[工程狗]2019見習工程師 揾工情報 + 失業調查 (14)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
如果係bse咪轉做mains/fm囉
番5日 低人工D
見Arup重請緊2019 GE
香港無一個行業比物管更on9
大學生,返工日常係上樓幫人睇屎坑點漏水
間中要幫看更頂位巡樓
新精頭要返去屋苑扮開心睇舞獅
夜媽媽要返公司巡樓,掛名夜巡

初入職份糧可能連一個正式看更都不如
隔個星期就要開夜會,開到凌晨
陪班阿伯阿嬸開法團會議
做得法團委員,10個有9個都係不負責任9up
唔夠人講就撻你一句:我地委員係做義工架咋!
咁就乜9責任都無,管理處職員食晒

假如你犯賤 咁都頂得順
唔好開心住,惡夢先岩岩開始
因為總有班更on9既同事勸你讀書
洗10萬8萬讀張物管cert
然後成班同學on99圍爐打飛機話物管係“專業”
專唔專業就自己諗
但人工肯撚定唔係專業人士果個水平囉
扮乜野專業?
咪又係行內有班老屎忽
成立個濕鳩學會cap班後生仔水
人唔笑狗都吠

最慘係做左三五年,洗濕個頭
走又走唔到
一世到退休都係奶班on9法團袋底
做雞引d客開心,都話可以賺到錢
賺夠仲可以洗底從良
做物管?法團永遠覺得你係門口狗
發達唔洗諗,餓又餓唔死
你諗下,你要去見女友家長,未來外母問你做邊行
你又要吞吞吐吐唔知點講好
哦,咩話?物業管理?咩黎架?搵幾多呀?
屌,原來係樓下管理處果種19制服仔呀?
你係女仔既父母,你會點諗?
將心比己,有d野呃自己,係呃唔到一世
趁仲有小小青春,轉行啦

物管,只係香港地產霸權下,員工自欺欺人的崎型/不人道行業
有潮文feel
可否改埋做地盤version
細電?
想問下有冇巴打知道金城建築呢間公司如何,惡唔惡做?
安樂死
安樂精神,做撚死人
Atal係sub con喎 , 點會係consultant
Arup 好好做
有無人見左好幾份工,但到依家9月都仲未成功揾到工加?
近排無晒post請人
啱啱reject咗份細firm consultant
揀咗份人工低啲落工場嘅細公司
覺得好玩
見咗廿零份添啦始終最想番嘅second in 埋都冇請
bse 轉左mains
番左一日工 係番五日 但係ot好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞