDR4 (2x8GB) AX4U320038G16-DB10 連黑色散熱片 HK$ 680

GIGABYTE / 技嘉 RTX2060 SUPER GAMING OC 8GB GDDR6 OC Edition 三風扇顯示卡 (GV-N206SGAMING OC-8GC) HK$ 3699

總數: HK$ 6664
from jumbo 3 fans vs 2 fans
ofcoz 3fans better
外觀派唔上水真係諗唔通
同埋你誤會我既意思
我話考慮埋價錢
係指個網既評測
佢以$515美金既價可以買到msi
所以先評個張係最好
但係黎到香港
唔知點解貴咁多
我msi板原本都有打算用msi卡
但係呢個價實在
買得起但係太唔抵
我完全唔覺上水好好睇
我係中意睇住風扇轉個d
唔知點形容個感覺
機械感十足?
就好似iron man第1次著mk3咁
屎色世界is正
多謝手打回post
想請教下ADATA 呢條係咩DIE黎?
google過有唔同答案
不過你唔洗諗515 usd買msi gaming x la 各大網購都無貨
Aorus ROG o8g 都係呢兩張ga la
錯字再POST

多謝打回post
想請教下ADATA 呢條係咩DIE黎?
google過有唔同答案
但係佢無出顯示卡bo
定係自己土炮改風扇
可能得jack 巴先答到你
不過無寫明咩die 姐係咩都有機會
想指明要咩die 就唔係呢個價錢了
唔明點解aorus個張可以0 review咁制
同埋giga既售後點?
雖然我唔希望會用到
不過都想了解下

仲有隻game 送 去到18/8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞