用咗Bullet Journal 一年(你問我答)

348 回覆
13 Like 2 Dislike
點可以有咁多野寫,買過但係一年夾埋都唔知有冇一個月

諗到咩就寫咩 LOL

真 寫寫下就會好多嘢寫
太長唔quote
我痴啲紙膠紙上去姐,靚都係因為紙膠紙
我0藝術細胞無心機畫
太長唔quote
我0藝術細胞無心機畫

都係畫啲簡單嘢 太複雜唔識畫
太長唔quote
我0藝術細胞無心機畫

絲打可以大約講下旅行果到點 plan
嚟緊五月同女友去旅行
想開本 plan同當回憶錄咁
我自己份工係做operation
即係自己有project跟之外
好多人會有啲濕碎嘢搵你幫
以前左抄右抄 其實抄完都搵唔返
最近走咗個同事令我工作量大增
搞到間唔中會miss嘢

試用咗一星期
對我嚟講好有用
學巴打話齋
乜鳩都抄落去先

抄完落薄再整理
一來易搵 唔會漏濕碎嘢
二來望返啲完成咗嘅task令我搵返少少返工嘅意義
三亦係最重要嘅 就係清空頭腦
唔洗成日諗住有咩未做
pish
而家用緊巴打推介既黑色campus簿做bullet journal
遲下先諗買LT格仔

有冇人用過http://bulletjournal.com賣既官方簿?
好似都係百幾蚊港紙
求用後報告

佢個價錢唔包運費 所以都係唔買啦
我自己份工係做operation
即係自己有project跟之外
好多人會有啲濕碎嘢搵你幫
以前左抄右抄 其實抄完都搵唔返
最近走咗個同事令我工作量大增
搞到間唔中會miss嘢

試用咗一星期
對我嚟講好有用
學巴打話齋
乜鳩都抄落去先

抄完落薄再整理
一來易搵 唔會漏濕碎嘢
二來望返啲完成咗嘅task令我搵返少少返工嘅意義
三亦係最重要嘅 就係清空頭腦
唔洗成日諗住有咩未做

我就係上年成條team得返我一個嘅時候開始用BJ
真係乜鳩都寫哂落去

完成哂嗰下好有滿足感
清空咗個腦之後真係好訓咗 唔洗上到床都諗住第二日有咩做 因為知道自己望本簿就得
睇完條片睇過你地啲例子 其實同普通logon買個啲記事簿有咩分別 好似仲複雜左咁
睇完條片睇過你地啲例子 其實同普通logon買個啲記事簿有咩分別 好似仲複雜左咁

我之前有用過planner
覺得自由度無咁大
有時有啲日子好多嘢mark會唔夠位
好多時我就要另外開張咗紙或借住聽日啲位嚟寫

bujo就可以完全customized
唔夠位?寫埋落下一頁囉
有時又可以開啲新spread去做tracker
只要mark返落index就可以一本薄走天下

對我呢啲有拖延症嘅人嚟講
越自由越好 越簡單越好
會無咁多理由去放棄呢個『集慣』
因為一支筆一本簿就搞掂

覺得自由度無咁大

唔夠位?寫埋落下一頁囉

越自由越好 越簡單越好
會無咁多理由去放棄呢個『習慣』
因為一支筆一本簿就搞掂

覺得自由度無咁大

唔夠位?寫埋落下一頁囉

越自由越好 越簡單越好
因為一支筆一本簿就搞掂

以前嗰啲我覺得太細
我宜家一頁寫兩日啱啱好 有時聽講座又可以寫notes 超方便 一本搞掂哂 去旅行又可以寫埋落去 又可以貼下嘢

覺得自由度無咁大

唔夠位?寫埋落下一頁囉

越自由越好 越簡單越好
因為一支筆一本簿就搞掂

以前嗰啲我覺得太細
我宜家一頁寫兩日啱啱好 有時聽講座又可以寫notes 超方便 一本搞掂哂 去旅行又可以寫埋落去 又可以貼下嘢

thanks
會唔會當埋日記用
會唔會當埋日記用

會寫少少囉 不過又未去到日記嘅
會唔會當埋日記用

見過有人用
不過我自己覺得當埋日記嘅話本bujo會好厚/要分好多本
會唔會當埋日記用

見過有人用

會寫一兩句係dailies當notes囉
會唔會當埋日記用

見過有人用

我冇乜嘢寫
會唔會當埋日記用

見過有人用

我冇乜嘢寫

積少成多啦
跑個步可以 log
睇套戲可以 log
睇本書可以 log
聽到個爛 gag又可以 log
慢慢就會有野寫
會唔會當埋日記用

見過有人用

我冇乜嘢寫

積少成多啦
跑個步可以 log
睇套戲可以 log
睇本書可以 log
慢慢就會有野寫

仲可以開個collection
太長唔quote
我0藝術細胞無心機畫

嚟緊五月同女友去旅行

除咗第一日之外無plan 過,最多plan 下大概邊日去邊區,有啲咩睇/玩,係google map mark 低粒釘,洗唔洗買定門票咁
行程全部都係留單番酒店先寫時間消費,建議你可以帶部迷你printer ,即時印番當日嘅相貼上去
我去旅行真係隨心,例如去到先知有黑子活動,就搵咗半日去地鐵遊
有日落雨就去op tower 玩一日
除非啲e ticket 要print 出嚟,如果唔係用apps 買飛好方便
太長唔quote
我0藝術細胞無心機畫

都係畫啲簡單嘢 太複雜唔識畫

你果啲簡單嘢對我嚟講已經好複雜
會唔會當埋日記用

見過有人用

我冇乜嘢寫

積少成多啦
跑個步可以 log
睇套戲可以 log
睇本書可以 log
慢慢就會有野寫

仲可以開個collection

我寫完旅行果幾日真係厚咗好多,因為乜都貼哂上去(我已經無貼單,我fd 貼埋單又亂又厚
不過都係間唔中先會咁做,所以本嘢都仲輕過啲硬皮簿

法國唔識畫插畫總係差啲野
太長唔quote
我0藝術細胞無心機畫

嚟緊五月同女友去旅行

除咗第一日之外無plan 過,最多plan 下大概邊日去邊區,有啲咩睇/玩,係google map mark 低粒釘,洗唔洗買定門票咁
行程全部都係留單番酒店先寫時間消費,建議你可以帶部迷你printer ,即時印番當日嘅相貼上去
我去旅行真係隨心,例如去到先知有黑子活動,就搵咗半日去地鐵遊
有日落雨就去op tower 玩一日
除非啲e ticket 要print 出嚟,如果唔係用apps 買飛好方便

我都諗住拎部 polaroid snap touch過去
膠紙,膠水,漿糊筆好??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞