[工程狗]2019見習工程師 揾工情報 + 失業調查 (14)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
以前G仔位包生仔 兩三年g仔 直接升政府AE
做政府AE果陣chartered左 再去Engineer位
所以以前政府g仔位好屈機 入到就人生勝利組
咁沙士果陣先停左唔收g仔

依家唔會啦 g仔改左發展局豁下批錢 一定係term contract 完約話知你幾出色都要你返私人市場 (但好似有得extend最多一兩年 總之唔會變perm)
咁所以政府唔怕請一個g仔會開多左一個經常性既人事編制
即係話 經濟差都要請g仔 反正唔會變perm civil servant
g仔點入翻私人市場呀
政府唔包生仔邊個會去做g仔
樓上師兄
大把g仔入返市場啦 aecom rlb果d
大公司先鐘意g仔
G仔出黎做政府project 做到熟曬
有無巴打有epd grad e消息
做電氣sub仔想走
大電hd grad,讀緊pr degree
有冇機會入到consultant?
巴打做左幾耐?
等緊9 10月報ceg geg
做咗差唔多3年
但job reference唔豐富 得2單....
未來幾個財政年都唔會點推基建
果社會咁亂我地依行中哂槍
好似話8月尾後,其實係咪有成百幾二百人爭果2,3 個位
Grad e
考唔到
預6年啦
唔係起碼要十年咩?
兩電一鐵emsd 5-7年
其他 十年啦 同有無牌都得
前世做錯事今世先會做工程
其實政府所有professional grade 薪金劃一,又唔駛睇市況,已經係一個大問題
G 仔即使做唔到perm, 都可以內部考inspector / COW 呢D 非engine 的政府工職位啦!邊有人會想出黎做私人市場的engine 呀!

工程真是乞力不求好
唔係間間工程公司都等政府餵既
十居其九咁囉
私人sector又會受經濟影響
師兄
g仔行scheme要rotate去唔同department
就算有人肯俾project跟都唔會熟到
同埋個工作性質同你講嘅consultant有根本上嘅分別喎

btw d人做幾年consultant走到嘅都走
反而由政府跳翻入去真係好少見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞