用咗Bullet Journal 一年(你問我答)

348 回覆
13 Like 2 Dislike
其實我當埋日誌
寫埋當天心情/特別事件
有時行山影相又貼埋,根本係雜誌
有睇YouTube 分享,太花巧反而弄巧反拙

我都係想簡單D

好似之前Koyuyo 有個jibun手帳果d
就好似果d咁
其實我當埋日誌
寫埋當天心情/特別事件
有時行山影相又貼埋,根本係雜誌
有睇YouTube 分享,太花巧反而弄巧反拙

我都係想簡單D

好似之前Koyuyo 有個jibun手帳果d
就好似果d咁

太簡約我反而冇乜寫嘢嘅動力
咁當然又唔係要去到好花巧嗰隻
但想知FUTURE LOG 應該要點寫?

即係如果有樣野想做 得個RANGE 又冇指定日子 又應該要點MARK

有冇例子 等我可以解釋下

for example,
我想係4月1號開始要減肥 要係3個月減20 磅咁果d 掛

我終於諗到例子啦

第一個例子:要係四月份整理衣櫃
由於冇一個特定嘅開始同結束日期,所以就咁係四月寫低 整理衣櫃 就得啦

第二個例子:要係4月25日前交論文
由於有特定嘅結束日期,但係冇開始日期,所以就寫 4月25前:交論文

第三個例子:5月1-20號裝修屋企
由於有特定嘅time range,所以直接寫 5月1-20:裝修屋企

希望睇得明啦
用緊咩薄? 想上網買LEUCHTTURM1917但運費硬食

咁啱尋日見到誠品有得買Leuchtturm1917 不過得橫線版

我三月準備開新簿 就係Leuchtturm1917 dot版 係上次去台灣旅行嘅時候買嘅
之前幾個月用Muji本planner做Bujo 不過覺得唔夠位寫 同埋紙質差 用某啲筆會透墨

平鋪真係好透
我都係想買DOT版呀 你台灣買幾錢?

Leuchtturm1917同moleskin邊本好d?

有得揀梗係1917
問題係香港撚dot, 運費又咁貴
Moleskine起碼可以Book Depository買, 又免運費

咁啱兩本我都有,可以做到比較
我下面會用M同L去代表兩本簿

M嘅頁數少過L
另外L有標示埋頁碼 同埋 有目錄 可以mark低某啲將來想reference嘅spread 例如去旅行嘅planning
相反M就冇 要嘅話就要自己整

M係比L窄少少嘅
L嘅size好似係啱啱好A5

考慮頁數同大小之後,L係可以寫多啲用耐啲

除此之外 紙張嘅質素都會好影響書寫
L嘅質素係好過M嘅 當然太大力用水筆寫字 L都係會過底嘅
不過外國好多例子都證明情況唔明顯

價錢方面,兩個牌子都係百幾蚊 L係貴少少 不過都係可接受程度下嘅

產地方面,M係中國製而L則台灣製

不過去到購買方面,L就輸咗。幾年前,M係香港開專門店之後,要買到就一啲都唔難。相反,L係最近先可以係香港誠品買到,仲要得橫線版。以前要買L最近都要係台灣買。

所以如果香港易啲買L嘅話,L係冇得輸嘅

屌 宜家先發現自己打錯
可唔可以教開新簿

終於開完啦 得閒覆你啦

開簿第一件事 畫咗個全年日曆 當然呢個係個人選擇 我覺得可以唔洗睇自己手機就有日曆會方便啲

之後去下一頁,Ryder咪建議整個future log嘅
不過我嘅經驗係最後會變咗future唔log或者寫哂啲香港假期就算。所以我參照咗Boho Berry嘅Calendex去當做future log。宜家係新簿,所以未有嘢寫住。

之後就直接set up 新一個月嘅monthly spread

Set up完記住要mark落index

連個名都打錯
但想知FUTURE LOG 應該要點寫?

即係如果有樣野想做 得個RANGE 又冇指定日子 又應該要點MARK

有冇例子 等我可以解釋下

for example,
我想係4月1號開始要減肥 要係3個月減20 磅咁果d 掛

我終於諗到例子啦

第一個例子:要係四月份整理衣櫃
由於冇一個特定嘅開始同結束日期,所以就咁係四月寫低 整理衣櫃 就得啦

第二個例子:要係4月25日前交論文
由於有特定嘅結束日期,但係冇開始日期,所以就寫 4月25前:交論文

第三個例子:5月1-20號裝修屋企
由於有特定嘅time range,所以直接寫 5月1-20:裝修屋企

希望睇得明啦

又好似幾好
其實係唔係真係要用本全新空白簿先做到
其實係唔係真係要用本全新空白簿先做到

咁最好係新簿啦 始終整本都係bullet journal會感覺一致啲
當然舊簿都冇問題 始終如果放棄咗都冇咁心痛
最緊要係有目錄同頁數 冇就自己整啦
用平價嘅簿又得 用貴價嘅簿又得
終於下決心試下整journal
今日研究左成日 開左個頭 希望聽日埋到尾
終於下決心試下整journal
今日研究左成日 開左個頭 希望聽日埋到尾

加油啊
寫完個FUTURE LOG 就冇頭緒了

Wishlist
Booklist
Movie list
Tracker
Weekly
其實有咩用?睇完條片都唔係好清楚做緊乜

通常之後就整monthly log

你指bullet Journal 本身?

好似已經冇咩好寫咁 MONTHLY LOG
同埋發現一寫錯字就唔想搞

好似已經冇咩好寫咁 MONTHLY LOG

可以參考下我上面嘅Set up嘅
同埋發現一寫錯字就唔想搞

我成日都寫錯字 我都知寫錯咗嗰下係幾沮喪嘅
有時寫錯嘢反而加咗工又幾得意

係呀
睇完ryder條片都係唔多明😂

係呀
睇完ryder條片都係唔多明😂

簡單一句 就係一本可以按自己需要而自訂嘅planner
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞