[工程狗]2019見習工程師 揾工情報 + 失業調查 (14)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
返地盤行開都唔會有人問去咗邊
返office行開耐d都比人問
捱下捱下又一年總之啲上司好多都又卸膊又閪不過有少數肯教嘅. 入咗黎嘅話咪當儲下錢報個master先囉

利申之後報其他行嘅工算 工程唔可以做成世
其實u grad去做TO果類政府post 大家點睇?
身邊有d同學grad左無耐就入左政府做呢d
想太多?
有咁嘅心態係正常,依啲天氣你就出去暴曬,人地就嘆冷氣嘆足一日
有冇人已經辭左
無辭
但趁住未過試用期照send cv出去
4份有3份reply
巴請3日病假去in? 仲要有d要second in埋
無請假,佢地知我返緊工,主動問我phone in/skype in
Sd左十幾份cv都冇回音
Civil fg
開價18k係味太高?
已經揾d ae黎sd
仲有冇d咩網揾工好推薦
平時係jobsdb ctgoodjob 都好少post請人
做乾收銀真係好睇命水,兩個fg入唔同team做 一個就日日5點幾走 一個就成日做到8,9點
聽聞早幾年degree fg都入倒
不過近幾年TO人工繼續升
grad e ae 人工又冇點升
有d 有consultant經驗既人都去報TO
今年加埋通脹應該差唔多23k 做幾年跳point計埋通漲都差唔多30k
其實同一般engine grad比會唔會仲好
18k算低啦
不過大部份civil工一早請哂人啦
degree定b.s.?
Sd左十幾份cv都冇回音
Civil fg
開價18k係味太高?
已經揾d ae黎sd
仲有冇d咩網揾工好推薦
平時係jobsdb ctgoodjob 都好少post請人
degree定hd?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞