[工程狗]2019見習工程師 揾工情報 + 失業調查 (14)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
各位 mech fresh grad 去左邊度做
consultant
contractor

每年嗰幾間大consultant究竟會請幾多mech fg?
而家好迷茫 fg唔想做engine 但唔知做咩好
唔介意人工低d 但唔想工時長 有冇介紹
你心目中幾多先叫人工低D
15k都可以
BIM 吾錯,有前途
聽講做幾年就做到BIM Enigneer
唔記得了
其實JMK學野唔差
BIM會唔會ot得好勁? 我只求搵份工時穩定既工 希望可以係空閒時間做返自己既興趣 遲d再搵機會轉行
調番轉 做左斜坡都一樣
除非你係CONSULTANT 先會幾樣都掂D
做判頭好小做水又會做埋SLOPE
唔去PAUL Y了 向人工屈服
我自己咁睇既.. PAUL Y大公司 唔驚冇JOB
但我後生 想多D自主權 PAUL Y一定俾唔到
有自主權 多機會學多D唔同既野先有機會再上
另外都係錢啦.. 好難得有機會令到個人工爆上一個位
人工多數升左就轉公司都唔會點跌 寧願谷上左先
你自己問下MC d人啦
你電子就梗係要做CAD, 你唔畫, 你上家d人識撚畫咩, 仲要專俾 control team 屌
驚ot咪做工程
bim忙唔忙睇你做幾多job咩phase
15k出面大把筍工
無謂入工程自尋死路
big4 audit
咁辛苦仲要first hon 人士, 有first hon 成績的人寧願做big4 audit 都唔做工程啦!
銀行MT 或者i-bank analyst 或者係AO/EO offer 咪會reject EMSD
睇公司, 睇project, 睇大佬 & 睇post
正正常常可以準時返工同準時放工
但近幾年engine d ot 風氣傳左入bim
所以好睇運,識人可以半工讀pt degree/master
Str
你想要咩自主權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞