[工程狗]2019見習工程師 揾工情報 + 失業調查 (14)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
考黑警白衫,不過比人屌全家
可以做B2B sales, IT PMO executive/HR 等等, 又或者finance 入邊的compliance 工先..........呢D 工多數都可以5年有30K (同engine 差唔多), 但壓力多數細D, 呢D 行業多數工作比較大壓力/要孭飛的位的人工在40K 以上, 其實咪同做engine 差唔多。
識人FG 做食品公司的B2B sales, 捱左3年轉工, 去到23K 一個月 (在X心度做), (平均2年轉一次), 講真, 呢個數同做收銀engine 差唔多。
中國地質
你會後悔的
無視佢啦
唔計雙糧花紅
政府無得輸
但入面根本唔係做緊工程
Sales 追數不了
有sales eng invitation 21/22k我都reject咗
executive officer ?
有無人黎緊9月apply ceg/geg個d架?
日本地名?
但係 Engine FG 一出已經有呢個數啦
有無Ching 知如果本身讀ME想考BS牌要點做
唔該
讀番個BS master 就得
咁如果想做civil 係咪一定要讀bachelor degree 先得
係咪KongU同PolyU先有得讀
好似係
講起考牌
我想問下如果我undergrad 係civil
我加多個structure master 係咪表示可以考曬 civil + structure 牌
定係其實我civil master (讀structural + construction management course) 都可以考structure 牌
你以為行structural scheme個d major係咩
連上hkie或者istructe 個網睇都懶
你轉行算啦
問題係23K 未計commission, 如果計埋commission, 搵30K 不是夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞