[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(183) 望下#1 先

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
無問題呀 ram買番c16
rog z390-e/f
1tb 8200pro
display 上2060s 有平買平啦
話說部腦無啦啦開唔到機
一開始有著燈風扇全部有著
之後就停左 想知係邊個位出左事

另外啱啱拆出黎整果時整爛左cup風扇隻腳
想問下係咪好易配到
補返張圖
買過隻好dintel風扇
thx 巴打
不過多口問問2060同2060s有咩分別?
唔太熟display
s快d 新d貴d
重點貴d
btw thx 巴打
會換㗎喇
有冇巴打試過係法奧買芒
我主要係想剪片要快,主打steam game,打機5好lag,少量執相

頭先有巴打提議左張list俾我
但想問剪片ram係咪最好32 用邊隻好
此外有冇咩加減或更改會更好
個預算都ard 萬頭

1 x AMD Ryzen™️ 7 3700X
價錢:$2,599

1 x MSI B450M Mortar MAX Micro-ATX
價錢:$730

2 x ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$660

1 x ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,099

1 x Gigabyte GeForce®️ RTX 2070 SUPER™️ GAMING OC 8GB GDDR6
價錢:$4,350

1 x FSP RAIDER II Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Antec Performance Series P6 Micro-ATX
價錢:$349

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,416
36x 有咁平咩1559
用b450m mortar max / b450 tomahawk max
ram最好上3600
牛 neo eco ii 550w gold
我見到上面有人都係用 i5 9400f
我跟佢依款ram ok?
改咗3600 sor
上次又係砌一部3600佢話個BIOS要update唔係唔支援3600,最後放低俾佢砌。
係咪真?其實我真係唔知
得呀
上次用咩版?
叫佢昇埋先比塊版你
Gigabyte B450m gaming
除左msi max系列同x570 都要昇bios先用到3000u
想問下開唔到機,底板cpu燈著左
今日拎過出去試底板同粒u都無問題
咁樣係咪隻牛有事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞